Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

60 000 души са посетили събитията в Нощ/Пловдив тази година

11-тото издание на Нощта на музеите и галериите ще се проведе на 11 и 12 септември 2015. Това съобщи Веселина Сариева, директор на фондация ” Отворени изкуства”, основен организатор на Нощта. 

Днес екипът представи данни от социологическо проучване, което е проведено сред посетителите тази година в Пловдив. 60 000 души са участвали в двата дни на програмата, като 54% от тях са били от друго населено място-най-често от София. Най-много са младите хора от 15 до 29 години, които са посетили събитията, или това са 53,2%.  

70% от музеите и галериите в Пловдив посочват, че има повече посещения от миналата година. Също така  всеки един анкетиран от посетители е изявил желание да участва и през 2015 година, това отчитат организаторите като основен плюс на Нощта.

Финансирането на Нощ/Пловдив е основно от фондация „Америка за България” и Община Пловдив, като има и сериозен частен капитал от самите участници.  21 396 лева са посочени от организаторите като сума, която е била определена за реализацията на 10-то издание на Нощта  тази година. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Спектакълът „Одисей“ покорява Гърция

Спектакълът „Одисей“ на пловдивския Драматичен театър вчера и днес се играе на сцената на общинския театър в Пирея. Как продължава сценичният живот на този забележителен проект и как го оценява гръцката публика - за това e разговoрът с Десислава Шишманова, автор на едноименния документален филм за спектакъла. „Този спектакъл е феномен, който..

публикувано на 31.05.24 в 16:53

"Attract- Привличане" в Малката базилика на Пловдив

Васко Георгиев определя себе си като "различен" млад човек, ще добавим и много амбициозен. Роден е в гр. Варна, но на 6 годишна възраст се премества в Пловдив. Различно е и детството му. Израства  в социални домове за деца, лишени от родителска грижа. По-голямата част от крехките си години прекарва в ДДЛРГ „Рада Киркович“. През 2008г. напуска дома и..

публикувано на 31.05.24 в 14:45

Екатерина Костова представя новия си роман в ПУ

Екатерина Костова ще представи новия си роман „Време. Кръв. Пясък.“ в 6-а аудитория на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ тази вечер, от 18 ч. По време на премиерата главният редактор на вестник „Пловдивски университет“ Тильо Тилев ще връчи на авторката почетната титла „Доктор хонорис кауза“ на вестника. Новият роман на..

публикувано на 31.05.24 в 06:34

Галерия "Дяков" представя Стоимен Стоилов

За 28-ия си рожден ден  Галерия „Дяков“ представя художник, който е не само част от историята на българското изобразително изкуство, но е сред тези, които я създават - Стоимен  Стоилов. Художникът е роден през 1944 г. във Варна. Завършва Националната художествена академия в класа на проф. Александър Поплилов. Основател е на Международното..

публикувано на 31.05.24 в 06:31

Панорама на детското творчество в къща музей "Зл. Бояджиев"

„Панорама на детското и младежко творчество – Шедьоврите на Златю Бояджиев през детските очи – 2024“  стартира  в къща музей "Златю Бояджиев“ на ул. „Съборна“ 18 и пространствата около нея. Инициативата е на Сдружение „Духовно огледало“ и е част от Културния календар на Пловдив за 2024 г. Мястото на срещата  от 31 май до 02 юни..

публикувано на 31.05.24 в 06:27