Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов заем, за да оцелеем и започнем реформи

Властта под прицела на синдикатите- д-р Константин Тренчев за исканията към новите министри и за
това кое ще бъде приоритет в преговорите за новия бюджет. 

Както ви обещахме, среща сега и с лидера на КТ Подкрепа д-р Константин Тренчев.

10 ноември е – вашите думи за тази дата, първо?

Константин Тренчев: Тази дата според много хора е началото на българския преход, който трябваше да доведе до една истинска демокрация. За съжаление, това, което се получи е може би някакво уродливо подобие на такава. Във всеки случай не е това, за което мечтаехме тогава.

Р. П.: Бойко Борисов е министър-председател за втори път. Ще успее ли да гарантира стабилна България? Наистина ли му се дава този шанс сега и вие как тълкувате новия кабинет на ГЕРБ, реформатори и АБВ?

К. Т.: Мисля, че на всеки здравомислещ човек му се иска държавата да се стабилизира и да успее, но доколко това ще стане зависи от страшно много обстоятелства и фактори, тъй че никой не е в състояние да се обзаложи. Ако мога да го кажа картинно – ако има пилот в самолета има някакъв шанс той да се приземи успешно.  Но ако няма пилот в кабината на самолета той със сигурност ще се разбие. Поради тази причина все пак сме длъжни да имаме, макар и малко оптимизъм, че едно легитимно правителство от легитимен парламент ще положи усилия. Нещата са много страшни, но ако няма кой да ги решава те със сигурност ще доведат до катастрофа.

Що се касае до реформите ние сме много предпазливи, тъй като понятието реформа значи да промениш нещо, защото от промяната резултата може да стане и по-лош. Тъй като наблюдаваме всички сектори на икономиката, изобщо на държавата, искам да ви кажа, че нещата в много ресори са просто критични и затова да говорим за реформи в един сектор някак си е теоретизиране. Според мен в момента особено страшно е положението в енергетиката, тъй че ако там не се намерят решения това може да повлече цялата икономика на държавата и предприятия, които все още работят, плащат данъци и горе долу все още крепят държавата, също да бъдат завлечени. Тъй че мога да кажа нещо, което знам, че много хора ще скочат изведнъж, защото просто трябва да се поосмисли малко, а това е, че може би нямаме никакъв друг шанс освен да се вземе един много голям заем, който обаче да бъде под обществен контрол, най-добре в Банката за развитие – държавната банка, с което да се санират секторите, най-вече енергетика, здравеопазване разбира се и т. н., след което да започнат реформи. Разберете, че ако се изразя като лекар ако един човек е тежко катастрофирал, има изпочупени кости и работи, безспорно се налага да бъде опериран и тези кости да бъдат наместени, където трябва и фиксирани с пирони, стави и т. н. Но, първо, трябва да спрем кръвоизлива, да му дадем кислород и да му направи кръвопреливане. Операцията може да почака. Т. е. реформата става след като един сектор е стабилизиран. За добро, за лошо, ако щат после да разследват в тоя сектор кой какво е правил, но той към момента трябва да бъде стабилизиран, след което да има ясна визия за реформа в него.

........




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53

Президентът ще връчи втория мандат в разумни срокове

Президентът ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в разумни срокове. Ако има удължаване на сроковете за насрочване на евентуални предсрочни парламентарни избори, то по-скоро ще стане с третия мандат. Тази теза защити конституционалиста доц. Христо Паунов, който е и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски". Той обясни,..

публикувано на 08.07.24 в 11:39

Кризата в политиката гони инвестициите към съседни страни

Политическата нестабилност у нас пряко влияе на икономиката на България, която през последните години се забавя значително, заради намалените инвестиции и неусвояването на средствата по Плана за устойчивост и възстановяване и по европейските програми.  Това коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал..

публикувано на 08.07.24 в 11:10

Властта в РСМ обслужва сръбски и унгарски интереси

Новата власт в Северна Македония, която е белязана от македонизма, обслужва чужди интереси. Тя е в услуга на оста Белград – Скопие – Атина, а от скоро имаме и нов компонент Будапеща. Това коментира журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков по повод сигналите, които дава премиерът Християн Мицкоски и неговия кабинет по отношение..

публикувано на 08.07.24 в 10:36