Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РЗИ препоръча питейната вода в Цар Асен да не се пие още 48 часа

Няма никаква опасност за населението вследствие на изтичането на окислена вода в р. Луда Яна край пазарджишкото с. Цар Асен. Това обяви на специална пресконференция областният управител на Пазарджик Иван Йорданов след среща с представители на фирмата, стопанисваща водното съоръжение, причинило замърсяването - "Екомедет" ЕООД, кметовете на селата Цар Асен и Росен и директорите на институциите, отговорни за решаване на проблема. 


Замърсяването бе констатирано на 8 ноемврви след подаден сигнал на тел 112 от кмета на с. Цар Асен. Йорданов посочи, че данните на Районната здравна инспекция - Пазарджик, представени от директора Фани Петрова, показват, че концентрацията на метали е под допустимите стойности. Мога да кажа на хората от двете села в непосредствена близост до водоема - Цар Асен и Росен, че могат да бъдат спокойни, тъй като няма влошаване на качеството на питейната вода, посочи областният управител.

Пред журналистите Фани Петрова уточни, че въпреки добрите показатели на питейната вода, отчетени при химичния и 
микробиологичния анализ, остава препоръката към жителите да се въздържат от консумация на вода от чешмите до излизане на всички анализи на пробите, изпратени в лабораторията в Пловдив. 

Мярката е превантивна, а анализите очакваме да бъдат готови до 48 часа, допълни Петрова. Директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Пазарджик Костадин Гешев посочи, че вината за изтичането на окислена вода в река Луда Яна е на държавното дружество "Екомедет " ЕООД, което стопанисва водоема. 

По думите на Гешев помпите, които обслужват водното съоръжение, са в незадоволително състояние и това налага доставка и монтаж на друга техника, за да може водата да бъде изпомпена в най-кратък срок. Директорът на РИОСВ посочи още, че са подготвени предписания за предотвратяване на бъдещо изтичане, а на дружеството ще бъде наложен административен акт в максималния размер от 5 000 лв.

От своя страна управителят на "Екомедет" ЕООД Костадин Хараланов обясни, че дружеството не носи отговорност за 
поддържане на помпите, които извеждат водата. По думите му изгарянето на техниката е форсмажорно обстоятелство и вината не 
е на държавното дружество. Той допълни, че нивото на водоема е било отчетено на 6 ноември и по график следващото наблюдение е било планирано за събота или неделя. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

35 училища в Пловдив и областта с нови класни стаи

35 училища от Пловдив и региона получават финансиране за нови класни стаи по хуманитарни науки, география и икономика, технологии и предприемачество и за целодневна организация на учебния ден. Общият брой на одобрените за страната е 426.  Средствата са осигурени от Министерството на образованието и науката по Национална програма „Осигуряване на..

публикувано на 05.08.24 в 11:25

В тежко, но стабилно състояние е детето, пострадало в Созопол

Детето, пострадало на плаж в Созопол, е в тежко, но стабилизирано състояние. Това съобщиха от Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина (УМБАЛСМ) "Н.И.Пирогов", където пациентът беше приет.  Нощта е преминала спокойно. Детето остава за лечение и активно наблюдение в Детската реанимация на лечебното заведение...

публикувано на 05.08.24 в 08:58

Слънчево време днес, с температури до 33 градуса

Днес ще преобладава слънчево време. По-значителни увеличения на облачността ще има над Северна и Източна България, след обяд и над планинските райони. На отделни места там ще превали, възможно е и да прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър предимно от север. Температурите слабо ще се понижат и максималните ще бъдат между 27 и 32 градуса, в Пловдив –..

публикувано на 05.08.24 в 08:27

ИТН връщат третия мандат, отиваме на избори наесен

Президентът Румен Радев ще приеме в 12 часа днес представителите на парламентарната група на "Има такъв народ", на която бе връчен мандат и възложено да посочи кандидат за министър-председател, съобщават от администрацията на държавния глава. Мандатът ще бъде върнат на президента неизпълнен, съобщи лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов...

публикувано на 05.08.24 в 08:10

Общински съветници питат кмета за Плана за интегрирано развитие на Пловдив

Запитване до кмета на Пловдив Костадин Димитров относно липсата на годишни доклади за последните две години за изпълнението на Плана за интегрирано развитие на община Пловдив (ПИРО) отправиха Йоно Чепилски, Веселка Христамян и Добромира Костова - общински съветници от „Продължаваме Промяната - Демократична България“.  Документите трябва да бъдат..

публикувано на 05.08.24 в 07:52