Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво пишат пловдивските вестници във вторник - 11-ти ноември

„Оставаме без  риба за Никулден” –  съвсем сериозно алармира  с челно заглавие в. Марица.  Причина за драмата е, че язовирите пак преливат, а арендаторите не могат  да свалят нивото на водата  заради постоянните валежи.  Проблемът засяга  районите на селата Красново, Кръстевич и останалите в Карловско, а хората, които отглеждат риба там, зареждат  големите магазини  в София  Пловдив, разкрива Марица. Всичката риба изтече  в язовир „Пясъчник” -  оплаква се пред вестника  крупен арендатор.  Става все по-зле – прогнозата сочи, че  се задават още обилни валежи и язовирите пак ще се препълнят, обяснява той.  По думите му, рибата, която отива на пазарите  за Никулден се отглежда цели три години,  не става за един сезон,  цитира го Марица.

Друга водеща тема от вестниците – „Ако продължим да махаме данъците – как ще вържем бюджета?” – с този въпросителен цитат на пловдивския кмет Иван Тотев  на първа страница излиза днешния брой на регионалното издание Твоят ден.  Повод за него е  искането на общинската съветничка  и лидер на партията  „Съюз за Пловдив” Дани Каназирева, която  настоява да се намали налогът за колите.  Според нея  шофьорите в Пловдив плащали най-висок данък,  повече дори от  софиянци.  „В  Пловдив за кола с двигател до 100 конски сили налогът е 88 лв., а в София – едва 70” – изтъква съветничката.  Тя твърди, че  разликата е най-драстична  при колите  до 5 години  с над 101 конски сили.   Техните пловдивски собственици плащали по 385 лева,  а тези в София – със сто лева по-малко.  Затова се очертавала вероятността пловдивчани да регистрират колите си  в близкия Асеновград за двойно по-малка сума, като при това номерът им отново ще започва с РВ, прогнозира изданието. В отговор кметът Иван Тотев категорично отрича  обвиненията за по-висок данък автомобили, напротив,  някои ставки дори са намалени, твърди той.  Той тържествено уверява, че  през следващата година  няма да има промени в местните данъци, пише Твоят ден.

Пловдивските общинари са останали поразени от  „зебрите” в Япония – разказват пловдивските издания.  Цяла фотосесия  на уличната маркировка в град Окаяма направил заместник-кметът  Алексаднър Държиков.  „Перфектно поддържани пешеходни пътеки,  чистотата е изрядна, макар ние тук да мием улиците много по-често” – възхищава се пред Твоят ден кметът Иван Тотев.  На всичко отгоре, пловдивските управници никъде не видели  по улиците контейнери за смет,  а същевременно, всичко светело от чистота.  „Ние обаче сме на светлинни години от японците по отношение на заведения, ресторанти и обслужване” – категоричен е градоначалникът, комуто, както и на цялата делегация,  никак не се понравила японската кухня, отбелязва твоят ден.

И още нещо от местните вестници -  Засилен контрол за паркиране на забранени места и жестоки глоби за това  предприема  градската администрация. Вече са раздадени дебели кочани с фишове на общинска полиция, като нареждането е  контрольорите да бъдат безкомпромисни.  Режимът  ще бъде  здраво затегнат  до 31-ви декември.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Археологическото проучване под Бетонния мост приключва в срок

Приключват археологическите разкопки под Бетонния мост. Следващата седмица предстои междуведомствена комисия да посети обекта и да реши неговата съдба. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Петър Зидаров, който ръководи археологическия екип. „Това, което е най-впечатляващо със своите мащаби, е голямата масивна..

публикувано на 23.08.24 в 10:35
Иво Инджов

Политическата криза скоро няма да бъде преодоляна

Понеделник е денят "Х", в който трябва да стане ясно дали ще има нов служебен кабинет отново начело с Димитър Главчев, а също и дали предсрочният парламентарен вот ще бъде на 27 октомври, или ще се отложи още във времето. Вчера президентът Румен Радев даде срок до понеделник Главчев да представи състав на ново служебно правителство. Ще се..

публикувано на 23.08.24 в 09:47

Законът, засягащ ЛГБТ-теми, е репресивен и ще бъде отменен

"От гледна точка на който и да е човек с нормална интелигентност и психично здраве, този закон е меко казано  глупав. В него има куп противоречия и определя една чисто дискриминационна практика, която веднага заинтересува Европейската комисия, защото засяга правата по отношение на пол". Това заяви психологът Иван Игов. Като аргумент, той подчерта..

публикувано на 22.08.24 в 11:06

Дивите животни помагат в борбата с климатичните промени

Дивите животни и особено големите бозайници са от ключово значение за преодоляване щетите от климатичните промени. Те играят и важна роля срещу концентрацията на парникови газове в атмосферата. Това обясни еколога и автор на Климатека Павел Василев. Добави, че докато едрите бозайници влияят на естествените местообитания и влизат в ролята на..

публикувано на 22.08.24 в 10:43
Милен Любенов

Загърбване на политическото его ще ни извади от кризата

Това, което наблюдаваме е демонстрация на определени политически фактори с голямо политическо его, което няма място в политиката. За да вървим напред като общество и държава  е време политиците да отстъпят от своето его. Това коментира политолога доц. Милен Любенов. Според него след протестите, които бяха организирани от служители на МВР и..

публикувано на 22.08.24 в 10:20