Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Пловдивчани избират любимия си съвременен български автор

Четящите хора на Пловдив избират днес своя любим съвременен български автор. Кампанията е организирана от сдружение "Писалка и перо" към Народна библиотека "Иван Вазов”. 

За гласуване са предложени 20 български автори и техни произведения, които според класацията на библиотеката са били най-четени през годината. Между тях са Стефан Цанев, Александър Секулов, Алек Попов, Владимир Зарев, Георги Господинов. Но може да се гласува и за друг предпочитан писател или поет. 

Тези,  които не могат да отидат до урните, имат възможност да дадат гласа си електронно на сайта на библиотеката. След 9 часа всеки пловдивчанин може  да гласува на пет места в Пловдив: в  библиотека "Иван Вазов", пред книжарница "Хермес" в центъра на Пловдив, пред ПУ "Паисий Хилендарски", Езикова гимназия "Иван Вазов" и Хуманитарната гимназия "Св. Св. Кирил и Методий". 

Авторът, събрал най-много гласове, ще бъде обявен за "Любим български автор на Пловдив".  Награди с книги ще има за гласувалите, чиито имена ще се определят чрез жребий. 

Гласуването започва в 9 часа.


Още от категорията

Росица Якобс представя в Пловдив книгата си „Умрях, за да живея“

В конферентната зала на НБ „Иван Вазов“, на 30-ти ноември от 17 часа, Росица Якобс разказва историята си, в романа „Умрях, за да живея“.   През 2008 година, тя претърпява автомобилна катастрофа, в която оцелява като по чудо, но изпада в дълбока кома, след което се оказва, че е парализирана от врата надолу. В своята книга „Умрях, за да..

обновено на 29.11.23 в 17:23

Великите европейци - Карл Юнг

С тази молитва в късните години на живота си самият Карл Густав Юнг се обръща към своята душа – може би най-важният персонаж не само в неговата наука, но и в неговото собствено битие и мислене едновременно. „Аз наричам външната нагласа, външният характер, персона, а вътрешната нагласа – анима, душа” – уточнява Юнг в книгата си „Психологически..

публикувано на 29.11.23 в 10:22

Янко Ненов с изложба "Сладостта от безгрижието"

В най-празничния месец от годината известният художник Янко Ненов предлага на публиката изложба с новите си произведения, която многозначително е озаглавил „DOLCE FAR NIENTE или СЛАДОСТТА ОТ БЕЗГРИЖИЕТО“. Откриването е на 29 ноември от 18:00 часа на първия етаж в Градската художествена галерия на Главната. Със завладяващо майсторство и ювелирна..

публикувано на 29.11.23 в 09:14

Премиера на "Апокалипсиса" в Кукления театър

Най-новата постановка на Пловдивския Куклен театър е „Апокалипсисът идва в 6 вечерта“, чиято премиера е на 30 ноември и 1 декември. Паметливи любители на Мелпомена ще се сетят, че тази пиеса на Георги Господинов вече е поставяна пред 13 години от Маргарита Младенова с Малък градски театър „Зад канала“. Сега нов прочит на тази..

публикувано на 28.11.23 в 16:06

"В търсене на звука" в Етнографския музей

Етнo-фoтoизлoжбaтa „В търсене на звука“ гостува в Пловдив. Тя е заснета с непрофесионални модели със слухови увреждания под звуците на жива музика от професионални изпълнители на български фолклор.   Целта на проекта е да се види  по какъв начин тези хора реагират на звуците, ритмите и мелодиите.  Снимките, участващи в изложбата, са уловили..

обновено на 28.11.23 в 08:05