Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици вярващи дойдоха на молебена на Неофит в "Свети Кирик"

Благодарствен молебен отслужи патриарх Неофит в храма на манастира „Св. Св. Кирик и Юлита” над Асеновград . Съдебните спорове със Съюза на архитектите в България за собтвеността на Светата обител още не са приключили, но от месец септември след решението на Пловдивския апелативен съд в полза на Българската православна църква, манастирът е действащ. 


Стотици вярващи от цялата епархия дойдоха днес да получат благословия от патриарха и да присъстват на архиерейска света Литургия. 

Камбанен звън ознаменува рано тази сутрин пристигането на Патриарх Неофит, а на винил на външната стена на манастирския комплекс беше изписан поздрава „Добре дошъл Светейший Владико. На входа деца поднесоха цветя на Патриарха, а той беше посрещнат и въведен в Светата обител от пловдивския митрополит Николай . 

След литургията и благодарствения молебен Негово Светейшество подчерта, че процесът по връщане на имоти на православната църква показва,” че когато се действа задружно и сплотено, то тогава пътят е лек , а целта постижима” . Той отправи и молитва възстановеният манастир да бъде „светилник на вярата, благочестието и моралът , които никога повече да не угасват” и връчи своя дар с думите:

"По случай законното връщане на манастира "Свети Свети Кирик и Юлита" в лоното на Българската православна църква, Българска патриаршия, даряваме на Светата обител икона, изобразяваща Божията майка с Младенеца за молитвен спомен". 

От своя страна пловдивският митрополит Николай заяви, че връщането на манастира е” тържество на православието и справедливостта”. В словото си той изказа и благодарност на Симеон Сакскобурготски, който също присъстваше на литургията.

"Направи много за Българската православна църква и с присъствието си тук продължава да прави, като показва къде е мястото на държавността и на държавата и по този начин дава пример на всички останали" - каза дядо Николай.

В края на церемонията Симеон Сакскобурготски се почувства зле и се наложи да бъде изведен от храма. Иначе и църквата, и целият манастирски комплекс се нуждаят от реконструкция , но предстои да се изчака последното дело за собствеността , насрочено за 11 февруари следващата година във Върховния касационен съд. В момента Манастира обитават 4 монахини. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожар затвори пътя Хисаря-Карлово през Михилци, гори и до Баня

Пътят от Хисаря към Карлово през с. Михилци е временно затворен в двете посоки, заради появило се огнище на пожар. Започнало е гасене на огъня.  Полицейски екипи пренасочват движението. Междувременно, преди минути е получено съобщение за нов горски пожар в гориста местност "Момини гърди" до град Баня, Карловско. Към мястото веднага са насочени..

публикувано на 13.07.24 в 19:14

Акция "Чистота" със зелени патрули в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и повреждат общинска собственост. Назначените към общината зелени инспектори ще извършват ежедневни обходи и ще  следят за състоянието на контейнерите и на кошчетата за отпадъци. Те ще..

публикувано на 13.07.24 в 19:05

Пожарът в Средна гора е обхванал близо 2000 дка

Все още не е локализиран големият пожар в Средна гора край хисарското село Михилци. Борбата с огнената стихия продължава повече от 24 часа с участието на пожарникари от Пловдив, Хисаря, Карлово, Копривщица, Габрово и София, военнослужещи, горски служители и над 80 доброволци.  Огънят е низов и на места върхов като е засегнал широколистни и..

обновено на 13.07.24 в 18:34

12 доброволци от "Пловдив 112" помагат при гасенето на пожара край Хисаря

Все още не е установена площта, която обхваща големият пожар край село Михилци в община Хисаря.  Пожарът не е локализиран. Работи се по всички фронтове, основно от страна на селата Иван Вазово, Песнопой и Михилци.  Огънят е низов, но на малки участъци е преминал и във върхов и е обхнавал смесена широколистна гора. Пожарът се придвижва в посока..

обновено на 13.07.24 в 18:34

Хисаря и Калояново набират доброволци за гасене на пожарите и утре

Община Хисаря набира доброволци, които да се включат и утре в гасенето на пожара в района на селата Михилци и Иван Вазово.  Областният управител на Пловдив Христина Янчева благодари на десетките граждани, които заедно с огнеборците, работниците от горското стопанство и военните, помогнаха днес за ограничаването на пожара и така предотвратиха опасността..

публикувано на 13.07.24 в 18:34