Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фото изложба показва ужасите на Европейската война

Фотоизложба   под мотото „Първата Световна война – 100 години”, се открива в Дома на културата „Борис Христов”.  

Тя е организирана от Тракийско дружество „Войвода Руси Славов”- Пловдив и Община Пловдив, с финансовата подкрепа на Министерството на културата и  партньорството на Националния музей за българско изобразително изкуство. Куратор  е фотографът Иво Хаджимишев, а  съставител –известният военен историк професор д-р Светлозар Елдъров.

Експозицията  включва 45 пана с общо 48 снимки. Фотосите са автентични и са подбрани от три  лични албума, вече собственост на Дружеството. Единият от албумите е на офицер от 55 пехотен полк на 10 Беломорска тракийска дивизия. Вторият албум е на офицер от Лейбгвардейския кавалерийски полк, а третият е на генералщабен офицер, с малко име Алекси, завършил Първата световна война със звание генерал. 

Фотографиите са снимани от неизвестни днес професионални фотографи, мобилизирани на фронта. Запечатали са мигове от военновременното ежедневие на българската войска по фронтовете в Беломорието в годините на Първата световна война (1915 – 1918).  Фиксирани са  батални сцени от бойните действия на Българската армия в направлението Струма – Марица в Западна Тракия, в районите на Фере,  Серес,  Макри и  Тахино езеро. 

Изключителна ценност са снимките, които имат надписи, тъй като в наши дни те   съдържат голяма историческа и документална стойност, твърдят историците.   Върху тях са запечатани истинските фронтови  условия, напрежението и усилията в продължителната и разорителна  Първа световна война,  лишенията и ежедневният риск. 

Откриването е в 18 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Покажи ми Луната" и "Ексорсизмът" в кино "Орфей"

Две прожекции включва днешната програма от фестивала "Филмови нощи във Филипополис". В Лятно кино "Орфей" от 21.10 ч. ще бъде показана лентата "Покажи ми Луната" . Тя представя вълнуващо пътешествие на фона на историческото кацане на НАСА на Луната с мисията на „Аполо 11“. С участието на колоритното дуо Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм..

публикувано на 13.07.24 в 09:24

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

обновено на 13.07.24 в 08:13

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

Премиера на балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив. Постановката е на изтъкнатия световен хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и..

публикувано на 12.07.24 в 07:27

Фрагмент от античен надпис откриха археолозите в Пловдив

При провеждане на археологическо наблюдение на строителни дейности в рамките на града, археолозите на РАМ - Пловдив откриха фрагмент от античен надпис.   Макар надписът да е само частично запазен, той допълва с нова и интересна информация историята на Пловдив.  Обектът е на ул. "Митрополит Панарет" 17, в близост до Понеделник пазара, където..

публикувано на 11.07.24 в 13:31