Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Абсурдният избор  на Бинев е имиджово несъответствие

Явор Гъпдев

 Смут и буря от възмущение сред творческите среди у нас.

Изборът на Слави Бинев за председател на Комисията за култура и медии в Парламента бе определен от тях като обида и позорно пренебрегване на на тази така съществена за цивилизационните напъни на държавата да бъде  не само забелязана, но и призната територия на духовност, равнопоставена с останалите  безспорно  утвнърдени в  еманципирана Европа. Би звучало  смешно, ако  нямаше толкова  многозначен заряд  подобно питане в мрежата, взривена от реакции като  това: А сега Кубрат Пулев кога ще оглави Националната опера?! Сред търсачите на алтернативни културни убежища, по принуда извън страната ни, са артисти, художници, издатели. Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев стигна дори и по-далеч в открито писмо със заканата си да  сезира ЕК и ЕНП, за това, че културата в България е жестоко дискриминирана.  Режисьорът Явор Гърдев – в очакване на въпросите ни:

РП - Каква беше  Вашата първоначална реакция след  новината за избора, а и след това по-късно, за да  стигнете до  усещане, че има  и някаква прагматика в подобен подход при избора?

Явор Гърдев:  - Аз съм далеч от идеята да драматизирам, защото Българската държава през последните години ни поднася толкова изненади, че аз започвам да свиквам с тях. Дори и когато човек има някаква защитна настройка, по-скоро реакцията е „А – а-а” отново. В този смисъл тези ходове започват да издават системност, а не  някаква неочакваност. Това е характерно за обществените процеси у нас през последните години, но повтарянето е с педантично постоянство, т.е. има опит от страна на държавата тя да наложи нормата, че това е нормалното положение на нещата.

РП: Дали пък този избор не алага у нас убеждението, че хората трябва да бъдат възпитавани в по-различни от досега утвърдените културни стандарти?

Гърдев: Страхувам се, че никой не е имал предвид нещата по същество – че хората трябва да бъдат възпитавани каква да бъде културата. По-скоро става въпрос за разпределение на зоните на културата, по които текат съответните финансови потоци и това се случва все повече без оглед на предмета или сферата.

РП: Слави Бинев е човек от ъндърграунда в съзнанието на хората като цяло, за него е известно, че е свързан с верига от нощни клубове, с няколко скандала, с чалга, представителен църковен сан обаче и още в биографията си факта, че е избран за евродепутат.....

Гърдев: Все пак по Конституцията на България депутатите могат да бъдат избирани и избраните депутати след това  могат да бъдат избирани и за членове и председатели на  комисии. Проблемът не се състои в това дали е юридически чисто присъствието на Слави Бинев в тази комисия, а в това, че в обществото освен икономически интереси и юридически регулации съществува някакъв дух на общоприети неща и ценности. Скандалите идват не от това, че не се признава някакъв избор, а в особената недипломатичност и политическо късогледство – изкуството на политиката е от наличния избор да се избере една ситуа;ция, в която системата би могла да работи. Случва се обратното – постоянно се залагат бомби в системата, спомняте си до какво доведе изборът на Пеевски. В българската политика има криза на неразбиране за това  какво е уместно да се прави, какво е политично и дипломатично да се прави. Политическата класа не разбира това. Тя е редуцирала разбирането си за общество до регулация на интереси само, кето означава, че не владее изкуството на политиката.

Повече чуйте от интервюто на  Веселина Пеева с  режисьора Явор Гърдев тук:


Още от категорията

"Добро утро, ден!" с Валери Кьорлински

Актьорът Валери Кьорлински – от Хисар и плувния басейн, като олимрпийска надежда, до сцената, където първо спи между кулисите като сценичен работник, после след ВИТИЗ  и трупите на  няколко театъра в страната, към  САЩ, закъдето тръгва като артист и остава шест години като шофьор на камион, до Пловдив и екипа на Драматичния театър и на фондация..

обновено на 27.02.21 в 08:22

След две години Брестовица ще пие чиста вода

Днес е началото на процеса по оздравителните мерки за решаване на проблема с питейната вода в Брестовица. Първостепенна мярка са новите дублиращи сондажи, чието изграждане започна.  От тях селото ще черпи вода, а съществуващите кладенци ще се тампонират и ще бъдат изолирани.  Това съобщи пред Радио Пловдив главният инженер на "ВиК"-Пловдив..

публикувано на 26.02.21 в 16:14

Хиляди младежи без работа в Пловдив и областта

"По експертна оценка на агенцията по заетостта, засегнатите младежи, загубили работните си места заради ковидкризата, са около 26000. Това са 35% от всички потърсили услугите на агенцията" заяви преди Радио Пловдив н ачалникът на отдел „Услуги по заетостта“ към Регионалната служба по заетостта-Пловдив Николай Димитров. Младежите, които са се..

обновено на 26.02.21 в 15:38

Пет формации сигурно влизат в парламента, две са на ръба

Запазва се формулата 5+2 за предстоящите избори - пет сигурни формации в следващото Народно събрание и две, които са на ръба на парламентарната бариера, показват данни от проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа" сред 1008 души, направено между 12 и 19 февруари. Дистанцията между първите партии леко се увеличава. Малко по-малко от..

публикувано на 26.02.21 в 15:08

"Рестартирай Европа" - Мерките COVID 1,2 и 3 в земеделието

Здравната криза не стана продоволствена, а земеделските производители  и прероботваталите на хранителни продукти се справиха, въпреки трудностите, пред които ги изправи разпространението на Ковид – 19. Под тази обща констатация обаче се крият трудностите на фермерите, които направиха повече разходи във вързка с противоепидемичните мерки и при..

публикувано на 26.02.21 в 11:12