Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европа - Евразия? Международни учени търсят отговора днес в ПУ "П. Хилендарски"

| обновено на 07.11.14 в 07:36

Мащабна международна конференция организира по повод 20-годишнината си Факултетът по икономически и социални науки на Пловдивския университет. „Времена на несигурност и рискове: възможности и перспективи за развитие” е темата на конференцията, в която ще се включат 126 участници от България и чужбина. 

В рамките на два дни ще бъдат представени повече от 120 научни текста в сферите на икономиката, управлението и политиката, като 28 от презентациите ще бъдат направени чрез виртуална връзка. Във форума ще се включат вицепремиерът в служебния кабинет Йордан Христосков, вицепремиерът в предходното правителство Даниела Бобева и Румен Кънчев - бивш заместник-министър на отбраната. Официален гост на конференцията ще бъде и посланикът на Израел у нас - Н. пр. Шаул Камиса Раз.

Участие в конференцията ще вземат представители на университетите Портсмут /Обединено Кралство/, Флоренция /Италия/ и „Александру Йоан Куза” в Румъния. Българските участници са от 15 висши училища в цялата страна, Института за икономически изследвания при БАН и Института за изследване на обществата и знанието.

„Европа и Евразия: рискове, несигурност, перспективи” е темата на специална кръгла маса в рамките на конференцията. На нея ще бъдат анализирани кризата в Украйна и замразените и действащи конфликти в Черноморския регион. Ще бъдат дебатирани и отношенията между ЕС и Евразийският икономически съюз.

Факултетът по икономически и социални науки стартира през есента на 1994-а само с една специалност и с по-малко от 200 студенти, припомня деканът на факултета професор Иван Иванов.  Днес обучаваме 4000 бакалаври и магистри, с което държим първото място в Пловдивския университет по общ брой студенти и произвеждаме най-много магистри от университета, обяснява проф. Иванов. Той е пресметнал, че за 20 години броят на възпитаниците на факултета се е увеличил точно 20 пъти. 

Повечето от специалностите на фкаултета отново са в Топ 20 на общо над 100 дисциплини на ПУ по време на кандидат-студентските кампании. Към момента за най-желаната специалност – „Финанси” се отрежда второто място сред всички специалности на ВУЗ-а. Върви се към подмладяване на преподавателския и ръководния състав на ФИСН със стремеж да се въвеждат най-актуалните икономически, управленски и финансови дисциплини и най-модерните методи за обучение, както и да се насочват всички учебни програми към практическата реализация на студентите след дипломирането им, заявява проф. Иван Иванов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

4-ти ден продължава борбата срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещи огнища и очакваните високи температури обаче на място остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са били разположени няколко екипа на пожарната,..

обновено на 15.07.24 в 08:43

Пловдив събира на форум учители в чужбина

Пловдив е домакин на двудневен семинар за учители от българските училища в чужбина. Днес и утре в къща музей „Христо Г. Данов“, Стария град ще се проведе семинар на темата „Учителят зад граница между „Възрожденските“ предизвикателства и методическите решения“. Форумът се организира от екипа на Пловдивския университет „Паисий..

публикувано на 15.07.24 в 08:32

Министър Запрянов ще открие новата полоса в Граф Игнатиево

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов ще открие официално новата полоса за излитане и кацане в Трета авиационна база в село Граф Игнатиево. Той ще връчи Акт 16 на командира на авиобазата бригаден генерал Николай Русев. В рамките на церемонията ще се извърши пребазиране на самолети МиГ-29 от летище Пловдив, с което се подновява..

публикувано на 15.07.24 в 08:27

Следят с дронове пожарите в Средна гора, усложнена обстановка до Иван Вазово

Трети ден продължават пожарите в общините Хисаря и Калояново.  Целият терен на пожара  обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи и се наблюдава с дронове. На място днес пристигна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който дойде, за да се увери, че ситуацията е под контрол и да съдейства, ако е необходимо, с допълнителни сили и..

публикувано на 14.07.24 в 16:27

Жители на село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие  преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме  водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 15:24