Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Стоян Беширов не беше отстранен от кметския пост по неясни здравословни причини

Делото за отстраняване от длъжност на кмета на Община Неделино, Стоян Беширов бе отложено поради неявянето му.  Неговият защитник адвокат Манол Чакъров представи медицинско свидетелство за хоспитализирането на Беширов по спешност Пирогов тази сутрин в 8.30 часа. 


Съдията Петранка Прахова и прокурорът от Софийска градска прокуратура от Специализираното звено за борба с корупцията, Лилия Симеонова не успяха да разчетат диагнозата и името на лекаря, приел Беширов в болничното заведение, а посочената дата е 10-ти ноември. 

Делото се отложи, а нова дата ще бъде определена след като съдебно-медицинска експертиза установи кога кметът на Неделино 
ще бъде в състояние да застане пред съда. На Стоян Беширов е повдигнато обвинение за престъпление по служба за допуснати 
умишлено нарушения на служебните му задължения с цел имотна облага на четири фирми, заяви пред журналисти прокурор Лилия 
Симеонова от Софийска градска прокуратура, специализирано звено "Противодействие на корупцията". 
Кметът е обвиняем за нарушаване и превишаване на служебните права във връзка с обявяването, провеждането, сключването и изпълнението на обществени поръчки, ощетявайки бюджета с около 900 хил. лв. Съдебният състав отложи и делото по искането за отстраняване от длъжност на заместник-кмета на Неделино Румяна Караиванова, която според обвинението е помагач на Беширов. 
Следващото заседание е насрочено на 16 декември - до тогава прокуратурата трябва да се запознае с официалните документи около отстраняването и преназначаването на Караиванова. Пред съда Румяна Караиванова представи издадени от Стоян Беширов на 8 декември заповеди, с които я освобождава като заместник-кмет и я назначава на трудов договор като секретар на общината.

Прокурор Симеонова заяви пред журналисти, че по делото продължават проверките и по други обществени поръчки, провеждани
в Община Неделино. В прокуратурата пристигали нови сигнали от граждани и управители на фирми относно други обществени поръчки.Още от категорията

Хулигани, хвърляли камъни по бърз влак, раниха машинисти

Машинист и помощникът му са ранени от хвърлен предмет по движещия се бърз влак София-Бургас днес. Инцидентът е станал в района между Белово и Септември.  При разминаване на композицията от София за Бургас с друг бърз влак - от Стара Загора за София - от него полетял предмет, който счупил предното стъкло на локомотива и наранил хората в него. Веднага..

публикувано на 18.09.20 в 13:41

В Пловдив и Пазарджик търсят професионални войници

Със заповед на министъра на отбраната са обявени 34 свободни длъжности за войници във военните формирования на ВВС в Граф Игнатиево, Крумово, Пловдив и Батак.  От Министерството на отбраната съобщават, че кандидатите трябва да отговарят на изискванията на Закона за отбраната и въоръжените сили. Те трябва да подадат писмено заявление за участие..

публикувано на 18.09.20 в 12:50

Едно от пловдивските СДС-та се влива в "Републиканци за България"

Представители на СДС от Пловдив и областта се присъединяват към партията на Цветан Цветанов „Републиканци за България“. 300 души с десни разбирания преминават в редиците на партията на Цветанов – обяви областният председател на СДС в областта Георги Пилев. „Липсата на политика на Националното ръководство на СДС, които „пристанаха“ на ГЕРБ,..

публикувано на 18.09.20 в 12:13

Да си приемен родител не е професия, а призвание

89 са приемните семейства в Пловдив и региона. През септември 16 от тях са сводобни за деца, които имат нужда от грижа в семейство, а 73 са заети, това съобщиха от областния екип по приемна грижа при представянето на кампанията за 2020/ 2021 година. Пловдив е първият град в България, който организира приемната грижа преди 20 години, припомни..

публикувано на 18.09.20 в 12:06

Акция за кръводаряване за Деня на независимостта

Мобилен кабинет по кръводаряване разположи на площад „Стефан Стамболов“ срещу Радио Пловдив Регионалният Център по трасфузонна хематология.   Той ще остане отворен до 14 часа, а идният понеделник ще бъде на същото място от 9 сутринта.  Поводът за акцията е Денят на независимостта. „Вследствие на пандемията с Covid-19 и предприетите мерки..

публикувано на 18.09.20 в 12:01