Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-нисък данък МПС предлагат от "Обединение за Пловдив"

По-нисък данък автомобили в Пловдив предлага групата общински съветници „Обединение за Пловдив” начело с Дани Каназирева. Според нея и експерти на групата пловдивчани плащат много по-висок налог за леките си коли в сравнение със софиянци. Разликата е между 10 и 25%, след като преди две години данък МПС в Пловдив беше увеличен близо 40%, припомня Каназирева в съобщение до медиите. 

Това е несправедливо, счита председателят на „Обединение за Пловдив” и предлага данъците за колите поне да се изравнят със столичните. София е с по-ниска безработица, възнагражденията са по-високи, а инфраструктурата е по-добра и реално води до реорганизация на трафика, посочва в мотивите до колегите си в Об С Дани Каназирева. Надяваме се, че това е политически приемливо за управляващото мнозинство в нашия град, подчертават съветниците от групата.

Според предложението, внесено от Каназирева за гласуване в Общинския съвет, Наредбата за определянето размера на местните данъци се променя по следния начин. За леки автомобили с мощност до 37 кW ще се плащат 0,43 лв. за1 кW. За коли над 37 кW до 55 кW включително данъкът се изчислява по 0,50 лв:, над 55 кW до 74 кW – 0,68 лв, над 74 кW до 110 кW – 1,38 лв., а над 110 кW – 1,54 лв.  Точно такива са размерите на данък МПС, определени с аналогичната наредба на столичния Общински съвет.

За разлика от София в Пловдив тарифата започва от 0,48 лв. за 1 кW и стига 1,90 лв, като разликата доближава 25%. Съветниците от „Обединение за Пловдив” са установили, че в Пловдив автомобил с двигател до 100 конски сили и възраст до 5 г. се облага с 88 лв., а в София – със 70 лв. За кола от 5 до 14 г. пловдивчани плащат 47 лв., а софиянци - 37 лв. Близо 10 лв. е по-висок и налогът за автомобили, произведени преди повече от 14 г. и регистрирани в Пловдив.

Най-драстични са разликите в данъка за коли с над 101 конски сили. Собствениците на автомобили до 5 години плащат 385 лв. в Пловдив и 287 лв. в София. За по-старите, до 14-годишна възраст тарифите съответно са 206 лв. и 154 лв. Над 14-годишните в Пловдив се облагат със 138 лв,  а в София –  със102 лв.

Считаме, че данък МПС, приет от Общинския съвет за Пловдив, е прекомерно завишен не само спрямо размерите, приети в столичната община, но и с оглед на икономическата ситуация в страната, коментира Дани Каназирева.  

Ако пловдивчани регистрират автомобилите си в Асеновград или Брезово например, ще плащат наполовина, дори и по-малко, като регистрационният номер отново ще е “PB” на колите, тъй като общините са в пловдивска област. Това крие голям риск за бюджета на Пловдив, счита Каназирева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Лампите по пътя Пловдив - Асеновград светват през октомври

Очаква се до края на октомври осветлението на път II-86, в участъка между Пловдив и Асеновград да бъде възстановено, каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова по време на петъчния парламентарен контрол.  Тя обясни, че през април тази година е било възложено на пътноподдържаща фирма да извърши ремонт и да..

публикувано на 09.08.24 в 19:35

Министър Гвоздейков откри първото болнично летище в УМБАЛ "Св. Георги"

Болнично вертолетно летище на територията на Университетска болница "Свети Георги" в Пловдив в района на Хирургичния комплекс откри министърът на транспорта Георги Гвоздейков.  Преди официалната церемония на площадката кацна първият български медицински вертолет на ХЕМС.  Министърът на транспорта Георги Гвоздейков връчи документите за регистрация на..

обновено на 09.08.24 в 14:13

Пловдивчанин загина при пожар от пламнал климатик

60-годишен пловдивчанин загина при пожар в дома си в Пловдив, пострадала е и жена на същата възраст, съобщиха от пожарната.   Инцидентът е станал миналата нощ в апартамент на 9-я етаж на жилищна сграда на бул. „Свобода“ 1. На място са изпратени два пожарни автомобила със 7 огнеборци от Първа пожарна служба, които са потушили огъня...

публикувано на 09.08.24 в 10:41

Приемат 59 малчугана в ДГ „Зорница“ в район „Южен“

Община Пловдив обяви 59 свободни места в детска градина „Зорница“ в район „Южен“.   Най – много – 28, са свободните места за децата в трета група. 19 са местата за първа група, а най – малко – 12, са свободните места за втора група. Класирането ще бъде на 20-ти август, а срокът за кандидатстване по електронен път е до 19-ти август. Приемът..

публикувано на 09.08.24 в 10:08

Откриват нова хеликоптерна площадка при УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив

Болнично вертолетно летище ще бъде открито официално на територията на Университетска болница „Свети Георги“ в Пловдив в района на Хирургичния комплекс. Документите за регистрация ще връчи министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.  Това е първото болнично вертолетно летище в Пловдив и десетото в страната.  До мястото, където то..

обновено на 09.08.24 в 08:41