Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Социалните трапезарии в Пловдив отварят на 15 декември

От 15 декември в Пловдив ще заработят 11 социални трапезарии, където безплатен топъл обяд до 31 март догодина ще получават над 2000 социално слаби пловдивчани. 270 хиляди лева е осигурила община Пловдив за функционирането на трапезариите – съобщи директорът на Общинската дирекция „Социално подпомагане” Веселина Ботева. 

До 1 декември документи могат да подават възрастни хора с пенсии до 250 лева, пловдивчани с ТЕЛК и НЕЛК, деца сираци или с увреджания, безработни и самотни родители. Единствено фронтоваците-военноинвалиди могат да се хранят в социалните трапезарии, независимо от размера на пенсиите им.

За първи път от тази година документите се приемат в районните кметства, тъй като парите се привеждат директно на районните администрации – обясни Веселина Ботева.  Фирмите, спечелили обществените поръчки по райони, прилагат меню за целия период от 75 работни дни. 

За първи път тази година в квартал „Коматево” се открива социална трапезария, където ще се хранят 60 души – съобщи Емилия Герасимова, главен експерт „Здравеопазване и социални дейности” в район „Южен”. Общо 410 са жителите на „Южен”, които тази зима ще получават топъл обяд. Освен в Коматево, ще има още две трапезарии – в СОУ „Св. Константин Кирил Философ” и в сградата на механотехникума.

Само една е социалната трапезария в район „Тракия” и тя ще бъде в стола на СОУ „Димитър Матевски”. Там през зимните месеци топъл обащ ще получават 300 жители на „Таркия” – съобщи Мария Русафина от районната администрация. Все още квотата за района не е изпълнена, но приемът на документи продължава и от кметството се надяват дори да има резервни бройки.

Най- много, 6 на брой, ще бъдат трапезариите в район "Централен". 
Още от категорията

Велислав Минеков откри протеста, шествие, палатки и блокади в Пловдив

И в Пловдив в протестиращите направиха палатков лагер, който на практика затвори кръстовището на Баня Старинна. Младежите, които го издигнаха, обявиха, че ще остават там, докато не бъдат изпълнени исканията за оставки. Няколко часа продължава протестът с блокиране на кръстовища и шествия по централните буреварди на града. На площад „Съединение“ в..

публикувано на 06.08.20 в 19:26

Артисти настояват "Пловдив 2019" да се издължи за реализирани проекти

15 организации и артисти, участвали в програмата на “ПЛОВДИВ 2019 - Европейска столица на културата”, твърдят, че не са получили стотици хиляди лева за своите участия в проекта. Те цитират като повод за неизплащане на дължимите суми спорни тълкувания на член от договора за съфинансиране, който позволява на Фондацията да не възстановява реално..

публикувано на 06.08.20 в 14:12

Глоби за 23 000 лева е наложила РИОСВ - Пловдив през юли

През юли експертите на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив са извършили 135 проверки на 129 обекта, 78 от които са извънредни, съобщават от ведомството. В рамките на проведения контрол са дадени 28 предписания за отстраняване на констатирани нарушения.Регистрирани са 94 сигнала на зелен телефон и 7 писмени жалби, които са..

публикувано на 06.08.20 в 14:06

45 случая на Ковид- 19 в областта, 37 от тях в Пловдив

С новорегистрираните 45 случая на COVID-19 в Пловдив и областта, общият брой е вече 1014. Има един починал с коронавирус – мъж на 78 години от гр. Пловдив с придружаващи заболявания: диабет, сърдечно и хронично белодробно заболяване. Така починалите за областта с коронавирус са 21.  За изтеклото денонощие е регистриран положителен лекар – жена от..

публикувано на 06.08.20 в 13:07

ЕVN предупреждава за фалшиви имейли до техни клиенти

Клиенти на ЕVN получават фалшиви имейли от на компанията, алармираха от дружеството. В писмата е посочен и линк за превод на парична сума. От ЕVN предупреждават получателите на фалшивите електронни писма да не отварят линка. От енергийното дружество уточниха, че изпращат на клиентите си, които са заявили безплатната услуга за..

публикувано на 06.08.20 в 12:13