Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За цесиите в КТБ няма място за задна дата - трябва да се запази интересът на държавата

Снимка: БГНЕС

След среща с представители на Асоциацията на банките в България, премиерът Бойко Борисов поиска да отменят цесиите в КТБ.

Чисто техническа счетоводна операция ли е прехвърлянето  или цедирането на депозити в КТБ, които са на суми, по-високи от гарантирания размер от 100 000 евро или тези сделки ощетяват обществения интерес.  Вчера Борисов ги обяви за вторична далавера , а според информациите в общественото пространство, размерът на тази щета може да достигне колосалните 1 милиард лева. Кои са основните печеливши от сделките с цесии и прихващания в КТБ и могат  ли на практика управляващите да ги отменят,  питаме следващия гост в програма "Точно днес" финансиста Кольо Парамов.

Р.П. Появиха се мнения на квестори и подуправители на БНБ, анализатори, че това прихващане на депозити срещу кредити е чисто техническа счетоводна операция, която не представлява проблем. Така ли е според вас?

Кольо Парамов: Представлява огромен проблем. И проблемът е за Фонда за гарантираните депозити и проблемът е там, че държавата трябва да извади едни пари – някъде около между 800 и 850 милиона и да се разплати така както се полага. Разликата е тази, че нито подуправителите, нито квесторите са си направили сметка, че в крайна сметка  държавата е тази, която е длъжна да пази държавните пари и да има интерес тези държавни пари да бъдат гарантирани по отношение на бюджета и всичко останало. И тъй като тръгнаха твърде неподготвени, твърде амбицирани да ликвидират банката по най-елементарния начин ще докарат ситуацията до там напрежението значително да се увеличи и да се понесат загуби от тези вложители в сериозни размери.

Р. П.: Борисов вчера ги обяви за вторична далавера.

К. П.: Да, напълно е възможно такова определение, защото всички, които имаха пари по депозити над 196 хиляди бяха увлечени в цялата тази демагогия и в цялата тази огромна лъжа да направят цесии, да осигурят печалба на едни кредитополучатели като направят прихващанията и по този начин и двете страни да са в изгодна ситуация. Но в случая държавата, тъй като има интереса да получи разликата по тези кредити на 100 % и да ги получи в свежи пари не може в това тежко финансово състояние да регламентира това условие и да поеме ангажимента да плаща тези разлики. Така че на пръв поглед цесията като едно законно средство, когато се прави в нормално време и в нормални обстоятелство е едно, когато обаче касае фонда за гарантиране на депозити е коренно различно и вероятно след като са направили детайлна схема и са видели във финансовото министерство докъде може да доведе всичко това са взели това решение.

Междувременно, аз на 21 октомври предупредих категорично, че квесторите на КТБ се държат като пощенски гълъби – те водят една информационна база с подуправителите и с управителя Искров, който ги вкара в един капан в обезценките само и само да докаже на обществото, че банката задължително  трябва да се фалира и тези цесии, тогава бях заявил, че тези цесии в един момент могат да осигурят доста неприятна ситуация на всички онези, които са се надявали в един или друг момент да си възстановят поне част от парите. Тогава задължително, ама задължително предлагах в никакъв случай да не се допуска фалит на банката, защото фалита на банката означава огромна загуба за всички. Не послушаха. Тръгнаха към фалит. Тръгнаха към доказване на едни обезсмислени обезценки и доведоха хората до положение всички онези, които над 200 000 лв в КТБ да не могат да получат нищо.

Р. П.: Управляващите вчера обявиха, че след като цесиите бъдат обявени за нищожни чрез спешна добавка в закона за актуализацията на бюджета, така държавата ще си запази тези 800 милиона лева. Възможно ли е това обаче? Вчера социалният министър Ивайло Калфин каза, че цесиите в КТБ трудно ще бъдат отменени със задна дата и може ли хаосът да стане пълен ако Конституционния съд реши да отмени все пак тази поправка?

К. П.: Тук няма място за задна дата,  тъй като в Закона за бюджета в преходните и заключително разпоредби, т. 4, 5, 6 ще бъдат дадени достатъчно точни, ясни директивни пояснения, които ще включат ангажимента на държавата по четенето на закона и включването на държавата с плащането на тези първите 1 милиард и 700 милиона лева, за да могат да се гарантират по 196 хиляди на гарантираните депозити, плюс тази сума, която я има във фонда 2 милиарда и 100 и там допълнително ще бъде обяснено как и по какъв начин ще се трансформират разликите и кое представлява депозит към началото на обявяването на управлението под особен надзор и кое не представлява депозит като цесия след датата 24 юни. Така че няма място за никакви стари дати и нови дати – има място за запазване интереса на държавата.

Още от анализа на финансиста Кольо Парамов може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12