Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-новият храм в Пловдив "Свети Николай Мирликийски" ще бъде осветен догодина

| обновено на 05.12.14 в 15:53

Ден преди Никулден ви пренасяме в най-новия православен храм на Пловдив, който ще носи името на Свети Николай Мирликийски Чудотворец. 

Храмът, който е в изцяло руски стил ще бъде осветен догодина през месец май, когато според православния календар отново се отдава почит към светеца.  Това разказа ректорът на Пловдивската семинария  Добромир Костов.

До жп - линията в квартал „Смирненски” отдалеч се виждат стъклените сини и златни кубета на най-новата църква в Пловдив. Греят в характерния руски стил, който свързваме с приказките от детството. Храмът е почти завършен, иконописването започна от купола. Строежът е дело на ктитора Кирил Василев и на Пловдивската митрополия.  Уникалното представи ставрофорният свещеноиконом Добромир Костов, председател на Църковното настоятелство на новостроящия се храм.  Иконостасът, който предстои да се монтира също ще бъде в хармония с основния стил.

Свещеноиконом Добромир КостовС репортаж ви представихме единственият храм в Пловдив, който ще носи името на Свети Николай. Светец почитан в цялото християнство с главно светилище в град Бари, Италия , където е базиликата „Свети Никола”. В най-стария жив град на Европа, Пловдив отброяваме 17  православен храм, в който след шест месеца ще се отслужват богослужения.

Храмът е проектиран напълно безвъзмездно от председателя на Общински съвет арх. Илко Николов като проектирането е започнало през 2010г. и е приключило през 2011г. Проектът е бил съобразен  с желанието на ктитора и е бил лично одобрен от Пловдивския митрополит. Това не е първият православен храм, който арх. Николов проектира. Негов е и проектът на параклиса „Св. Св. Кирил и Методий” в Асеновград.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33