Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Пиронков показва монументална живопис в Пловдив

На 8-ми ноември в  Градска Художествена Галерия в Пловдив се открива 42 - та самостоятелна изложба на живописецът Петър Пиронков. Наследник не само на една от най - редките съвременни живописни школи – „Пловдивската”, чийто съосновател е баща му маестро Енчо Пиронков, негов духовен и житейски учител, но и на Римската художествена школа – едно събирателно име за изкуството в неговите най - върхови изяви.

Почитателите на творчеството на Пиронков ще имат възможността да се насладят на една монументална микеланджеловска музейна живопис, носеща характерните белези на днешната епоха и интимността на калдаръмения мирис на Стария град. Рядко съчетание, но постигнато със замаха на жеста и четката и безкомпромисност по отношение на духовния заряд, казва за творбите му Вида Пиронкова.

Публиката на Пловдив ще има възможността да се наслади на една монументална микеланджеловска  музейна живопис, носеща характерните белези на днешната епоха и интимността на калдаръменият мирис на „Старият град”. Рядко съчетание, но постигнато със замахана жеста и четката и безкомпромисност по отношение на духовния заряд.

Петър Пиронков е роден на 8-и септември 1977г. в София. Завършва Национална художествена гимназия „Илия Петров” специалност Живопис в София. Художникът се дипломира през 2003г. в специалност „Живопис” в класа на проф. Александро Троти, в Държавна художествена академия за изящни изкуства гр. Рим, Италия.

 Работи в областта на камерната и монументална фигуративна живопис. В периода 1996-2014г. участва в общи изложби и пленери в България и чужбина. Носител е на първа наградаза живопис „Перикле Фацини” 1999г и „Златно перо” 2011г. Негови творби са притежание на галерии и частни колекционери в Италия, Франция, Белгия, Гърция, Великобритания,Германия, Холандия, Австрия, Русия, Китай, САЩ, Венецуела, Мексико, Швейцария и др.Творецът има над тридесет самостоятелни изложби в България и по света. 

Ателието на Петър Пиронков се намира в смолянския квартал Устово до една от уникалните възрожденски къщи - Шереметевата. Преди време творецът реставрира даром алафрангата на тази къща, която беше застрашена от падане. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Покажи ми Луната" и "Ексорсизмът" в кино "Орфей"

Две прожекции включва днешната програма от фестивала "Филмови нощи във Филипополис". В Лятно кино "Орфей" от 21.10 ч. ще бъде показана лентата "Покажи ми Луната" . Тя представя вълнуващо пътешествие на фона на историческото кацане на НАСА на Луната с мисията на „Аполо 11“. С участието на колоритното дуо Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм..

публикувано на 13.07.24 в 09:24

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

обновено на 13.07.24 в 08:13

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

Премиера на балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив. Постановката е на изтъкнатия световен хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и..

публикувано на 12.07.24 в 07:27

Фрагмент от античен надпис откриха археолозите в Пловдив

При провеждане на археологическо наблюдение на строителни дейности в рамките на града, археолозите на РАМ - Пловдив откриха фрагмент от античен надпис.   Макар надписът да е само частично запазен, той допълва с нова и интересна информация историята на Пловдив.  Обектът е на ул. "Митрополит Панарет" 17, в близост до Понеделник пазара, където..

публикувано на 11.07.24 в 13:31