Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дупката над Антарктида се увеличава?

Последният доклад на НАСА относно състоянието на озоновия слой отново дава тревожни данни. Дупката над Антарктида е с размерите на Северна Америка. Сравнението, което правят от американската космическа агенция е интересно, защото точно САЩ са една от страните, които не признават, че промените в климата се дължат на човешката дейност и отказват да ограничат произвежданите от тях парникови газове по предписанията на Протокола от Киото. Защо в темата за озоновия слой присъстват парниковите газове, ще разберете по-надолу.

В посоката на темата за озоновия слой, който прогресивно изтънява през последните 30 години, имаме една добра и една лоша новина, както е според легендарния анекдот. Добрата новина е, че от 2006г. насам, озоновият слой на планетата се е увеличил! Другата известна пробойна в него, обхващаща целия континент Австралия дори вече изчезна и човек би си помислил, че това решава основния проблем с климатичната драма на Човечеството.

Да, ама не! И причината е в лошата новина, че възстановяването на озоновия слой се дължи на увеличените парникови газове, които цялата човешка дейност отделя във все по-големи количества всеки ден. Дали това е толкова лошо? Ами представете си, че живеете в оранжерия за краставици и вътре в нея става все по-топло, а озоновият слой е всъщност найлонът, който държи топлината вътре, при вас...

Изводите са ясни, но повечето хора не биха се лишили от своя автомобил, от вноса на любимото си кафе, което пътува през целия свят с кораби на дизелово гориво, от екзотични плодове, направили околосветско пътешествие, за да стигнат до съседния супермаркет. А това е е едно от правилата за подобряване или поне забавяне на вредните климатични влияния – пазаруването на стоки от близки райони, за да се спестят вредни газове за тяхното транспортиране. Подобен и много други съвети бяха дадени на последния световен форум за климата, проведен в Бразилия. Дали ще ги спазим, зависи от нас.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Ботев" стартира в Европа с 2:1 над "Марибор"

"Ботев" (Пловдив) постигна престижна победа  с 2:1 над  словенския "Марибор" в първи двубой от първия предварителен кръг на Лига Европа. Мачът се игра пред повече от 16 хиляди зрители на стадион "Христо Ботев". Новите попълнения Антъни Уджа и Никола Илиев станаха герои на мача с блестящи голове в 9-ата и в 74-ата минута. Пиус Ширвис бе изравнил..

публикувано на 11.07.24 в 22:04

Локомотив ще изиграе последната си контрола в събота

Локомотив Пловдив ще изиграе последната си контрола от своята предсезонна подготовка. “Черно-белите” ще се изправят срещу Берое. Двубоят ще се проведе в събота (13.07) от 19:00 часа на “Лаута”. Представянето на Локомотив ще се състои броени минути преди началото на самата контрола. Приятелската среща ще е открита за фенове и журналисти. Локомотив..

публикувано на 11.07.24 в 17:57

Заради мача "Ботев" - "Марибор" променят движението край Колежа

Заради двубоя между отборите на ПФК „Ботев“ – Пловдив и ПФК „Марибор“ – Словения, който ще се състои на стадион „Христо Ботев“ в четвъртък, се въвежда временна организация на движението. Тя важи за времето от 18.00 ч. до 24.00 ч. на 11 юли, съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта”. Изцяло или поетапно ще се спира..

обновено на 11.07.24 в 08:54
Красимир Дунев

Красимир Дунев - вицешампион от Атланта 1996

Красимир Дунев е роден на 11.09.1972 г. в град Пловдив.  Олимпийски вицешампион на висилка от Олимпийските игри в Атланта през 1996 г.одина. Красимир Дунев е първият гимнастик в света, който прави шест поредни прелитания на висилка. В отборното класиране на България заема шесто място, а в многобоя е двадесет и първи. Дебютира на Олимпийските игри в..

публикувано на 10.07.24 в 13:59
Пламена Миткова

Пламена Миткова на 5 см от медал в Унгария

Пловдивчанката Пламена Миткова остана на 5 сантиметра от медал в дисциплината скок дължина на лекоатлетическия мемориал "Ищван Дюлай" в Секешфехервар (Унгария). Миткова постигна 6.71 метра в най-добри си опит, с което заслужи петото място в крайното класиране. Победителка стана колумбийката Наталия Линарес с 6.87 метра, пред Акелия Смит от Ямайка с 6.83..

публикувано на 10.07.24 в 09:24