Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водният и транспортният проект на Пловдив излизат от фризера

| обновено на 13.11.14 в 14:44

Община Пловдив е получила покана от Министерството на околната среда и водите да подпише договора за изпълнението на Водния проект на Пловдив. Това съобщи кметът Иван Тотев в кулоарите на местния парламент. Във вторник той ще се срещне с министър Ивелина Василева, от която общината ще поиска подкрепа в преговорите с изпълнителя на проекта за изграждане на пречиствателната станция.

 „За съжаление, заради забавянето на процедурите по проекта, избраният изпълнител най-вероятно няма да поднови офертата и сигурно ще се наложи да преминем към избирането на нов”, коментира още Тотев. По думите му, това обаче няма да попречи на стартирането на самия Воден проект, фаза от който е изграждането на пречиствателната станция. Стойността на проекта е 142 милиона лева, уточни още градоначалникът.

 По проекта трябва бъдат подменени 14 километра водопроводи и 800 сградни отклонения и 16.1 километра второстепенна канализационна мрежа. Ще бъде извършена рехабилитация на 2.8 километра от съществуващия колектор VII, изграждане на разтоварващ колектор VII, както и реконструкция, модернизация и доизграждане на пречиствателна станция за отпадни води – Пловдив.

Големият транспортен проект на Пловдив е на етап, който позволява в много кратки срокове да започне реалното му изпълнение. Това заяви още кметът Иван Тотев.  Той отчете напредък  в работата по четирите позиции на проекта и съобщи, че утре ще бъде подписан договора по последната фаза, която включва обследване и анализ на пътникопотока в града. 

Идейните и техническите проекти за изграждането на  48-те километра велоалеи вече са съгласувани, очаква се само Министерството на спорта да се произнесе и да излезе със становище относно алеята в района на Гребния канал. Тотев е обнадежден, че до понеделник това ще се случи, тъй като вече е провел разговори с министър Красен Кралев в тази насока. 

След това окомплектованата документация ще бъде внесена в Министерството на регионалното развитие за издаване на строително разрешение и през зимата ще започне реалната работа по изгражадането на мрежата от велоалеи. Изграждането на център за управление на трафика с 57 интелигентни кръстовища в града  вече може да започне, коментира още кметът. Това става възможно след решение на ВАС, който потвръди законосъобразността на проведения от общината конкурс за избор на изпълнител. Днес Община Пловдив изпраща покана до фирмата, която е "Пловдив интелигентни транспортни системи". 

Крайният срок за приключване на големия транспортен проект е декември 2015 г. Припомням, че транспортният проект на града предвижда реализацията на следните четири компонента: система за управление на градския транспорт, изграждане на 47 километрова мрежа от велосипедни алеи, оптимизиране на системата за светофарен контрол на 50 кръстовища и проучване за планиране на градския транспорт, което обхваща следващите стъпки за бъдещото му подобрение и оптимизиране.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

„Хоро при извора“ във Велинград

Велинград е домакин на двудневен фестивал „Хоро при извора“, в който ще се включат над 700 танцьори от всички краища на България и състави от Босна и Херцеговина.  Това е 11-то издание на фестивала, който по традиция ще започне с дефиле на танцовите групи от парк „Вельова баня” до площад „Н. Гяуров” в центъра на Велинград. Там ще е официалното..

публикувано на 13.07.24 в 09:21

В Средна гора остана един, но мащабен пожар между Михилци и Хисаря

Сложна остава обстановката в Средна гора, където вчера горяха четири пожара в района на Хисаря и близки села.  Спешно набират доброволци за гасенето на пожара край Хисаря Две от огнищата вече са потушени, но другите две са се обединили в един пожар, който обхваща голяма площ между село Михилци и Хисаря. Това съобщи пред Радио..

обновено на 13.07.24 в 09:10

Спешно набират доброволци за гасенето на пожара край Хисаря

Община Хисаря се нуждае спешно от доброволци, които да помагат на пожарникарите за гасенето на пожара в района на кв. Миромир.  Тази сутрин е решителната фаза за гасенето на огнената стихия, затова е необходимо в гасенето да се включат колкото може повече хора. Това  информира директорът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита..

обновено на 13.07.24 в 09:10

В Пловдив започва програма „Зелена Култура – Зелен Град“

От пловдивския район „Тракия“ започва серия инициативи, посветени на зеления стил на живот, устойчиво потребление и културно обогатяване на жителите и гостите на Пловдив.  Събитията ще се провеждат ежемесечно през юли, август и септември в различни райони на Пловдив. Всяко издание ще се фокусира върху конкретна тема от сферата на екологията и..

обновено на 13.07.24 в 09:10

Теснолинейката пътува с ретро вагони от Септември до Цветино

Днес и утре отново пътува атракционен влак по теснолинейката от гара Септември през Велинград до родопската гаричка Цветино. От БДЖ припомнят, че влакът се движи всяка събота и неделя през този месец и предлага незабравимо пътуване на любителите на ретро изживяванията.  Композицията на влака включва два ретро вагона, един стандартен пътнически вагон и..

публикувано на 13.07.24 в 09:09