Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

25 години свободна България дискутираха в ПУ

Публична дискусия  „Правовата държава“ като част от инициативата „25 години свободна България“ се проведе днес, 31 октомври, в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Събитието е под патронажа на Президента на Република България Росен Плевнелиев. Организатори са Атлантическият клуб в България, фондация „Софийска платформа“ и фондация „Фридрих Науман“, а съорганизатор за Пловдив бе Студентският съвет на ПУ „Паисий Хилендарски“.

В рамките на инициативата са предвидени 5 публични дискусии в 5 университетски града в България. Останалите населени места са Благоевград, Бургас, Велико Търново и Русе. В Пловдив участници в дискусията бяха представители на три поколения – Йордан Соколов, роден през 30-те години на миналия век, Катрин Сариева – през 50-те, и Виктор Янков – през 80-те.

Специален гост бе министърът на образованието проф. д-р Румяна Коларова, която е част от инициативния комитет на „25 години свободна България“. Тя провокира  младите хора да разсъждават върху това какво представлява държава, в която има равенство, но липсва справедливост. Законите в правовата държава ограничават държавната власт, допълни проф. Коларова. Тя коментира проблеми като злоупотребата с политическо влияние, вкл. и на медии, което принципно противоречи на идеята за правова държава, както и кой може да контролира овластените.

Йордан Соколов е известен юрист, политик и държавник, министър на вътрешните работи в правителството на Филип Димитров, депутат в 37-ото, 38-ото и 39-ото Народно събрание, председател на 38-ото НС. Катрин Сариева е историк по образование, била и преподавател по тази дисциплина в ПУ „Паисий Хилендарски“. Заедно с дъщеря си Веселина Сариева основава галерия „Сариев“ през 2004 г. и Фондация „Отворени изкуства“ през 2007 г.

Виктор Янков е завършил специалността „Политология“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. От 2010 г. е водещ и съсценарист на предаването за култура „Метафора“ по БНТ 2. През 2012 г. е поканен от Фондация „Отворени изкуства” за куратор на Фестивала „Улица „Отец Паисий“. От една година е фестивален директор на „Нощта на музеите и галериите – Пловдив”, организирана от „Отворени изкуства“. Автор е на предаването „Молескин“ по БНР – „Радио Пловдив“.

Тримата споделиха пред присъстващите студенти, преподаватели и журналисти свои спомени за периода преди 25 години, както и представите си какво представлява една правова държава – никой да не бъде над закона. Те коментираха още склонността към нарушаване на законите и премълчаването на нарушенията.

Преди 25 години правовата държава предполагаше равенство, но не и справедливост. Слабостите на съдебната система в наши дни пък създават усещане за несправедливост у обикновения гражданин.Така Йордан Соколов направи паралел между двете разглеждани епохи. Той подчерта, че за хората именно съдебната система олицетворява държавата, допълни той и припомни големи по мащаб престъпления, за които не е получено необходимото наказание или санкциониране.

Склонността към нарушаване на закона се приема за храброст, заяви Катрин Сариева. Кога едно нарушение на закона превръща човек в престъпник и кога – в национален герой, попита тя аудиторията и даде примери с неоправдано високите скорости на пътя, хайдушките и партизанските движения, превземането на кораба „Радецки“ от четата на Христо Ботев и мн. др. случаи от предишни епохи и настоящето.

Гражданските обсъждания за съдбата на пловдивското кино „Космос“ са пример за възможността обикновените хора, използвайки законодателството да преобърнат решение на общинския съвет в града, обясни Виктор Янков. Той припомни сагата, започнала през 2010 г., когато с решение на ОбС-Пловдив собствеността на киното от публична е променена на частна, като се очаквало тя да бъде превърната в паркинг от евентуалния си нов собственик. Благодарение на активността на гражданите една година по-късно собствеността отново е публична.

Петя Дюлгерова, координатор за България и Македония  на Фондация за свободата „Фридрих Науман” разказа повече за инициативата, която се провежда в 5 български града. Та подчерта, че младите хора приемат онова време с романтизъм и не знаят достатъчно за периода 1944-1989г.

Живка Танчева разговаря с Катрин Сариева, историк, която участва  в дискусията посветена на прехода в ПУ.  Какво казва Сариева на 20-25 годишните за времето до 1989 година, чуйте от интервюто с нея.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Проблемите сред железничарите ексалират много бързо

В протестна готовоност са железничарите в страната.   Проблемът не е в БДЖ, а в Национална компания "Железопътна инфрастуктура",  уточни в интервю за Радио Пловдив председателят на Синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев . Той отбеляза, че основните проблеми са изоставането в заплащането и липсата на кадри, които не са от днес, но сега са..

публикувано на 15.05.24 в 15:45

Пловдивски университети също излизат на протест на 20 май

На 20 май всички държавни университети и някои от частните обявиха, че няма да отворят врати за студентите в знак на протест. Това се казва в отворено писмо, подписано от 44 ректори на български висши училища до държавните институции. Ректорът на ПУ проф. Румен Младенов не се е подписал под този документ на Съвета на ректорите. Там подписи са..

обновено на 15.05.24 в 15:34
Румен Гълъбинов

Влизането в еврозоната догодина е реално, зависи от политиците

Влизането ни в еврозоната догодина все още е възможно, макар и по-малко вероятно. Всичко зависи от политиците. Това коментира икономистът Румен Гълъбинов след международната конференция, посветена на присъединяването на България към еврозоната. На нея управителят на БНБ Димитър Радев предупреди, че страната ни няма да успее да изпълни всички..

публикувано на 15.05.24 в 09:44

Искаме оставката на инспектор Красимир Нешев от Пловдив

Искаме да има някакво наказание и ако се налага, и оставката на инспектор Красимир Нешев , заяви  пред Радио Пловдив  Диана Русинова  от Европейския център за транспортни политики.  Тя коментира тежката катастрофа в Пловдив, при която загинаха двама души, а други трима са в болница.  Русинова определи като възмутителна  реакцията..

обновено на 14.05.24 в 16:15

Младите шофьори са с фатално самочувствие, без опит и умения

Катастрофата на бул. "Руски" зададе за пореден път въпроси, на които все още няма еднозначен отговор. Защо отново говорим за висока скорост, която води толкова бързо до трагичната загуба на човешки живот?  Има ли противодействие срещу видеоклиповете в социалните мрежи, които създават един нов, различен начин на подражание и развиват..

публикувано на 14.05.24 в 16:14