Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Време е за революция в културата

Съществуват както причини, така и поводи за всяко действие или решение, смята поетът и литературен критик Йордан Ефтимов. Според него изборът на Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по култура и медии трябва да се счита за повод, а не за причина.  

"Важно е да се отговори дали българската култура е изгубила значение само  за управляващите или  за цялото общество", посочи Ефтимов и попита риторично "културата за нас само брошка на ревера ли е или нещо същинско за обществото". Трябва да говорим за ценностите, които никога не изчезват, а се променят, коментира Йордан Ефтимов. 


Той беше категоричен, че оставката на Александър Морфов е истинският силен жест на протест срещу този избор. "Морфов не заплашва, той го направи. Всички трябва незабавно да подават оставките си, а не просто да заплашват, че някога ще го направят, каза критикът и добави "време е за революция в културата, битката не е само за още някой лев в бюджета й". 


Още от категорията

Протестите стихват до седмица, ако няма съществена промяна

Ако нищо не се промени съществено, ресурсът за протести и демонстрации ще се изчерпи и ще спадне по естествен път най - много до една седмица. Просто и най - ентусиазираният митинг в един момент приключва и това е естествен процес.  Това заяви пред Радио Пловдив анализаторът Валентин Вацев , преподавател по геополитика и европеистика.  Има..

публикувано на 13.07.20 в 16:44

Ако Борисов не подаде оставка сега, ще трупа само негативи

„ Най-голямата прилика на този протест с протестите от 2013 г. е ролята на ДПС в българската политика и в управлението на страната “ – заяви в интервю за Радио Пловдив политологът Георги Киряков, който уточни, че разликата е в натрупаното напрежение, което има някакъв предел и случаят с „Росенец“ и бил само искрата за избухването му. „ Има..

публикувано на 13.07.20 в 16:38

България е територия на беззаконие и произвол

  " От няколко години се трупа напрежение. България е  превърната от власттт в територия на беззаконие и произвол, в която управляват силните, а цивилизацията  е там, където  управляват слабите и закона. А тука управляват силните и насилието", коментира политологът проф. Евгени Дайнов.  "Двете искри, които запалиха напрежението са  случаят в Росенец,..

публикувано на 13.07.20 в 11:30

Президентът има право на публично обръщение

"Президентството е най-легитимната институция у нас, президентът е избран от 2 милиона и 300 хиляди души и има право на публично обръщение, и той направи такова, в което поиска оставката на главния прокурор",  заяви    адвокат Михаил Екемджиев председател на Асоциацията за  европейска интеграция и права на човека.  "Няма конституционна процедура,..

публикувано на 13.07.20 в 10:49

Няма разделение в БСП, подкрепяме протестите

" Няма разделение в БСП, провеждането на Национален съвет не е причина за разделение. Партията не иска да се възползва от протестите, а търси как да се работи по-добре" , така депутата от БСП Антон Кутев коментира  извънредното заседание на част от Националния съвет на БСП, свикано от т.н. вътрешна опозиция на Корнелия Нинова, в което участва и той...

публикувано на 13.07.20 в 10:02