Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Достъпът до "Добростански бисер" става възможен през пролетта

Пещерата „Добростански бисер”, която повече от две десетилетия е била разбита и изоставена, ще бъде отворена за посетители идната пролет. Изцяло е възстановена посетителската инфраструктура в нея, монтирано е осветление с фотоклетки, но през зимата ще е затворена за туристи заради живеещите там прилепи – съобщи Димитър Димитров, директор на Дирекция „Превантивна дейност” в РИОСВ-Пловдив. 

Малката пропастна пещера, която е само на 600 метра от хижа „Марциганица”, е възстановена по европроект, финансиран от Оперативна програма „Околна среда”. С над 780-те хиляди лева по този проект са възстановени трите горски пътища в резерват „Червената стена” и са направени седем екопътеки в него, както и една екопътека в резерват „Изгорялото гюне” край Кричим. Средствата са вложени и във възстановяването и опазването на 20 декара дървовидна хвойна – защитен вид, който освен край Кричим, вирее единствено в Кресненското дефиле. 

Благодарение на проекта „Дейности по опазване и устойчиво управление на резерват „Червената стена” и поддържан резерват „Изгорялото гюне” са изработени планове за управление на двата резервата. Предстои внасянето им в екоминистерството за одобрение от министъра – уточни Димитър Димитров. По думите му, тези планове поставят началото на бъдещи действия в двата резервата, като се очаква да бъде подпомогнато и местното население чрез развитието на устойчив екотуризъм. 

До 1998-ма година резерватите „Червената стена” и „Изгорялото гюне” са се стопанисвали от Държавните горски стопанства в Асеновград и Кричим, но след влизането в сила на Закона за защитените територии те стават изключителна държавна собственост и се стопанисват от екоминистерството чрез РИОСВ-Пловдив. След възстановителните работи по екопроекта в двата резервата се е увеличил потокът от туристи – съобщават от пловдивската екоинспекция. 

Оттам са организирали и три акции по почистване на резервата „Червената стена” с участието предимно на ученици и студенти от региона. Създаден е и филм за резервата, а подобрените условия за посетителите и най – вече уникалното биологично разнообразие са най – добрата реклама за тези защитети територии. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Снимката е илюстративна

Катастрофа затвори движението между Първомай и Поповица

Две коли се сблъскаха челно на изхода на Първомай в посока Поповица. Заради катастрофата, която е станала малко след 13 часа, движението в частта Първомай - Поповоца е затворено. Създадена е организация и полицейски екипи пренасочват трафика към други възможни маршрути -  към АМ „Тракия“ се преминава през селата Милево и Плодовитово, а към Пловдив –..

публикувано на 15.07.24 в 13:49

Държавата бави инвестиция за 100 млн. лв. край Пловдив

Депутатът от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев призова служебния премиер Димитър Главчев да съдейства за реализацията на крупна инвестиция край Пловдив, като помогне да се отстранят административните пречки.  „Да помогнем за изграждането на нов модерен завод за над 100 милиона лева, който ще създаде стотици работни места в Пловдив и региона - това е една от..

публикувано на 15.07.24 в 13:33

Блъснаха момче с тротинетка в Пазарджик

14-годишно момче с електрическа тротинетка е пострадало сериозно в Пазарджик, след като 47-годишна шофьорка го е блъснала с лекия си автомобил "Хонда".   Заедно с него на тротинетката се е возило и непълнолетно момиче. От удара е пострадало момчето, което е транспортирано и настанено в МБАЛ-Пазарджик с няколко фрактури в областта на лицето,..

публикувано на 15.07.24 в 13:31

Министър Запрянов откри новата писта в авиобаза "Граф Игнатиево"

С официална церемония в авиобаза "Граф Игнатиево" беше открита новата полоса. Ремонтът беше нужен заради очакваните догодина нови изтребители Ф-16.  "Още 4 от общо 49 проекта за реконструкция на авиобаза "Граф Игнатиево" са от основна важност за приемането на изтребителите Ф-16 и имаме уверение, че до края на годината те ще бъдат завършени", каза..

обновено на 15.07.24 в 12:30

Лекари се борят за живота на катастрофирал моторист

Младежът се е блъснал в указателни табели за ремонт на моста на река Марица на бул. Васил Априлов. Алкохолната проба на 26- годишния мъж е отрицателна. Млад шофьор също е ранен, след като в село Бегово автомобилът му навлязъл в лентата за насрещно движение и след това се блъснал в ограда. 20- годишният младеж е с отрицателна алкохолна проба, но с..

публикувано на 15.07.24 в 12:30