Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

90 на сто от децата стоят дълго пред монитора

Снимка: ЕПА/БГНЕС

17 % от изследваните 285 деца от детски градини в Смолян са с установени отклонения в зрението. Най-често рефракционни аномалии, основно хиперметропия или в съчетание с астигматизъм, по равно между момичета и момчета; следвани от амблиопия (мързеливо око) и нарушения в цветното зрение (при момчета). С изключение на последното, което е вродено състояние, за другите отклонения на децата са предписани коригиращи действия или са насочени за уточняващи прегледи. Това сочат резултатите от голяма здравна инициатива за прегледи на очите на деца от 2 до 7 години, проведена в две кампании от Регионалната здравна инспекция в Смолян. 

Причината провокирала този проект са тревожните резултати от анализите на годишните профилактични прегледи на децата и учениците в областта, показали в последните години увеличаване на отклоненията в зрението, с честота много над средната за страната.

Анализът на попълнените от родителите анкетни карти сочи, като основни рискови фактори за нарушенията в зрението на децата, продължителният престой пред телевизор и компютър (между 1 и 4 часа дневно) - при 90 %, и липсата на очен преглед при 71 % от децата на 5 години. В тази връзка здравната инспекция изготви и разпространи брошурата „Знаем ли как да опазим очното здраве на нашите деца?” и предостави в детските заведения материала на акад. Петя Василева „Детско зрение”.


Още от категорията

Отстраниха шефа на пловдивската полиция, разследват го

Началникът на пловдивската полиция е временно отстранен от длъжност заради обрзувано дисциплинарно производство срещу него. Това съобщиха от пресцентъра на ОДП-Пловдив.  Заповедта за отстраняването идва от служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков и датира отпреди няколко дни. Старши комисар Йордан Рогачев ще е отстранен, докато не..

публикувано на 23.06.21 в 15:02

22 училища в Пловдивска област приемат документи за след 7 клас

Заявленията могат да се подават онлайн и на хартия, посочиха от Регионалното управление на образованието в Пловдив.   Всеки ученик може да избере само един от двата начина. Заявленията ще се подават от 5 до 7 юли за първо класиране, както и на 26 и 27 юли – за трето.  До 28 юни трябва да бъдат обявени резултатите на седмокласниците от националните..

публикувано на 23.06.21 в 14:54

Чакат се резултати от проверките в затворите

Прокуратурата трябва да оповести дали са открити нарушения при проверката на затворите и затворническите общежития в страната, каза в Пазарджик зам.-министърът на правосъдието Мария Павлова.  Проверката бе разпредена от главния прокурор Иван Гешев, а срокът за представяне на становищата е изтекъл вчера.   Проверката е обхванала всички затвори в..

публикувано на 23.06.21 в 14:00

Обезопасяват новото Околовръстно и препроектират неремонтирания участък

До средата на юли да бъде изготвен от Областно пътно управление проектът за препроектиране на Околовръстното шосе на Пловдив. Това решиха на работното съвещание при обрастния управител Ангел Стоев представители на „Областно пътно управление“, „Пътна полиция“, общините Пловдив и„Родопи“, Институтът за пътна безопасност и  „Европейски пътища“.  На..

публикувано на 23.06.21 в 13:59

Жълт код за опасно високи температури за Пловдив и Пазарджик

За 7 области на Западна България днес е в сила жълт код за опасно високи температури в сряда, информира Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението се отнася за регионите на Пловдив, Пазарджик и областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Благоевградска и Кюстендилска, като температурите там ще са между 35 и 37 градуса, на места..

обновено на 23.06.21 в 12:06