Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С "Южен поток" България стана жертва на голяма геополитическа игра, в която е незначим фактор

В следващия разговор в ефира на радио Пловдив продължаваме да търсим мнения и отговори защо Русия спря изграждането на газопровода "Южен поток", който трябваше да мине и през нашата страна. Реакциите в общественото  и политическото пространство, след като стана ясна позицията на руския премиер, надхвърлиха границите на държавата ни. Посланията от София и в Брюксел са обединяват, че най-големият губещ от спирането на „Южен поток” е България. 

По думите на енергийния експерт проф. Атанас Тасев, проектът вече е загубен за страната ни. Разговаряме с него:

Изненада ли ви това решение на руския президент Владимир Путин?

Атанас Тасев: Това е изненада не само за мен, но за всички, макар че, макар че можеше да се можеше да се предвижда, защото Путин доказа, че е голям стратегически играч и между другото, понеже много  неща се изказаха и едва ли аз ще кажа нещо ново освен едно, че чисто статистически виждам някаква кармична връзка между управлението на Путин и началото на управлението на Борисов. При първия мандат на Борисов вие знаете, че Путин разигра турската карта, сега в началото на втория мандат по същия начин. Т. е. в първия мандат на Борисов Путин заложи големия шлем, прехвърли, транспонира големия шлем от България в Турция като заложи тогава неговите основи и тогава получи съгласие на турската страна „Южен поток” да мине през  специалната икономическа зона – 200-милната на Турция, за да може да се реализира, защото другият вариант – да мине през украинската икономическа зона беше невъзможен. Сега разбира се с Крим това става възможно. Така, че тогава бяха заложени основите, а сега в началото на управлението на Борисов се финализира.

Р. П.: Висша дипломация или извиване на ръце се крие в действията на руския президент Владимир Путин?

А. Т.: Аз изказах хипотезата, защото в някои от медиите, понеже наблюдавам дълго време руската енергийна дипломация, за разлика от нашата тя е многоходова и многослойна т. е. никога на повърхността при първа итерация вие не може да предвидите какво ще последва. Така че са възможни и двата сценария, защото очевидно тук видях и едни коментари на карикатуристите, така предизвика доста сериозна усмивка една карикатура, в която Путин, пъхайки през отрязаната тръба „Южен поток” показва среден пръст на всички нас. Значи Русия е голяма държава и още когато започна проекта „Южен поток” и тогава нашите политици, които смятат, че защитават национални интереси, ревнаха – Русия е енергиен агресор и т. н., аз казах – няма такова нещо. Русия харчи безумно много пари, а наистина този проект, минавайки през България, особено морската част, е изключително скъп, от икономическа гледна точка е пълен абсурд – само и само Русия да докаже, че Русия е лоялна по отношение на Европа и Европа е естественият съюзник на Русия, защото Русия, и макар, че аз не съм изкушен в геополитиката, но Китай е много сериозна заплаха за Русия, така че Русия искаше и настояваше с всички възможни средства да докаже своята лоялност към Европа. Европа не възприе този подход и затова сега, условно казано, Путин показа среден пръст и просто премества по на юг своите идеи и те са в процес на реализация.

..............

Цялото интервю с проф. Атанас Тасев можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12