Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Любовта като милост, отдаденост и посвещение - не е лесно, но да опитаме

Все по-рядко оставаме насаме със себе си и с вътрешните си озарения, с милостивите означения на простите неща  - като достойнството, децата, плодоносните усилия да направим добро, ведростта на усмивката –  с тези думи на Мирела Иванова – поетеса и писателка,  започва един разговор с Поглед Нагоре. Мирела Иванова във времето за култура и духовност на Радио Пловдив, Мирела Иванова, чиито стихове са преведени на всички големи европейски езици, между наградите й е и онази, която е в пряка връзка с Пловдив – националната литературна награда „Христо Г. Данов”, припомням  и наградата й за модерна поезия от Източна Европа.

Защо за Мирела Иванова е възможен този разговор с поглед нагоре? Питам, защото за много хора той е труден – надолу към битието, без да търсят милостивите значения на простите неща.

М. И.: Вероятно, защото е труден, тъкмо затова много ме привлича и с времето, с помъдряването, все повече ми се иска да вдигна поглед именно нагоре. Не е тайна, че всеки от нас, всеки от поетите и писателите на 90-те се взираше много яростно и прецизно надолу в подробностите на промяната, на битието, на всекидневното голямо всекидневие, но като че ли дойде време за помъдряване. Може би то е време и за всички нас. Сега все повече ме привлича възможността да видим и това, което е над нас, това, което е отвъд бита, защото то винаги съществува.

Литературният Пегас препуска между звездите и из калта на нашето битие, но слава Богу, не се  е уморил и крилете му не са клюмнали.

В началото бе Словото и това е еднакво важно и за гладните и за ситите.

Да си пожелаем предколедно  любов - любовта като милост, като отдаденост, като посвещение. Не е лесно, но да опитаме.

Цялото интервю на Галя Митева  с Мирела Иванова чуйте тук.Още от категорията

Започва фестивалът "Здравей, Армения" в Пловдив

Четвъртият международен фестивал „Здравей, Армения“ започва от 11.00 ч. на пл. „Стефан Стамболов“ в Пловдив. За четвърта година фондация „Аракс“ с финансовата подкрепа на Община Пловдив предоставя възможност за изява на самодейните състави от арменската общност на Балканите.  Във фестивала тази година ще участват танцови състави от Пловдив,..

обновено на 13.06.21 в 09:49

„Алтер его” - весел микс от поезия и сатира

По бардовски поетично и злободневно-сатирично ще бъде „Алтер его“ тази събота! Два са акцентите – Асен Димитров – Феликс ще представи поетичната антология „Пловдивски рецитал“, а  Роси Рос ще разгърне страниците на новата си стихосбирка „Любов“. Очаквайте и дежурните ни предизвикателства „Римуван седмичен обзор“ и „Смехомаратон“. А в двете..

обновено на 12.06.21 в 10:18

Спектакъл събира музика, поезия, живопис и мода

Живопис, музика, поезия и мода в едно представя тази вечер художникът Христо Бозуков в пловдивското Би Боп Кафе. Той ще рисува живописни платна на живо, а освен това има поетичен рецитал на японски, изпълнения на кларинет и пиано и модно дефиле.  „ВиброПулс 139/94“ обединява отделните жанрове изкуства в изграждането на музикални картини. Сред..

публикувано на 12.06.21 в 08:13

В Пловдив валидираха нова марка с лика на първия космонавт

Пощенска марка с Юрий Гагарин, който държи бял гълъб в ръцете си,  бе валидирана в Централната поща в Пловдив.  Малотиражното издание е посветено на 60 години от полета на първия човек в Космоса. Космонавтиката е изключително често срещана тема в българското маркоиздаване, каза при официалната церемония главният изпълнителен директор на..

публикувано на 11.06.21 в 13:27

В „Срещите” разговор за парите и свободата

Тази събота в „Срещите” разговор за парите и свободата....За  твърдението,че парите  са най-важното откритие, по-значимо от писменността и членоразделната реч, взети заедно... За оборота на банковия капитал днес, по-бърз от скоростта на светлината! Гост - финансистът Светозар Гледачев.

публикувано на 11.06.21 в 12:14