Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежкият център готов през лятото, "Нептун" няма да бъде даван на концесия

| обновено на 05.01.15 в 17:02

За 150 дни трябва да бъде изградена основната сграда на Младежкия център, който започва да се създава до Гребния канал в Пловдив по спечелен европроект. Това обявиха на „първата копка” за комплекса кметът Иван Тотев и ръководителят на проекта Георги Титюков. Стойността на целия проект, който се финансира изцяло по т.нар. Норвежка програма, е 2,3 милиона лева, сградата струва около 1 милион и 300 000. Тя ще е на 3 етажа, всеки от които по 500 кв. м. 
В центъра ще има съблекални, лекарски кабинет, голяма конферентна зала и 2 по-малки, библиотека и място, където на могат да отсядат 35 младежи по международни програми за обмен, каквото е изискването на проекта. Община Пловдив го надгражда, като финансира няколко игрища и 2 спортни площадки за фитнес на открито върху обща площ от над 1 декар, припомни кметът Иван Тотев. В района ще се изгради и паркинг с 47 места, откъм улица „Ясна поляна”.

 На специални дискусионни срещи младите хора на възраст между 15 и 29 години сами ще определят  какви активности да се случват в Младежкия център, уточни Георги Титюков, който при спечелването на проекта преди година беше вицекмет по младежта и спорта. Вече са проведени 2 от общо 8 заложени подобни дебата. 

Окончателното решение на администрацията обяви Иван Тотев, след като общинските съветници отложиха гласуването, дали концесията да се удължи с още 10 години. Според Тотев общината ще е добър собственик на съоръжението и няма да се налага да търси финансиране за него, напротив – то ще носи допълнителни приходи за градския бюджет. 

2015-а се очертава още по-натоварена откъм реализирането на проекти, прогнозира Тотев, като отбеляза, че през тази година ще започнат ремонтите и доизграждането на 4-те големи булеварда със заема от ЕБВР, както и обновяването на "Васил Априлов", ще се довърши реконструкцията на Цар Симеоновата градина и Зоокъта, ще се реализира големият Транспортен проект с интелигентните кръстовища и системата за електронно таксуване. 

За първи път в бюджета на Пловдив, който ще се гласува на 29.01., ще се заделят средства за проектиране на Южния обходен колектор – тема, която според кмета се отлага 40 години, а съоръжението ще приобщи площи и населени места от южната страна на града и ще даде възможност за застрояване на тези пространства.  В градския бюджет ще бъдат заложени и средства по проекта за социализиране на коритото на р. Марица. 

 Община Пловдив ще си върне собствеността върху плувния комплекс „Нептун” и концесията за него няма да се удължава, обяви още Иван Тотев. Според кмета общината ще е добър собственик на съоръжението и няма да се налага да търси финансиране за него, напротив – то ще носи допълнителни приходи за градския бюджет. 

От думите на Иван Тотев стана ясно, че общината ще прояви активност относно Стадион Пловдив едва след довършването на многофункционалната спортна зала „Колодрума”, което се очаква през първата половина на годината. 
Местната власт на този етап няма как да гарантира, че с 20 милиона може да се завърши стадион „Пловдив”, коментира кметът по повод обявения от депутата Славчо Атанасов вариант, одобрен от премиера Бойко Борисов, при който държавата би финансирала доизграждането на съоръжението, като се използва проектът на арх. Валентин Маринов. 

Според Тотев общината няма необходимите за стадиона документи и няма как да изчисли, колко би струвало довършването му. Не знаем дори кой го е проектирал, заяви категорично пловдивският кмет.  Засега нямаме официална кореспонденция по темата нито с народни представители, нито с правителството, посочи Иван Тотев.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожар затвори пътя Хисаря-Карлово през Михилци, гори и до Баня

Пътят от Хисаря към Карлово през с. Михилци е временно затворен в двете посоки, заради появило се огнище на пожар. Започнало е гасене на огъня.  Полицейски екипи пренасочват движението. Междувременно, преди минути е получено съобщение за нов горски пожар в гориста местност "Момини гърди" до град Баня, Карловско. Към мястото веднага са насочени..

публикувано на 13.07.24 в 19:14

Акция "Чистота" със зелени патрули в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и повреждат общинска собственост. Назначените към общината зелени инспектори ще извършват ежедневни обходи и ще  следят за състоянието на контейнерите и на кошчетата за отпадъци. Те ще..

публикувано на 13.07.24 в 19:05

Пожарът в Средна гора е обхванал близо 2000 дка

Все още не е локализиран големият пожар в Средна гора край хисарското село Михилци. Борбата с огнената стихия продължава повече от 24 часа с участието на пожарникари от Пловдив, Хисаря, Карлово, Копривщица, Габрово и София, военнослужещи, горски служители и над 80 доброволци.  Огънят е низов и на места върхов като е засегнал широколистни и..

обновено на 13.07.24 в 18:34

12 доброволци от "Пловдив 112" помагат при гасенето на пожара край Хисаря

Все още не е установена площта, която обхваща големият пожар край село Михилци в община Хисаря.  Пожарът не е локализиран. Работи се по всички фронтове, основно от страна на селата Иван Вазово, Песнопой и Михилци.  Огънят е низов, но на малки участъци е преминал и във върхов и е обхнавал смесена широколистна гора. Пожарът се придвижва в посока..

обновено на 13.07.24 в 18:34

Хисаря и Калояново набират доброволци за гасене на пожарите и утре

Община Хисаря набира доброволци, които да се включат и утре в гасенето на пожара в района на селата Михилци и Иван Вазово.  Областният управител на Пловдив Христина Янчева благодари на десетките граждани, които заедно с огнеборците, работниците от горското стопанство и военните, помогнаха днес за ограничаването на пожара и така предотвратиха опасността..

публикувано на 13.07.24 в 18:34