Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пловдивчани избират любимия си съвременен български автор

Четящите хора на Пловдив избират днес своя любим съвременен български автор. Кампанията е организирана от сдружение "Писалка и перо" към Народна библиотека "Иван Вазов”. 

За гласуване са предложени 20 български автори и техни произведения, които според класацията на библиотеката са били най-четени през годината. Между тях са Стефан Цанев, Александър Секулов, Алек Попов, Владимир Зарев, Георги Господинов. Но може да се гласува и за друг предпочитан писател или поет. 

Тези,  които не могат да отидат до урните, имат възможност да дадат гласа си електронно на сайта на библиотеката. След 9 часа всеки пловдивчанин може  да гласува на пет места в Пловдив: в  библиотека "Иван Вазов", пред книжарница "Хермес" в центъра на Пловдив, пред ПУ "Паисий Хилендарски", Езикова гимназия "Иван Вазов" и Хуманитарната гимназия "Св. Св. Кирил и Методий". 

Авторът, събрал най-много гласове, ще бъде обявен за "Любим български автор на Пловдив".  Награди с книги ще има за гласувалите, чиито имена ще се определят чрез жребий. 

Гласуването започва в 9 часа.


Още от категорията

"Другият свят - епидемични импровизации"

Още един поглед към пандемията и това как тя оказва влияние върху културния ни живот. Разговаряме с композиторът Петър Петков, автор на пиесата „Shared loneliness“, част от полския фестивал „All about freedom”, посветен на памндемията. Пиесата е изградена върху теренни записи от "Социалния звуков архив"- инициатива от Европейски Център за..

публикувано на 27.10.20 в 15:02

Епископската базилика на Филипопол се сдоби с акт 16

Голямата Базилика вече има издаден Акт 16, това съобщиха за Радио Пловдив от фондация „Америка за България“. Припомням, че на 14 октомври на инспекция в археологическия обект бе десетчленна комисия, която прие строително-монтажните дейности от изпълнителите - община Пловдив и фондацията.  Още тогава те декларираха, че Епископската базилика на..

публикувано на 27.10.20 в 11:33

Филм за Св. Ефрем Нови в Асеновград

 Специална прожекция на филма „Светецът светкавица“   който представя живота и чудесата на свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови,  ще се състои в Асеновград.  Филмът разказва за живота и дивните чудеса св. великомъченик Ефрем Нови. Във филма журналистът Ангел Бончев ни среща с   десетки хора, докоснати от Светеца светкавица, както  наричат и..

публикувано на 27.10.20 в 11:00
Two Hours Away

Дебютно парче на пловдивска група влезе в "БНР Топ 20"

"Нямам сили" -  така се казва д ебютната песен на пловдивската група "Two Hours Away", която влезе в престижната музикална класация "БНР Топ 20" . Вече седмица клипът на парчето е публикуван в социалните мрежи и се  радва на сериозна популярност. "Two Hours Away" събира петима, отдадени на музиката пловдивчани. Трима от тях са професионални..

обновено на 26.10.20 в 19:03

Премиера закрива „Месец на Джани Родари“ в Кукления театър

Със спектакъла    "Кученцето, което не можеше да лае" по Джани Родари, в Пловдивския куклен театър  на 31 октомври се закрива първият фестивал  „Месец на Джани Родари“.  История за едно съвсем малко кученце, оставено в торба, насред големия и непознат свят. Без да има кой да го научи как се лае, то тръгва по своя път. Очакват го  много..

публикувано на 26.10.20 в 14:55