Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивските вестници на 17 ноември

„Сопот се размириса” съобщава от днешната си първа страница „Марица”. Вестникът уточнява, че нов грандиозен скандал е разтърсил града на Вазов, след като завчера пречиствателната станция за обратни води, изградена с европейски пари, внезапно спряла работа. Оказало се, че съоръжението не работи заради свален софтуер и важни елементи от фирмата изпълнител. Двама нейни служители – чех и българин, са влезли на своя глава в сградата и са прибрали основния панел - пише „Марица”. Уточнението е, че те са действали по заръка на своите началници заради неуредени финансови взаимоотношения с общината. От градската управа в Сопот обвиниха техниците в самоуправство и твърдят, че не са били предупредени за крайната мярка. „Марица” информира, че пречиствателната станция вече работи на ръчен режим. Няма опасност от зарази сред населението и еко катастрофа – твърди Галина Иванова, която отговаря за съоръжението.

Днес агенти на ДАНС влизат в община Сопот и ВиК-Пловдив, държавното дружество, което е оператор на съоръжението. Агентите ще разследват както действията на двамата техници, така и финансовите взаимоотношения между страните. Скандалите около пречиствателната станция в Сопот, която минава за най – модерната в България, не са от вчера – припомня „Марица”. И уточнява, че тя бе официално открита от Бойко Борисов през септември 2010-та година, но година по-късно Управляващият орган на Оперативна програма „Околна среда” наложи корекция на проекта, като намали инвестиционната помощ с 25 %. Така община Сопот е задлъжняла с близо 4 милиона лева на фирмата изпълнител  - „ГСМ Пауър инженеринг”. От консорциума потърсиха парите си чрез съдия-изпълнител, който блокира сметките на общината – припомня още вестникът.

Празнична тема извежда на днешната си първа страница регионалното издание „Твоят ден”. В заглавие там четем: „Два новогодишни купона на открито в Пловдив”. Отбелязано е, че за първи път от 14 години насам Пловдив ще посрещне Нова година с две партита на открито. Едното ще е на традиционното място – сцената пред общината, където ще пеят и танцуват ансамбъл „Тракия” и други звезди. Успоредно тържество в новогодишната нощ ще събере младите пловдивчани на площад „Съединение”. Там диджеи стягат мощен концерт – обяснява изданието, цитирайки зам.-кмета по културата Стефан Стоянов. Той обещава, че и на двете места ще се лее шампанско и ще има настроение. До края на месеца отваря за трети пореден път немският коледен базар – съобщава още Стоянов. По думите му, тази година базарът в Пловдив ще е по-силен дори от софийския, тъй като отсега имало голям интерес. В близките дни пред общината ще бъда засадена голяма елха на мястото на предишната, която бе унищожена от лятната бура – отбелязва „Твоят ден”.

„Издават картите за рейса като в МВР” – съобщава днешната „Марица”. Отбелязва се, че картите на ученици, студенти, пенсионери, инвалиди и майки с деца до тригодишна възраст вече ще се издават по нов, много по-лесен начин. Със заповед на кмета Иван Тотев услугата е възложена на „Автобусни превози – Пловдив”. Всички транспортни фирми са подписали споразумението, което влиза в сила от 1 декември – съобщава „Марица”. В публикацията пише още, че картите ще бъдат със специална защита, с каквато са снабдени личните ни документи, за да няма фалшификации.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51