Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Книгата „Свобода и всекиму своето” изследва последната година от живота на Левски

Книгата „Свобода и всекиму своето” ще бъде представена в Културен център "Тракарт" в Пловдив. Там ще се състои и среща с автора проф.д-р Добрин Денев.

 Книгата съдържа изследване, тълкуване и заключения на проф. Денев върху факти и събития от последната година от живота на Васил Левски. Засегнати са въпросите за парите на революционната организация, направени са оценки за известни революционни дейци от Раковски до Каравелов, мястото на поп Кръстю и Къкринската мистерия. 

Срещата започва в 18 часа в "Тракарат".

Интервюто с проф. д-р Добрин Денев чуйте тук.Още от категорията

Росица Якобс представя в Пловдив книгата си „Умрях, за да живея“

В конферентната зала на НБ „Иван Вазов“, на 30-ти ноември от 17 часа, Росица Якобс разказва историята си, в романа „Умрях, за да живея“.   През 2008 година, тя претърпява автомобилна катастрофа, в която оцелява като по чудо, но изпада в дълбока кома, след което се оказва, че е парализирана от врата надолу. В своята книга „Умрях, за да..

обновено на 29.11.23 в 17:23

Великите европейци - Карл Юнг

С тази молитва в късните години на живота си самият Карл Густав Юнг се обръща към своята душа – може би най-важният персонаж не само в неговата наука, но и в неговото собствено битие и мислене едновременно. „Аз наричам външната нагласа, външният характер, персона, а вътрешната нагласа – анима, душа” – уточнява Юнг в книгата си „Психологически..

публикувано на 29.11.23 в 10:22

Янко Ненов с изложба "Сладостта от безгрижието"

В най-празничния месец от годината известният художник Янко Ненов предлага на публиката изложба с новите си произведения, която многозначително е озаглавил „DOLCE FAR NIENTE или СЛАДОСТТА ОТ БЕЗГРИЖИЕТО“. Откриването е на 29 ноември от 18:00 часа на първия етаж в Градската художествена галерия на Главната. Със завладяващо майсторство и ювелирна..

публикувано на 29.11.23 в 09:14

Премиера на "Апокалипсиса" в Кукления театър

Най-новата постановка на Пловдивския Куклен театър е „Апокалипсисът идва в 6 вечерта“, чиято премиера е на 30 ноември и 1 декември. Паметливи любители на Мелпомена ще се сетят, че тази пиеса на Георги Господинов вече е поставяна пред 13 години от Маргарита Младенова с Малък градски театър „Зад канала“. Сега нов прочит на тази..

публикувано на 28.11.23 в 16:06

"В търсене на звука" в Етнографския музей

Етнo-фoтoизлoжбaтa „В търсене на звука“ гостува в Пловдив. Тя е заснета с непрофесионални модели със слухови увреждания под звуците на жива музика от професионални изпълнители на български фолклор.   Целта на проекта е да се види  по какъв начин тези хора реагират на звуците, ритмите и мелодиите.  Снимките, участващи в изложбата, са уловили..

обновено на 28.11.23 в 08:05