Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

(Пред)Последно: Държавата дава 20 милиона лева за ремонта на стадион "Пловдив"

| обновено на 22.12.14 в 15:01

Стадион „Пловдив” няма да бъде разрушаван и изграждан наново, а ще бъде завършен по проекта на архитект Валентин Маринов с около 20 милиона лева от държавата. Това обяви пловдивският депутат Славчо Атанасов след среща с премиера Бойко Борисов, който, след като се е запознал с проектите, категорично е отхвърлил възможността съоръжението да се строи изцяло наново и се е ангажирал правителството да преведе необходимата сума за доизграждането му на траншове през следващите няколко години. 


"Представих на министър-председателя скиците от проекта за строежа на стадиона и той потвърди отпускането на сумата от 20 милиона лева за довършването му и пускането на съоръжението в експлоатация. Г-н Борисов остана доволен от визията на стадиона и бе категоричен, че още през следващата 2015 – та година средствата ще бъдат отпуснати. Премиерът има само едно условие, на свое заседание Общински съвет – Пловдив да гласува подкрепата си на идеята за довършването на съоръжението. т Борисов настоява също проектантите да изготвят и представят ясен финансов план, съответстващ на строителните етапи, по който на траншове ще се отпускат средствата от държавата", разказа Славчо Атанасов. 

Консенсус в града, ясна позиция от общинската администрация и точни количествени сметки са били изискванията на Борисов. След гласуването от Общинския съвет, Община Пловдив да открие процедура за избор на изпълнител на обекта, е поискал още министър-председателят. Стадионът ще си остане собственост на община Пловдив, а парите ще бъдат отпуснати целево от държавата, е казал още Бойко Борисов на срещата си с народния представител Славчо Атанасов.   

Припомням, преди няколко седмици кметът Иван Тотев обяви, че развитие около стадион „Пловдив” няма да има през 2015-а, тъй като за проектирането на ново съоръжение нямало как да бъдат заложени необходимите 1 милион лева в градския бюджет за догодина. Славчо Атанасов обаче напомни, че авторът на съоръжението арх. Маринов дарява безвъзмездно на общината проектите за довършването му.

Заместник - кметът Димитър Кацарски заявиха, че строителството на стадион "Пловдив" винаги е било приоритет на местната власт, но подчерта, че към момента не може да се говори за конкретна сума за реновирането му. Причината за това е липсата на технически проект за ремонта на съоръжението, а в бюджета за догодина не са планирани нужните за това 1 милиона лева за изготвянето му. 

Кацарски обясни, че до момента никъде не са открити проектите, по които е строен стадиона не са открити. По думите му те липсват и яснота за авторските права на тези проекти липсва. Считаме, че точна сума относно необходимите средства за ремонт не може да бъде даден, без да се изработи проект за експлоатация на съоръжението, коментира вицепремиерът. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Започва разпоредителното заседание по делото срещу Рангел Бизюрев

За днес е насрочено първото разпоредително заседание по делото срещу 32-годишния Рангел Бизюрев от Цалапица. Той е обвинен за убийството на 24-годишния Димитър Малинов на 20 юли миналата година, като престъплението е извършено с особена жестокост.  Ако бъде признат за виновен, Бизюрев може да получи от 15 до 20 години затвор, доживотна присъда или..

обновено на 10.07.24 в 08:28

Обсъждат как да се върне Панагюрското златно съкровище в Пловдив

Председателят на сдружение "Браво, Пловдив" организира работна среща, на която да бъдат обсъдени действията по процедурата по връщането на Панагюрското златно съкровище на Археологическия музей в Пловдив.  От групата припомнят, че 48 общински съветници от всички групи в местния парламент са подкрепили декларация, с която се настоява за връщането..

обновено на 10.07.24 в 08:27

Полагат асфалтобетон на новия мост край Първомай

Затварят временно третокласния път Плодовитово – Асеновград в района на моста над река Марица край Първомай заради полагане на асфалтобетон на мостовото съоръжение, съобщиха от община Първомай.  Мостът ще бъде затворен за по 1 час днес, утре и вдругиден (10, 11 и 12 юли) от 07:00ч. до 17:00 ч. Движението ще се пренасочва по път II-66 Стара Загора –..

обновено на 10.07.24 в 08:27

И днес ни очаква горещо време

Предупредителен жълт код за горещо време издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за територията на цялата страна. Според прогнозата на НИМХ днес отново ще е слънчево и горещо. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони ще..

публикувано на 10.07.24 в 07:30

До 8 години затвор заплашват лидера на НД "Русофили" и съучастника му

Окръжната прокуратура в Пловдив повдига обвинение срещу двамата арестувани по досъдебното производство на ДАНС за разгласяване на информация, представляваща държавна тайна. Това са председателят на Национално движение "Русофили" - Пловдив Златомир Дьовленски и съучастникът му Иван Гълъбов.  Дьовленски е обвинен като подбудител, а Гълъбов, като..

публикувано на 09.07.24 в 16:26