Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов може да стане европейски политик

Политолоът Евгений Дайнов

Изборите са почти неизбежни, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след заседанието на партията. Той допълни, 

че на изборите народът е поставил на политиците задача, която дори математиците не могат да решат. ГЕРБ продължава преговорите за ново правителство с четири партии през тази седмица. Това са Реформаторският блок, БСП, АБВ и Патриотичният фронт. За рулетката при политическите играчи ще говорим с политолога проф. Евгений Дайнов

Кажете моля, следите ли ги тези преговори, срещи, совалки или къде се водят, как се водят, кой?

Евгений Дайнов: Това, което публично се вижда и анонсира се опитвам да го следя, което не означава, че съм наясно какво точно ще стане в крайна сметка.

Р. П.: А реформаторите как се държат като първа сила, поканена за преговори с ГЕРБ и където Бойко Борисов продължава да повтаря, че 90 % от техните приоритети се препокривали? Какво не ви харесва във връзката на реформаторите на този етап? Или пък ви харесва?

Е. Д.: Реформаторите откакто се основаха имат удивителното качество да покажат много висока класа политика,  след което веднага да влязат в някаква обичайна българска политическа детска градина, след което отново да покажат висока класа политика и отново да влязат в режим „детска градина” и очевидно трябва да изберат тези от тях, които могат да имат онова поведение, което показва висока класа и е пример най-малкото за подражание, защото на фона на масовото изпростяване на политическите нрави дълго време реформаторите очевидно сами стояха на сцената като носители най-малкото на по-прилично поведение и по-аналитично мислене.

Р. П.: Ще се разберат ли с Бойко Борисов по темата съдебна система, проф. Дайнов, като чувате престрелката, която се води там?

Е. Д.: Аз мисля, че тук Бойко Борисов трябва да направи много по-тежък избор отколкото Реформаторския блок. Обаче Реформаторският блок има да прави ясен избор – ние сме така да се каже от детската градина или ние сме европейски политици. Могат го и двете, могат го.

А Бойко Борисов трябва да избира между две много, много, много по-тежки алтернативи – едната е да каже – да, страната е обсебена от олигархия, следователно трябва да бъде върната, изтръгната от тази олигархия, която започва със съдебната система и съдебната власт и правосъдието изобщо, правото, или да си каже – мен ми е по-удобно да продължа по стария начин, тази олигархия да не я пипам и да продължавам да взема властта  както миналия път само, за да я употребявам. Това трябва да реши Бойко Борисов. Това реформаторите са си казали – след като няма правила и закони, т. е. има, но не се спазват, защото всичко се изкривява в интереса на няколко човека – от там трябва да се започне и Бойко Борисов  - и това е изборът пред него. И така ще разберем кой е Бойко Борисов – дали продължава да бъде нереформиран силов играч, който ползва властта за ползата на 7 – 8 човека и техните приятели или може да стане онова, което се твърди в Европа, че може да стане – европейски политик.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53

Президентът ще връчи втория мандат в разумни срокове

Президентът ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в разумни срокове. Ако има удължаване на сроковете за насрочване на евентуални предсрочни парламентарни избори, то по-скоро ще стане с третия мандат. Тази теза защити конституционалиста доц. Христо Паунов, който е и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски". Той обясни,..

публикувано на 08.07.24 в 11:39

Кризата в политиката гони инвестициите към съседни страни

Политическата нестабилност у нас пряко влияе на икономиката на България, която през последните години се забавя значително, заради намалените инвестиции и неусвояването на средствата по Плана за устойчивост и възстановяване и по европейските програми.  Това коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал..

публикувано на 08.07.24 в 11:10

Властта в РСМ обслужва сръбски и унгарски интереси

Новата власт в Северна Македония, която е белязана от македонизма, обслужва чужди интереси. Тя е в услуга на оста Белград – Скопие – Атина, а от скоро имаме и нов компонент Будапеща. Това коментира журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков по повод сигналите, които дава премиерът Християн Мицкоски и неговия кабинет по отношение..

публикувано на 08.07.24 в 10:36