Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Танева обеща изплащане в срок на 1 400 000 000 лева за земеделие догодина

| обновено на 27.11.14 в 16:16

Над 1 милиард и 400 милиона лева са  предвидените директните плащания за българскато земеделие за 2015 година  и те ще бъдат изплатени в срок, заяви в Пловдив министърът на земеделието и храните Десислава Танева. През следващата година ще се запазят и съществуващите държавни помощи за зърнопроизводителите. 

Сред най-важните задачи министър Танева посочи стартирането на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020. 

Всичко, което се полага на българските земеделски производители ще бъде изплатено в срок, като се предвижда директните плащания да бъдат преведени в края на януари 2015 г., уточни министър Танева. Сумата ще бъде заложена в бюджета за следващата година.

През декември т.г. ще бъдат направени плащанията за агроекология, за необлагодетелствани райони и по Натура 2000. Държавните помощи за земеделските производители през 2015 г. ще бъдат четири типа - ваучери за намалена акцизна ставка за газьола, държавна помощ за качествени семена, помощ за пропаднали площи и помощ за преотстъпен данък за инвестиции.

Надяваме се в края на декември или началото на януари на неофициално одобрение на втората версия на Програмата за развитие на селските райони, за да може към края на първото тримесечие на 2015 г. да отворим мярката за инвестиции в

земеделските стопанства, посочи министър Танева. Към момента се очертават загуби от 90 млн.евро по ПРСР и то при оптимистичния сценарий, уточни министърът. 

Тя призова хората, които са сключили договори и изпълняват проекти, да подават заявки за плащане и увери, че те ще бъдат обработвани по най-бързия начин. За първи път се очертава такава огромна загуба, но няма инструментариум, който може да я намали, допълни министър Танева. 

На въпрос как ще коментира заложеното в проектобюджета за 2015  година увеличение на минималния осигурителен доход на земеделските стопани министър Танева отговори, че това е  само предложение и  то предстои да бъде обсъдено. Тя съобщи, че с актуализацията на бюджета за тази година, който утре ще бъде обнародван в Държавен вестник,  вече са платени над 2 милиона и 100 хиляди лева компенсации за болестта  „син език” и плащанията продължават.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Д-р Николай Брънзалов е новият председател на УС на БЛС

Той бе избран на провеждащия се в Пловдив 77-мия редовен отчетно-изборен събор на съсловната организация. За него гласуваха 252-ма от делегатите на събора. Негов конкурент за поста беше председателят на софийската лекарска колегия и бивш служебен здравен министър д-р Асен Меджидиев, който събра 151 гласа. 10 бюлетини бяха невалидни.  Д-р..

обновено на 28.09.24 в 20:48

Катастрофа затвори пътя Кричим - Девин, загинал е 21-годишен моторист

Тежка катастрофа с жертва затвори пътя между Кричим и Девин,  автомобилният поток се отклонява през обходни маршрути. Това съобщават от МВР в Пловдив и посочват, че при катастрофата е загинал моторист. Сигналът е получен преди 16.30 ч. днес в ОДМВР-Пловдив. По предварителни данни при изпреварване на таксиметров автомобил мотоциклет "Хонда" навлязъл в..

публикувано на 28.09.24 в 17:27

Арестуваха мъж, потрошил полицейска камера в Пловдив

36-годишен мъж е в ареста за 24 часа като заподозрян за умишлено увреждане на полицейска камера за контрол на скоростта в Пловдив.  Случаят е от сряда, когато пешеходец, излязъл от тунела, съборил с ритник на земята камерата, разположена край уширение на бул. "Цар Борис III Обединител".  Веднага след вандалската проява извършителят се насочил към..

публикувано на 28.09.24 в 16:13

И днес пловдивчани ползват услугата „еЗдраве“

Кабинетът на РЗИ – Пловдив, който предлага услугата за сдвояване на мобилното приложение "еЗдраве" с електронното ни здравно досие, ще работи в днешната събота от 9 ч. до 14 ч. Причината е интересът на пловдивчани към тази услуга, съобщават от здравната инспекция. Само за 4 дни през тази седмица са се регистрирали 90 души.  Поради големия..

публикувано на 28.09.24 в 08:27

На събор в Пловдив Лекарският съюз избира ново ръководство

Пловдив е домакин на 77-мия редовен отчетно-изборен събор на Българския лекарски съюз. Той се провежда в Международния  панаир и на него ще бъде избрано ново ръководство на съсловната организация - председател и членове на Управителния съвет, както и заместник-председатели и главен секретар.  Двама са до момента кандидатите за председател на..

обновено на 28.09.24 в 08:19