Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В политиката никога не показвайте мръсното бельо публично

Напрежението между партиите в Реформаторския блок нараства, а раздорите в коалицията придобиха нови измерения – словесна престрелка под формата на язвителни вицове, замаскиращи подхвърлени упреци и отказ на коалиционни партньори да седнат един до  друг в телевизионо студио. 

Поводът -  или поне привидния - несъгласието на лидера на Движение "България на гражданите" Меглена Кунева с искането на Демократи за силна България през януари да се проведе съюзен конгрес, на който да бъде избрано единно ръководство на блока. Сътресението в коалицията е поредно. За анализ на процесите, които текат в нея и има ли опасност различията в Реформаторския блок да станат непреодолими, питаме следващия гост в програма „Точно днес” политическия психолог Антоанета Христова  - директор на Института за населението и човека при БАН. Ще говорим и за нокаутираните ни надежди след мача на Кубрат Пулев с Кличко. 
Лодката на съгласието вдясно май много се разклати. Как изглеждат последните, да ги наречем, словесни скандали в Реформаторския блок през погледа на един политически психолог?

Антоанета Христова: Почнахме да си говорим с много метафори особено сферата на управляващата група. Спомнете си песните, които бяха сигнал-послание за другата страна по време на преговорите, сега вицове. Знаете ли в психологията кога се казва, че човек в комуникацията използва много метафори? Тогава, когато има много емоция, но не може да я изрази вербално, т. е. не може да я изкаже, не може и да я извика. Още от създаването на Реформаторския блок ние знаем, че там има проблеми. Те са на ниво, първо, идеологическо, говорим, че ДСБ е много по-вдясно отколкото примерно една България на гражданите, та даже и СДС. Там има хора, които нямат обща история, които по различен начин са развили своята политическа биография и тя по някакъв начин не е приемлива като развитие от страна на партньора. И в тези междуличностни и междуидеологически различия е заложен ключът, то не е ключ, заложен е конфликтът. Така че това се очакваше, то не е нещо, от което всички ние сме изненадани. Може би сме изненадани от това, че те все още се държат здраво и че все още Реформаторския блок съществува. Това е изненадата. Не са изненада конфликтите.

Когато се прави една коалиция в политиката – това не е като в семейството да се вземеш и по любов, обикновено се вземат по ясно разписан интерес, с ясно поставени цели и път за постигането им. Надявам се те да го имат вътрешно разписан и ми се струва, че всичките елементи на Реформаторския блок разпознават своя интерес в тази група.

Не мисля, че ще има сътресение в управлението ако нещо там стане, пък и то не е казано, че те ще излязат от голямата коалиция – т. е. всеки си има своите министри, своите цели, своята борба в съответния ресор и в момента наблюдаваме бурята в чашата на реформаторите, която именно, защото е видима, е ето, това е още нещо, което казват и хората в политиката – никога не си показвайте мръсното бельо публично, защото избирателя не обича да го вижда, веднага се отблъсква от този, който му го показва и по този начин се отмества основната тема какво става с политиките, как върви примерно сега приемането на бюджета, а той трябва да бъде основната тема.

По-големият въпрос не е ли това как организация, която не може да се разбере отвътре ще управлява страната? Тези вътрешни различия няма ли да им попречат да участват успешно в управлението на държавата? Подобно на политическата арена не е ли в криза и нашият патриотизъм, който беше буквално нокаутиран след боксовия мач, в който Кубрат Пулев загуби срещу украинеца Владимир Кличко? Измеренията на националната ни гордост, която ни донесоха с второто място на Детската евровизия Крисия и близнаците Хасан и Ибрахим?  Кога ще излезем от това самосъжаление, че за нищо не ставаме, че едва ли не сме нещастници и т. н.?

На тези и други въпроси можете да чуете отговорите и коментара на Антоанета Христова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12