Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицейските служби в държавата да са на едно командване

За промените в сектор "Сигурност", които предлагат  от новото правителство, както и за съдебната система, която
сега има спешен казус с изчезналите тефтери на Филип Златанов- разговор с Емануил Йорданов, бивш министър
на вътрешните работи в правителството на Иван Костов. 

"Според мен едно наказателно производство не може да даде цялостен образ на това как функционира
съдебната система в една държава. Делото на Филип Златанов е важно, но не може да се пренатоварва
с някакви очаквания", заяви Емануил Йорданов. Той обясни, че съдебната реформа трябва да започне първо
с дискусия, която да инициират и проведат политическите сили.

Среща в ефира и с бившия вътрешен министър в правителството на Иван Костов Емануил Йорданов – политик и адвокат.

Много са въпросите, които имаме към вас. Да започнем с тефтерите на Златанов. Да кажем за казуса с изчезналите тефтери на бившия шеф на Комисията за установяване и предотвратяване на конфликти на интереси Филип Златанов. С какво е интересен този казус за вас?

Емануил Йорданов: Този казус е интерес с това, че в рамките на едно наказателно дело би могло да се изяснят механизмите за злоупотреба с власт, съответно всеки един човек, който в бъдеще мисли да се занимава с политика да може да направи някакви изводи, да се вземат някакви мерки, било то нормативни или административни.

Р. П.: Знаете ли, че днес националния омбудсман Константин Пенчев казва „съдилищата продължават да са разграден двор” и у нас такива неща не могат да учудят никой, който работи в съдебната система. В същото време Сотир Цацаров някак си каза, че този случай не е кой знае колко важен. Но пък новият министър Христо Иванов – правосъдният ни министър, казва, че съдебната  система в България ще се оценява не просто с решаване на въпрос с изчезналите тефтери, а през призмата на решаване на целия казус около Златанов. Да си го припомним, да кажем всъщност какво е вашето мнение като човек в тази система.

Е. Й.: Според мен едно наказателно производство не може да даде цялостен образ на начина, по който функционира съдебната система в една държава. Делото е важно, делото е сериозно, но в крайна сметка не може да бъде пренатоварвано с някакви очаквания.

Що се отнася до съдебната реформа според мен е хубаво най-накрая политическите сили да организират една дискусия, в която да участват хора, които са запознати с проблемите и да се набележат някакви мерки. Защото в момента вие виждате всеки дърпа чергата към себе си, всеки един проблем независимо от това какъв е мащаба му се използва с политически цели и за защитаване на една или друга теза, а в крайна сметка от това не печели никой.

Р. П.: Така е безспорно. Как я виждате вие тази реформа, г-н Йорданов? Вие сте реформатор, човек с десни принципи. Откъде трябва да се започне?

Е.  Й.: На първо място мисля, че трябва да се започне с изграждането на една идея затова как трябва да се развива съдебната система. Задължително е да се стигне до промяна в Конституцията, която да въплъти в себе си тези идеи. Много често се спекулира, че старата Конституция била много хубава и едва ли не нищо не трябвало да се променя. Аз не съм съгласен с подобна теза и мисля, че всеки, който има някакви идеи би следвало да ги защитава, не да изразява някакви гневни реплики в публичното пространство, които да защитават неговия периметър и неговите правомощия.

Мнението на Е. Йорданов за сектор сигурност, ГД БОП, ДАНС, каква трябва да е фигурата на главния секретар и по други въпроси може да чуете тук.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53

Президентът ще връчи втория мандат в разумни срокове

Президентът ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в разумни срокове. Ако има удължаване на сроковете за насрочване на евентуални предсрочни парламентарни избори, то по-скоро ще стане с третия мандат. Тази теза защити конституционалиста доц. Христо Паунов, който е и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски". Той обясни,..

публикувано на 08.07.24 в 11:39

Кризата в политиката гони инвестициите към съседни страни

Политическата нестабилност у нас пряко влияе на икономиката на България, която през последните години се забавя значително, заради намалените инвестиции и неусвояването на средствата по Плана за устойчивост и възстановяване и по европейските програми.  Това коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал..

публикувано на 08.07.24 в 11:10

Властта в РСМ обслужва сръбски и унгарски интереси

Новата власт в Северна Македония, която е белязана от македонизма, обслужва чужди интереси. Тя е в услуга на оста Белград – Скопие – Атина, а от скоро имаме и нов компонент Будапеща. Това коментира журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков по повод сигналите, които дава премиерът Християн Мицкоски и неговия кабинет по отношение..

публикувано на 08.07.24 в 10:36