Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Към историята се обръщаме, когато настоящето невралгично боли

Покана за премиера тази вечер в клуб „Петното на Роршах”  - там ще се състои премиерата на историческия роман „Самуил – цар български” с неиздаван досега епилог написан от Димитър Талев преди повече от половин век. 

 Книгата се отпечатва във връзка с 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил, която отбелязваме тази година. Анализ на романа – летопис за края на първата българска държава ще направи доц. д-р Живко Иванов – декан на филологическия факултет в ПУ „Паисий Хилендарски”. С него разговаряме за темелите на духа, които ни правят повече българи и за мотивацията да направи представянето на книгата.

Според доц.  Живко Иванов историята, сама по себе си, не е толкова интересна, колкото интересът към действителността, имащ корени в историята. Посланията, които текстът отправя към днешното време, са интересни и  изданието изпълнява задачата да „оживи” трилогията на Талев.  Доц. Иванов подчерта, че тя е написана  заедно с други исторически текстове в края на 50-те години и точно по това време се появява и романът на младия Антон Дончев за Самуил. Така се получава препредаване на щафетата, каквато е мисията на историческия роман.

Трилогията на Талев не е само историческа, според доц. Иванов, защото в изданието намират място и ремарки, и спомени, които създават новия контекст на книгата.  Същественото е да се направи аналог със съвременното схващане за Самуил. Когато казваме  първия български цар, следва как днес Македония гледа на това, как и къде поставяме факта. 

Според Иванов фактите се възприемат в съвременния им контекст, като даде пример как ние гледаме на съвременните събития от историчеса гледна точка. Хората изучават историята, за да попълват дефицити в настоящето. Това събужда интереса към миналото и не трябва да се отнасяме към историята като към нещо, което се е случило отдавна и няма отношение към нас. Точно обратното е -  от история се интересувамо, защото сега много невралгично нещо ни боли и това ни насочва към историята. 

Повече чуйте от интервюта на Веселина Пеева в звуковия файл:  


Още от категорията

Въпреки посочения излишък, бюджетът е всъщност на дефицит

“Бюджетът може да издържи без да се актуализира , то е и невъзможна актуализация, защото това става само чрез Народното събрание” това заяви в интервю за Радио Пловдив макроикономистът Георги Ганев, бивш председател на Комисията по бюджет и финанси в 45-то НС от парламентарната група на “Демократична България”.  “Тук съм съгласен с господин..

публикувано на 12.05.21 в 16:46

Ще имаме спокойно, а не истерично правителство

Задачите на служебното правителство са ясни -  честността на изборите и пандемията .  Това заяви пред Радио Пловдив социологът Андрей Рачев.  По думите му, страната ни не се намира в някаква криза, за да решават бързо някакви финансови въпроси.  За два месеца реалните задачи са изборите и пандемията.  Не ми се вярва, а и не е редно да..

публикувано на 12.05.21 в 16:43

Пловдивчани за служебния кабинет - стъпки напред и назад

Експерти, специалисти и ерудирани личности. Така пловдивчани определят министрите в назначеното от държавния глава  служебно правителство, което вече положи клетва.  Въпреки одобрението на състава му, хората са скептични към възможностите на временния кабинет за кардинална промяна извън организирането на изборите през юли и ревизията на..

публикувано на 12.05.21 в 15:02

Иван Тотев скептичен за нуждата от новия заем на Пловдив

Скептично становище за необходимостта от новия крупен заем на Пловдив от над 113  милиона лева изрази бившият кмет и вече член на висшето ръководство на ГЕРБ Иван Тотев.   Заложените с тези пари крупни инфраструктурни проекти предполагат  много тежки политически решения, предупреди предишният градоначалник с два поредни мандата. "Със сигурност..

обновено на 12.05.21 в 13:12

Ще проверим сигналите за корупция в агросектора

"С положителна нагласа приемам поста. Не гоня никакъв реваншизъм, защото няма от кого и за какво да търся реванш", заяви пред Радио Пловдив проф. Христо Бозуков, минути след като стана служебен министър на земеделието в кабинета на Стефан Янев.  Проф. Бозуков е пловдивчанин и поема за втори път поста на служебен земеделски министър. Той е бивш..

публикувано на 12.05.21 в 12:24