Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теми от пловдивските вестници в сряда - 17 декември

„40 ударени на пешеходни пътеки в Пловдив за два месеца” – тази черна статистика извежда във водещо заглавие днешното регионално издание „Твоят ден”. Данните са цитирани от общинския съветник Димитър Цветков, който съобщава, че само от 1-ви до 6-ти декември в Пловдив са блъснати 8 пешеходци, като двама от тях са загинали. Цветков е категоричен, че тежките случаи ще продължат, ако не се вземат мерки. Затова той настоява местният парламент да гласува 50 хиляди лева за осветяване на зебрите. Общинският съветник е убеден, че пешеходните пътеки трябва да бъдат оборудвани с LED осветление, за да намалеят инцидентите. „Твоят ден” цитира и коментара на съветника, че контролът за движението в Пловдив е силно занижен и в града не се следи за преминаване на тежкотоварни камиони. Законът забранява те да карат по булевардите, но всеки ден пловдивчани виждат нарушители – подчертава общинският съветник. Изданието цитира и отговора на общината, откъдето съобщават, че информацията на Димитър Цветков не е вярна. Наскоро в Пловдив бяха осветени 11 пешеходни пътеки на различни места – уточняват от местната администрация.

„Актьори газят вода до коляно в културния дом” – информира от първата си страница „Марица”. Вестникът пише за избилата подпочвена вода, наводнила приземния етаж на Градския дом на културата „Борис Христов”. Цитирана е читателка, подала до редакцията на вестника сигнал, в който твърди, че след всеки дъжд коридорът, който води към оркестрината в сградата, се наводнява. Читателката твърди, че водата често достига почти до коляното, а изпълнителите ходели по специално поставени скари, за да достигнат до гримьорната и кошарата за музикантите преди излизане на сцената. В помещението са пуснати маркучи, които да изпомпват водата, но и те не успяват да го отводнят. „Марица” съобщава, че е направена репортерска проверка, която е потвърдила, че сигналът е верен. Според работещите там същият проблем е съществувал и при стария Синдикален дом, който някога бил вдигнат върху мочурище. Очевидно проблемът не е решен и след мащабния ремонт за 20 милиона лева, продължил 9 години – обобщава всекидневникът. Уточнено е още, че общината се е оказала неинформирана за сериозния проблем. Зам.-кметът Стефан Стоянов призна, че знае за проникваща влага в дома, но не и за наводнения от такъв мащаб – допълва „Марица”.

Празничните светлини вкъщи увеличават консумацията на ток, което ще се отрази на декемврийските сметки. Това предупреждение на EVN публикува „Твоят ден” като уточнява, че дружеството е изпратило писма до 90 общини да обърнат внимание на потреблението на електричество. Опитът от предишни години показвал, че използваните временни обекти за организиране на базари, тържества и концерти харчели много електрическа енергия. Битовите потребители също се отпускали пред почивните дни покрай Рождество Христово и Нова година, като пускали по няколко уреда наведнъж. Изданието цитира  и припомнянето от страна на EVN, че изключването на фурната 10 минути преди края на печенето на пуйката спестява 20 % ток. Телевизорите и компютрите не трябва да са включени в елмрежата, тъй като в режим на Stand-bay средната им годишнат консумация е съответно 79 киловатчаса и 110 киловатчаса. Сантиметър лед пък в камерата на хладилника вдига разходите за електричество до 75 на сто – припомнят още от EVN.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57