Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Хуманитарната гимназия ще учат чешки език

| обновено на 02.12.14 в 13:38
Чехия Прага часовник
Снимка: Георги Петровски

За първи път в Пловдив в Хуманитарната гимназия„Св. Св. Кирил и Методий”, учениците от средния курс  изучават чешки език.  

Паралелката, която е втората такава в страната, е разкрита с подкрепата на Чешкото посолство у нас. Заместник-посланикът на Република Чехия Ярослав Камас се срещна  с  ръководтвото на училището и учениците, и обеща  бъдещо съдействие за паралелката.

По думите на дипломата, връзките между България и Чехия имат своята история, а това е още една стъпка в посока на културен обмен между двете славянски държави и членки на Европейския съюз. Заместник-посляникът приветства желанието на децата да изучават славянския език и подчерта, че всеки чужд език е инвестиция за младия човек. 

За сега  чешки едзик  като свободно избираем предмет учат 14 деветокласника, уточни директорът на гимназията Соня Киркова. Обучението се извършва отгл. ас. д-р Борислав Борисов от ПУ „Паисий Хилендарски“. 

След своето дипломиране учениците ще имат възможност да продължат образованието си като студенти в специалността „Славистика” в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” или в друга филологическа специалност, обясни преподавателят.


Още от категорията

Великите европейци - Пол Сезан

„Искам да покоря Париж с ябълки и моркови” – обявява младежът Пол Сезан. И няма предвид да обстрелва с плодове и кореноплодни града, докато се предаде, а да рисува ябълки и моркови, докато Париж, влюбен, падне в краката му. Е, успява – колкото и шантаво да звучи. Успява, защото умее да рисува. Сезан знае, че в творбите му има нещо важно и..

публикувано на 22.01.20 в 10:26

Десислава Грамадникова представя "Събирачът на думи"

Премиера на книгата с разкази „Събирачът на думи“ от Десислава Грамадникова ще се състои в Историческия музей в Пловдив в сряда вечер от 18.30.  Това е дебютна книга на авторката, която по професия е  детски фотограф. Тя ще бъде представена от издателите от „Библиотека България“,  със специалното участие на актрисата Ивана Папазова. Ще се..

публикувано на 22.01.20 в 06:46

"Възраждане" открива годината с майстора Димитър Рашков

Изложба скулптура и бронзов релеф на Димитър Рашков ще се открие в галерия „Възраждане“.  Виртуозният майстор представя нови 12 бронзови релефа със зодиакалните знаци, сюжети от испанска корида, японски еротични рисунки и Адам и Ева.   В експозицията са включени и серия пластики на богове и сатири, музиканти, животни и хора, както казва..

публикувано на 21.01.20 в 07:34

Преге - предаване за света на книгите, 18 - 24 януари

В предаването за книги на Радио Пловдив на 18. 01. 2020г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Непознатият Яворов. Новооткрити стихове и документи. 96 стр., 4А, Персей, 2020. Жан-Марк Тюрин. Теа от поречието. 220 ст., ок. 3А, СОНМ, 2019. Жорди Льобрегат. Тайната на Везалий. 512 стр., 4А,..

публикувано на 20.01.20 в 11:44

Връчват наградата "Николай Хайтов"-2019 в Смолян

Националната награда „Николай Хайтов” - 2019 г.  ще бъде връчена на тържествена церемония т ази сряда, на 22-ри януари от 15.00 часа в община Смолян. Наградата получават двама писатали, и това са Владимир Ардински със сборника му "Светлинки в мрака" и Елена Алекова за книга ѝ "Родопа е предел". Във връзка със 100-годишнината от рождението на..

публикувано на 20.01.20 в 11:06