Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Стоян Беширов не беше отстранен от кметския пост по неясни здравословни причини

Делото за отстраняване от длъжност на кмета на Община Неделино, Стоян Беширов бе отложено поради неявянето му.  Неговият защитник адвокат Манол Чакъров представи медицинско свидетелство за хоспитализирането на Беширов по спешност Пирогов тази сутрин в 8.30 часа. 


Съдията Петранка Прахова и прокурорът от Софийска градска прокуратура от Специализираното звено за борба с корупцията, Лилия Симеонова не успяха да разчетат диагнозата и името на лекаря, приел Беширов в болничното заведение, а посочената дата е 10-ти ноември. 

Делото се отложи, а нова дата ще бъде определена след като съдебно-медицинска експертиза установи кога кметът на Неделино 
ще бъде в състояние да застане пред съда. На Стоян Беширов е повдигнато обвинение за престъпление по служба за допуснати 
умишлено нарушения на служебните му задължения с цел имотна облага на четири фирми, заяви пред журналисти прокурор Лилия 
Симеонова от Софийска градска прокуратура, специализирано звено "Противодействие на корупцията". 
Кметът е обвиняем за нарушаване и превишаване на служебните права във връзка с обявяването, провеждането, сключването и изпълнението на обществени поръчки, ощетявайки бюджета с около 900 хил. лв. Съдебният състав отложи и делото по искането за отстраняване от длъжност на заместник-кмета на Неделино Румяна Караиванова, която според обвинението е помагач на Беширов. 
Следващото заседание е насрочено на 16 декември - до тогава прокуратурата трябва да се запознае с официалните документи около отстраняването и преназначаването на Караиванова. Пред съда Румяна Караиванова представи издадени от Стоян Беширов на 8 декември заповеди, с които я освобождава като заместник-кмет и я назначава на трудов договор като секретар на общината.

Прокурор Симеонова заяви пред журналисти, че по делото продължават проверките и по други обществени поръчки, провеждани
в Община Неделино. В прокуратурата пристигали нови сигнали от граждани и управители на фирми относно други обществени поръчки.Още от категорията

Съдът в Пловдив върна отначало делото срещу Лютви Местан

Пловдивският апелативен съд  потвърди  определението на Окръжен съд – Кърджали, с което е прекратено съдебното производство срещу  Лютви Местан за катастрофата  на 14 април миналата година с негово участие, при което загина невръстно дете.  Делото се връща на Окръжна прокуратура – Кърджали за отстраняване на допуснати съществени нарушения на..

публикувано на 30.10.20 в 17:30

Нови 17 медици в Пловдивско с Covid, петима загубиха битката с вируса

За изминалото денонощие 268 са заразените с Covid-19 в Пловдив и областта. Починали с доказана инфекция от коронавирус са 5 души, сред които 52 годишен мъж от община Марица без заболявания, и друг мъж от Пловдив на 56 години също без придружаващи заболявания. Три жени са починали след коронавирусна инфекция, и трите са от Пловдив, съответно на 64..

публикувано на 30.10.20 в 15:08

Арестуваха мъж, пласирал фалшиви евро

Мъж от Благоевград, разпространявал фалшиви евро, е задържан на магистрала „Тракия“ в района на Пазарджик. Полицейската акция е в резултат на сигнали на чужденци, че на паркинги на аутобана при обръщение на пари са измамени с фалшиви евро. Обикновено арестуваният искал от шофьори на тирове да му развалят малко пари, защото в близката..

публикувано на 30.10.20 в 15:05

Общинско дружество ще управлява градския транспорт на Пловдив

Община Пловдив ще създаде търговско дружество, което да управлява транспорта на града и да отговаря за продажбата на билети и карти. Това заяви заместник-кметът по „Транспорт“ Тодор Чонов по време на отчета 1 година управление на мандат 2019-2023.  Дружеството ще бъде с лиценз за превозвач, частните превозвачи, доставчици на услугата, няма да..

публикувано на 30.10.20 в 13:36

"Пътинженеринг" ще ремонтира ул. "Даме Груев"

Фирмата "Пътинженеринг"  ще извърши ремонта и разширяването на улица "Даме Груев", гласи днешна заповед на заместник – кмета на Пловдив Пламен Райчев.  От обществената поръчка заради пропуски и нередности са отстранени останалите 7 фирми, които подадоха оферти.  Реконструкцията на Даме Груев,  от надлез Родопи до бул. Македония, ще струва почти 6..

публикувано на 30.10.20 в 13:06