Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха обновения детски хирургичен комплекс на УМБАЛ "Свети Георги"

Клиниката по детска хирургия в болница „Св. Георги” - Пловдив скоро ще се сдобие с анестезиологичен апарат, който няма аналог в Европа – съобщи ректорът на Медицинския университет в Пловдив проф. Стефан Костянев, цитирайки решение на ректорския съвет. По думите му, това е една високо технологична, анестезиологична работна станция, която ще позволи да се дава най – добрата медицинска помощ на децата. 
Уредът е произведен в Холандия, но е по лиценз на американска фирма. Арапатурата изследва мозъчната дейност, реакциите на мозъка и степента на релаксация на мускулното отпускане по време на анестезия, дълбочината на самата анестезия, както и редица други параметри – обясни д-р Стефан Лазаров, анестезиолог в клиниката. Той допълни, че към анестезиологичния апрат е проявила интерес клиника от Германия, но той ще бъде доставен в Пловдив. 
С официална церемония и водосвет днес бе открит изцяло обновеният хирургичен комплекс на Клиника по детска хирургия. Основно са ремонтирани болничните стаи и сервизните помещения, сменена е електрическата и ВиК-инсталацията, за операционния блок е купена газова система за сгъстен въздух, чрез която се подава кислород по време на опареции. В цялостния ремонт са вложени 73 000 лева, дарени от електроразпределителното дружество EVN. 
Детската хирургична клиника в Пловдив е първата създадена в България през 1953 г. и е една от първите в Европа – припомни нейният завеждащ проф. Пенка Стефанова. По думите й, това е сериозна история на една хирургия, тъй като в света детската хирургия е на възраст 80 – 85 години. 
Пловдивската детска хирургична клиника разполага с 40 легла, още 10 има в интензивното отделение и 10 легла в отделението за пластична хирургия. Годишно в нея се лекуват около 2 200 деца, а амбицията на медиците е „да могат да раздават повече живот”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Министър Запрянов откри новата писта в авиобаза "Граф Игнатиево"

С официална церемония в авиобаза "Граф Игнатиево" беше открита новата полоса. Ремонтът беше нужен заради очакваните догодина нови изтребители Ф-16.  "Още 4 от общо 49 проекта за реконструкция на авиобаза "Граф Игнатиево" са от основна важност за приемането на изтребителите Ф-16 и имаме уверение, че до края на годината те ще бъдат завършени", каза..

обновено на 15.07.24 в 12:30

Лекари се борят за живота на катастрофирал моторист

Младежът се е блъснал в указателни табели за ремонт на моста на река Марица на бул. Васил Априлов. Алкохолната проба на 26- годишния мъж е отрицателна. Млад шофьор също е ранен, след като в село Бегово автомобилът му навлязъл в лентата за насрещно движение и след това се блъснал в ограда. 20- годишният младеж е с отрицателна алкохолна проба, но с..

публикувано на 15.07.24 в 12:30

Решават на общинска сесия за паркинга на "Пълмед"

Предложението на районния кмет на „Западен“ Тони Стойчева за прекратяване на договора за наем на имота, отреден за паркинг на общински терен пред болница „Пълмед“, влиза в дневния ред на сесията на Общинския съвет.  С него се предлага да се задължи кмета на Пловдив Костадин Димитров да прекрати договора за наем от 6 ноември 2023 година,..

публикувано на 15.07.24 в 12:17

4-ти ден продължава борбата срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Откриха зона за шах на открито на Гребната база

С демонстративна партия шах между гросмайстор Виктория Радева и кмета на Пловдив Костадин Димитров на Гребната база бе открита нова площадка за шах на открито.  Играта завърши реми, а след това европейската ни шампионка показа пред присъстващите партията й от първия кръг на Европейското в Баку. Зоната за шах се намира до Младежкия център и..

обновено на 15.07.24 в 11:15