Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Годината не ни върна нормалното социално живеене

Страхил Делийски

Държавата – по-непредсказуема от 16-годишен тийнейджър. Ако има нещо плашещо в това сравнение, което  прочетох в пресата преди дни,  това е усещането за продължителност на диспропорциите между очакванията и реалността. 

 Смяната на три правителства, управленските грешки, липсата на доверие в институциите и на управленска хомогенност ни доведоха до ъгъла, зад който отчаянието и бедността избуяват  - феномени, които не ни дават добра европейска атестация. От Страхил Делийски – политолог и философ в СУ „Климент Охридски” очакваме коментар за политическите събития през отминаващата 2014-та година.

Страхил Делийски: За съжаление бих добавил нещо позитивно към така нарисуваната от вас картина.

Р. П.: За съжаление?!

С. Д.: Да. Между другото, когато си говорехме предварително за този разговор много се чудех в навечерието на новата година какво да бъде онзи позитивен смисъл или онова позитивно явление, с което да завършим анализа на настоящата година. Но надявам се днес да стигнем до него интуитивно. Вие сте абсолютно прави за това, че усещането за криза, за напрежение, за социален страх ако щете е онова усещане, което дефинира начина, по който тупти обществения пулс в България и последната година. Към това трябва да прибавим и политическата нестабилност, липсата на последователни политически действия, смяната на правителства, знаем, че за съжаление българската политическа система е такава, че изключително много зависи от конфигурацията на власт. Ако, да речем, в Белгия могат да си позволят година без правителство, защото държавната машина, бюрокрацията работи  без относително на това кой управлява – в България това не може да се случи. Така че на този фон все по-ясно се виждат социалните разделения, все по-ясно се виждат социалните и културните диспропорции в българското общество. Една изключително, нека да го кажем директно забравена периферия и то под периферия не разбираме само някакви малки селца и паланки, под периферия разбираме едни прилично големи градове – български градове и  с традиции и една като че ли малко по-различно живееща столица. Но това е само един пласт от разкъсания социален и политически свят на България – този пласт „център – периферия”. Тази година не успя да ни върне към нормално социално живеене, за съжаление.

Р. П.: Аз искам да ви попитам, г-н Делийски, дали може да се каже като цяло, че има някаква метаморфоза на статуквото през тази година? Промени ли се нещо в стила на управление?

С. Д.: Нищо не се промени. Единственото, което се промени е, че на глас да казваме нещо, което всички си го мислехме до преди това...




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12

В планинския туризъм трябва да има етика

"Професията планински водач във вида си в момента у нас при новите условия е умираща. Той не може да бъде едно лице, което  води хората от една до друга точка, без никаква друга услуга и без да е полезен на хората. Те просто си пускат телефоните, за да стигнат. И това поставя въпроса за какво изобщо ни е необходим планинският водач". Това попита Момчил..

публикувано на 12.07.24 в 09:35