Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теми от днешните пловдивски вестници - 18.11.2014 г.

Първият осъден с електронна гривна  се задуши в пожар – съобщава в. Марица.  27-годишният Рафаил Янев е  бил първият в Пловдив, окачен с този  съдебен аксесоар.  Гривната му е била поставена миналия четвъртък, а от петък е активирана и е започнала да излъчва сигнал. Мъжът е имал забрана да напуска апартамента на ул. „Георги Кондолов” от 22 до 6 часа, а устройството е сигнализира, когато той прекрачи табуто, наложено от съда. Миналата вечер обаче е сигналът прекъснал и сутринта инспекторът от пробационната служба отишъл да види какво се случва. Именно той е открил младежа мъртъв. Предполага се, че Рафаил е заспал с цигара на дивана. Според съседи той обичал да пие и е възможно да е задрямал в хола след поредната почерпка. Янев е бил осъден на 3 години пробация и е оставен две години без шофьорска книжка, след като преди това на два пъти е бил хващан да кара пиян.

С тържествена първа копка утре започва  строителството на новия пловдивски зоопарк – съобщава  от първа страница регионалното издание Твоят ден. Начинанието ще струва  4.5 милиона лева.  Проектът предвижда  сега съществуващата зоологическа градина да бъде  четирикратно разширена, достигайки площ от 40 декара. Тя ще бъде най-модерната  и с най-луксозни условия  за животните, уверява  кметът Иван Тотев.  Срокът за завършването  е 2 години, но има шанс да се съкрати с поне шест месеца.  Финансирането е от републиканския бюджет.

Добра новина на опустошения от летните наводнения регион тиражират пловдивските издания – един милион и 900 хиляди лева отпусна правителството за възстновяване на пътищата  за  емблематичните родопски села  Дедево и Храбрино. Шосетата към тях буквално пропаднаха в стръмните планински урви  след проливните дъждове от 31 юли и следващите дни.  Три участъка от  пътя за високопланниското село Дедево  висят над пропаст,  затова са направени временни разширения на платното, за да има някакъв достъп до населеното място.  Обществената поръчка за пълния ремонт стартира до дни.  В село Храбрино пък се изгражда подпорна стена, на мястото на старата, която беше отнесена отпороите. Тя ще е дълга 110 метра и висока 10м. Новият момент в укрепването  се състои в набиването на 54  мощни бетонни пилона на дълбочина 8-9 метра в земята,  които ще крепят  тоновете защитна дига.  Фирмата изпълнител обещава обкетът да е напълно готов  до средата на следващия месец.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12