Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 2050 година броят на застрашените от остеопороза у нас ще нарастне двойно

До 2050 година се очаква броят на застрашените от остеопороза и последващи от това фрактури у нас да нарастне двойно. Това съобщи в Пловдив д - р Александър Шинков от Университетската специализирана  болница за активно лечение по еднокринология  „Акад. Иван Пенчев” по време на представянето на проект за повишаване на образоваността и познанието за остеопорозата по повод предстоящия Международен ден на заболяването на 20 октомври. 

По думите на д-р Шинков, причината за увеличението на заболяването сред българите е, че повече от половината от хората в страната имат дефицит на витамин Д, което съчетано с липсата на калциий води до риск от заболяването. 

Гост на събитието беше световно признатият проф. Сократес Папапулос, консултант и директор костни и минерални проучвания в Клиниката по ендокринология и метаболитни заболявания към Университета в Лейден, Нидерландия. Според него, от изключителна важност е хората да знаят, че при настъпването на една фрактура, рискът от последващи е много голям. 

„Пациент, при който има настъпило едно счупване от обикновено падане, трябва задължително да бъде изследван за остеопороза”, категоричен беше той. По думите му, най-важно е представянето и разпознаването на болестта.

Професорът отбеляза обаче, че за съжаление и лекарите имат вина за незнанието на  пациентите по отношение на превенцията, причините за възникването на заболяването и профилактиката му, защото обикновено се преписват едни и същи медикаменти, като например таблетки бетаблок и диуретици, но не и за лечение на остеопороза.

В събитието участие взеха и ендокринолозите проф. Михаил Боянов, доц. Пламен Попиванов, от УМБАЛ „Александровска” и д-р Иван Вецев от Национална пациентска организация. И четиримата лекари бяха категорични, че лечението на отреопорозата е дългосрочно и продължително. Те обясниха, че 150 минутна седмична физическа активност, ежедневното приемане на 1000 мг вит. Д, калции и белтъчини и излагането на слънце е от изключително значение за превенцията и лечението на болестта.

В България, за разлика от другите европейски страни, където този процент е 50,  НЗОК поема 25% от лечението на остеопорозата. Това прави 1.5 милиона лева годишно и според лекарите е твърде недостатъчно. От заболели  около 250-300 хиляди българи се лекуват едва 16 хиляди. 

Остеопорозата е прогресивно заболяване на скелета, характеризиращо се с намалена костна маса и структурни изменения на костната тъкан, които водят до повишена чупливост и последващ риск от счупвания. Тъй като процесът на намаляване на костното вещество и разреждането на костната тъкан напредва бавно и незабележимо през годините, остеопорозата сполучливо е наречена “Тихия крадец”.

През тази година фокусът на Международния ден на остеопорозата е поставен на заболяването сред мъжете. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Спешно набират доброволци за госенето на пожара над Миромир

Община Хисаря се нуждае спешно от доброволци, които да помагат на пожарникарите за гасенето на пожара в района на кв. Миромир.  Тази сутрин е решителната фаза за гасенето на огнената стихия, затова е необходимо в гасенето да се включат колкото може повече хора. Това  информира директорът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на..

публикувано на 13.07.24 в 07:15

Вертолети помагат за гасенето на пожарите в Средна гора, има опасност за две села

Военнослужещи и два хеликоптера от 24-та авиобаза в Крумово се включват в гасенето на големия пожар, който гори в Средна гора . Те ще действат за погасяване на пламъците в землището на село Песнопой, община Калояново, и село Михилци, община Хисаря.  Хеликоптерите „Ми-17“ и „Кугър“ излетяха в 13.21 часа..

обновено на 12.07.24 в 17:08

Верижна катастрофа до Пазарджик затруднява трафика на АМ "Тракия"

Верижна катастрофа затруднява движението в района на 102-рия километър на автомагистрала „Тракия“.  Сблъскали са се 4 коли в платното в посока Бургас, има и пострадали 2 жени, които са транспортирани в пазарджишката болница. Движението не е спряно, а се регулира от екипи на "Пътна полиция". В района на катастрофата има лека тапа, трафикът се..

публикувано на 12.07.24 в 16:30

Частично бедствено положение в Хисаря и Калояново заради пожарите

Областният управител на Пловдив Христина Янчева обяви бедствено положение в общините Хисаря и Калояново.  Мярката се въвежда, за да бъдат ликвидирани пожарите в землищата на хисарските села Песнопой и Михилци и калояновските  Сърнегор и Отец Паисиево. В документа се посочват и конкретните мерки, които ще бъдат предприети от кметовете на..

публикувано на 12.07.24 в 16:00

ЕГ "Пловдив", Хуманитарната и ЕГ "Иван Вазов" пак са най-желани в Пловдив

Най-много седмокласници искат да учат английски език в Езикова гимназия "Пловдив" . Подадени са 1238 заявления за първо класиране точно в този профил, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова.   Тя уточни, че в желанията на учениците следват Хуманитарни науки с английски език в Хуманитарната гимназия и ЕГ..

публикувано на 12.07.24 в 15:51