Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът отстрани кмета на Брезово Радньо Манолов, заместника му и секретарката на общината

| обновено на 27.10.14 в 16:30

Районният съд в Пловдив отстрани от длъжност кмета на община Брезово Радньо Манолов, заместника му Димитър Томов и секретаря на общината Стойна Малешкова. 

 Тримата, заедно с управителката на банков клон в града Стоянка Стоянова, са обвинени в попълването на 114 нотариални удостоверения за преместване от един в друг пенсионен фонд без знанието на титулярите им – съобщават от прокуратурата. 

Тази процедура трябва да мине през нотариус, но тъй като в общината няма такъв, кметът и заместникът му имат законово право да изпълняват неговата дейност по заверката на документи.

Съдът счете, че тримата общински ръководители могат да окажат въздействие върху свидетели по делото, част от които са служители на общината. Това беше и основният мотив да ги отстрани от длъжност.

Преди съдебното заседание кметът Радньо Манолов заяви, че не е кокошкар и че е готов да се подложи на детектор на лъжата в ДАНС по този случай. В съдебната зала заместникът му Димитър Томов призна за проявената от него небрежност в процедурата по подписването на декларациите, които трябва да са нотариално заверени – процедура, която могат да изпълнят в Брезово кметът и неговият заместник. 

Томов се оправда с много работа около преливането на язовирите и каза, че наистина проявил небрежност, като разписвал декларации, които му носела деловодителката. За полагането на този подпис обаче е необходимо едновременното присъствие както на служебното лице, така и на декларатора. Повечето подписи на декларациите са положени от заместникът Томов.

Обвинителят Борис Михов от Окръжна прокуратура заяви, че няма данни обвиняемите да са получавали облаги в тази процедура. Той съобщи, че тепърва предстои изготвянето на графологични експертизи за авторството на подписите в декларациите на гражданите, които са подали сигнал или са свидетели.

След произнасянето на съдебното решение кметът Манолов и защитата му съобщиха, че ще го обжалват пред Окръжния съд. Заседанието е насрочено за 4 ноември от 15,30 ч.

С днешното съдебно решение се създава управленски прецедент в община Брезово. С отстраняването на тримата общински ръководители общината изпада в действителност в управленски вакуум. В структурата управленски фунции може да има само другият заместник-кмет Енчо Колев – един млад управленец, без никакъв мениджърски опит. Той дори няма в момента делегирани права от ОбС да упражнява управленски функции. 

След съдебното решение днес Радньо Манолов заяви, че ще продължи да изпълнява управленските си задължения, защото има това право по закон до обжалването и решението на Окръжния съд на 4 ноември и плюс това има морални задължения към съгражданите си около проблемите с язовирите. На 4 ноември или дни след тази дата ОбС трябва спешно да гласува правомощия на заместник-кмета Енчо Колев, който остава единственият ръководител в общината, на чиито плещи ще легнат проблеми около язовирите, европейските проекти и договорите по зимното почистване. При условие обаче, че Окръжният съд потвърди решението на Районния за отстраняването на тримата общинари от длъжност.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Следят с дронове пожарите в Средна гора, усложнена обстановка до Иван Вазово

Трети ден продължават пожарите в общините Хисаря и Калояново.  Целият терен на пожара  обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи и се наблюдава с дронове. На място днес пристигна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който дойде, за да се увери, че ситуацията е под контрол и да съдейства, ако е необходимо, с допълнителни сили и..

публикувано на 14.07.24 в 16:27

Жители на село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие  преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме  водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 15:24

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря.  Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора Екипи на пожарната , горското стопанство, доброволци и военни с техника продължават работа в засегантия от огъня периметър,  съобщи за Радио Пловдив   областният управител на Пловдив  и председател на оперативния щаб за..

обновено на 14.07.24 в 12:27

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 12:27

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28