Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има кръгове, които умишлено нагнетяват обществена тревожност

Зрялост на обществото е необходима, за да се намери мярата  и да се разграничат частните трагедии от обществените - сподели в интервю пред Радио Пловдив психологът Росен Йорданов.

"Правоверни" социолози нагнетяват напрежение върху сложната обстановка, в която се правят неимоверни усилия да се състави правителство.

Възражда се мотивът "Кой" и опитът да се докаже, че той действа още, а всъщност моделът по  който се опитва да действа властта в момента, е коренно различен - коментира психологът.

"Напоследък ми прави впечатление, че се внушават съвсем пропагандно и съвсем по Гьобелски и по Сталински модели, започва да се говори с модела „кой”. Моделът бил „кой” същия – това са хората, които активно стояха срещу този модел, сега обаче те заставали като правоверни и определяли, че се случва модела „кой”. Което вече ми говори за съвсем съзнателни усилия на хора да използват тази сложна обстановка, в която трябва да се състави някакво правителство, и да създават определено напрежение и стрес в обществото".

Според него непостигната обществена стабилност е добра хранителна среда за манипулиране на общественото съзнание и не е изключено процесът е да е контролиран.

От събитията, които се случват напоследък някои имат съвсем частен характер, други има нагласа, може би медийна, да се масовизират и да се свързват с общото състояние, има такива, които обективно засягат на практика една не малка група от обществото и такива, които засягат реално цялото общество. Аз не веднъж имах възможност да кажа, че не всяко частно, частно го казвам не с пренебрежение към това, което се е случило, но това наистина е личен акт – говоря за самозапалване от 38-годишна жена, не всяко публично нещо може да става за публична консумация. Наистина това е съвсем различна ситуация от тези събития, които по някакъв начин влияят върху масовото съзнание.

В случая не мога да бъда сигурен, че има един център, но това по-скоро е подходяща среда и за самите медии. Друг е въпросът кой е собственик на медиите и евентуално кой би имал интерес. Но аз лично мога да кажа така – подобна среда е благоприятна като цяло, тя е хранителна за медиите като цяло. Друг е въпросът вече, че за това, за което вие споменахте за КТБ и за проблемите за правителството, там тревогите наистина си заслужават. Даже там бих казал, че по-скоро се явяват периодично разни хора, които се наричат анализатори, и аз няма да пропусна, ще припомня на слушателите, че много от тези хора, може би за европейските избори беше, направиха такива безобразни прогнози ако имат малко срам и неудобство не би трябвало изобщо да се появяват в медиите поне две години. Те обаче го правят охотно, което ме кара да мисля, че очевидно, смятам, че те са възпитани хора, предполагам, че слушателите се сещат за кого говоря, за кои точно социолози, анализатори, лидери на обществено мнение и всякакви други, които в крайна сметка  се явяват въпреки този срам, или са безсрамници или някой ги кара да мътят общественото съзнание и да се внушават определени идеи.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

След ухапване от кърлеж наблюдението е задължително

Специализираните общински екипи в Пловдив продължават с обработката срещу кърлежи на тревните площи в градските паркове и градини, междублокови пространства и дворовете на детски градини, ясли и училища по  предварително изготвен работен график. Необичайно толплото за сезона време тази година повиши риска и от разпространението на комарите. Темата..

публикувано на 16.04.24 в 13:45
Татяна Буруджиева

ПП-ДБ ще са изключени от следващото управление

Моята хипотеза е, че ПП-ДБ са изключени от следващото управление, тъй като показаха, че не е възможно да се работи с тях и да им се има доверие, в решенията и преговорите, които се водят. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доцент Татяна Буруджиева, политолог и университетски преподавател. Тя припомни думите..

публикувано на 16.04.24 в 10:01

Приоритетно косят паркове и детски площадки

Приоритетно в Пловдив се косят градините, парковете и детските площадки. Едва след това ще се премине към премахването на високата тревна растителност в междублоковите пространства. Това заяви директорът на „Градини и паркове“  Антон Георгиев в ефира на Радио Пловдив. Поводът е недоволството на граждани, че растителността в междублоковите..

публикувано на 15.04.24 в 17:39

Културата не е само театър, опера и балет!

„ Културата не е само театър, опера и балет! Тя е и философия. По-тревожното е, че я няма културата в отношенията на хората, между политиците, между една група от населението спрямо друга. И това е пагубно! Трябва сигурно векове да минат едните да се облагородят, а другите да не подивеят съвсем “ – заяви в интервю за Радио Пловдив поетът и..

публикувано на 15.04.24 в 17:18