Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В основата на джихадизма стоят огромни пари

Христо Смоленов

С експерта по антитероризъм Христо Смоленов  разговаряме за   опасността да бъдат събудени „дремещите клетки” на ислямския фундаментализъм и как се стигна дотук.  Конспирация в световен мащаб или реална  агресия с опасен заряд издадоха разкритите факти след  най-мащабната акция на  ДАНС, Прокуратурата и МВР у нас. 

 Смоленов коментира  опитите за набиране на бойци за Ислямска държава от лидера на разбитата група Ахмед Муса, посещенията на транзитно преминаващите през страната ни джихадисти на път за Сирия, призивите за джихад и то в момент, когато нашата държава е силно дестабилизирана както в политически, така и в икономически аспект. Могат ли  като цяло всичките тези факти да бъдат тълкувани като елемент от пейзажа на една скърцаща демокрация, какъвто коментар чухме тези дни?

Според Смоленов  този образ е сполучлив, но демокрацията не просто  скърца, а поддава в много случаи и работи за съжаление срещу собствените си принципи.  Националсоциализмът дойде в Германия по чисто демократичен път, подчерта Смоленов. Някои съвременни явления като религиозният фашизъм приличат на случилото се преди много години в Европа, но реално заплашват  континента и България в частност.

Според него демокрацията е силен обществен строй във времена, когато няма такова гигантско противопоставяне  и такъв цивилизационен проблем, какъвто възникна  в резултат на изострянето на междурелигиозните отношения в световен мащаб. Религиите тук нямат почти нищо общо и не трябва да правим обобщения, намесващи исляма като източник на тези проблеми. Смоленов подчерта, че ислямът  е късна религия, възникнала във взаимодействие  с християнството и юдаизма, където много от персонажите са едни и същи. Проблемът е, когато религията се превръща в идеология, а тя – в политика за братоубийствена война, подпалваща цивилизационен сблъсък. Според Смоленов това е истинският проблем на времето ни и всеки, който говори, че такъв проблем не съществува, той обслужва други цели. 

Политиката у нас по отношение на джихадизма е странна, изрази недоумението си антитерористът. Според него Отечеството ни е в опасност и това не е преувеличено.  Той припомни, че когато експерти са предупреждавали преди години, че подобна вълна предстои да се надигне и че тя ще удари България, всички са коментирали, че това са фантасмагории.

На въпрос кога се заговори за подобна опасност, Смоленов уточни, че още през 2003-2004 г.  е написал поредица от книги, сред които  „Парадокса на канибалите”, „Самопроизвеждащият се терор”, в които е заявил, че обяснението за противопоставяне на световните религии е неточено като обяснение на съвременния тероризъм. Истинското обяснение е, че тероризмът е създаване на масов страх с икономически и финансови цели, прикрити зад религиозен, политически, идеологически и друг характер на извършителите. Силата на съвременния джихадизъм са парите, които го подкрепят, не фланелките, които се раздават и наемниците, готови да се продадат. Драмата е, че зад съвременния джихадизъм стоят огромни финансови ресурси, подчерта Смоленов.

Продължавайки паралела с фашизма преди много години, експертът попита защо бяха направени териториални отстъпки на Хитлер с Чехия и Австрия, пожертвани уж в рамките на една стратегия на Запада за умиротворяване, за да бъдат овладени  агресивните му цели. Това бе официалната политика на същите страни, които после пропищяха от хитлеровската агресия и се наложи да се обединят в европейски мащаб и то на базата на различни идеологии. Случилото се тогава, може да се случи отново. Голямата опасност според Смоленов е България да не бъде принесена в жертва на надигащата се ислямска агресия, защото има сили, които имат далавера с тази агресия и те не са само в Европа, а и в Атлантика, и  в Близкия Изток.  Ето защо трябва да бъдем единни в защитата на тази  наша малка разкъсвана от партийни ежби страна, за да не бъдем принесени в жертва, с което ще бъде нанесен тежък удар и върху европейското единство. Европа ще бъде ударена откъм „меката си” и не достатъчно стабилна южна граница, коментира Христо Смоленов.

Повече чуйте  от звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12