Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петното на 15 години!

Довечера пловдивският клуб Петното става на 15 години. На рождения ден ще свирят музикантите от Free Style. И на тях Петното е помогнало и дало възможност да пораснат. Те са били и ще си останат приятели на клуба. 

На пулта за празничната нощ, около 8 вечерта, ще се върне Диди Асадурян, момичето, което прокара отличителната музикална пътечка на клуба.

„Не сме единствените оцелели в това менливо, модно, магично и мъчно занимание. Старали сме се да не пречим на хората, които са ни обичали, да ни обичат. Тоест, старали сме се да не пречим. Много хора са ни давали кураж през годините. Надяваме се - ние също. Съдим по това, че вече не сме сами. Имаме прекрасни колеги от други клубове, които харесваме”, размишлява върху изминалите години собственикът Александър Секулов.

Петното на Роршах отваря врати през 2000-та година, на 7 януари. Помещава се в стара еврейска кантора за жито на фамилията Берлинови, на ул. Йоаким Груев 36. В началото налице е само барът. След време разбиват излятата под първия етаж плоча и отварят сцена за жива музика на долното ниво. Още няколко години по-късно усвояват задния двор с две вишни и правят ресторант към заведението. Докато всичко това се случва, клубът става на 6 години. След това се захващат сериозно с концерти.

„Първата година правихме по един концерт на месец, втората започнахме повече, а на третата – всяка седмица в петък и събота. Опитвали сме се да се променяме. Да покажем на сцената ни съвременната литература, съвременния театър, да подслоним образователни проекти, които създават нова публика. За някои видове музика като джаза, с години сме били единственото място, където може да се чуе и постоянно сме давали възможност на музикантите да работят и имат публика”, разказва Сашо Секулов.

Петното има скрит девиз, който гласи – no underground, no mainsteam – independent. Ние сме клубна сцена на независимата култура в България. Винаги се ориентираме към неща, които са трудно продаваеми или насочени към специфични аудитории, но без да изпадаме в тежка претенциозност. Винаги, във всяко едно поколение, ще има хора, чиито дух е независим, твърди Секулов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ДПХ представя серия от летни изложби през юли и август

За летните изложби на Дружеството на пловдивските художници, разговаряме в "зона култура" с председателя  Лидия Симеонова .  Симеонова съобщи, че другата седмица ще открият две нови изложби на дружеството.  На 9 юли се открива изложбата "Образът като преживяване" в галерия „Пловдив“, ул. "Авксентий Велешки" 20. В нея ще вземат участие..

публикувано на 04.07.24 в 10:36

Четирима фотографи представят изложба в Мексиканската къща

Четирима магистри по фотография от АМТИИ – Димитър Георгиев, Дамян Дечев, Любен Зехтински и Яна Ингилизова ще открият обща изложба в Мексиканската къща в Стария Пловдив. В своето авторско представяне, озаглавено „Четири очи“, Димитър Георгиев излага над 20 фотографии и инсталации. Всяко от „очите“ представлява ниво на въздействие на..

публикувано на 03.07.24 в 11:33

Красивите сгради на Пловдив в рисунки и разкази на ученици

Ученици рисуват пловдивски сгради със статут на културни ценности в тридневен пленер и разказват на пловдивчани за изобразяваните архитектурни обекти.  Рисунките ще са дело на възпитаниците на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов”. Връстниците им от Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ ще представят кой архитект е..

обновено на 02.07.24 в 11:22

"Обичайните заподозрени" тази вечер в Пловдив

Стефан Вълдобрев и групата му "Обичайните заподозрени" излизат тази вечер на сцената на Летен театър "Бунарджика". Концертът започва от 20.30 часа и включва хитове на бандата.   "Обичайните заподозрени" ще представят новия си албум "!Удивителни Въпросителни?", който излезе на 20 май.  Албумът съдържа 11 жанрово и тематично разнообразни песни,..

публикувано на 02.07.24 в 08:44

Маестро Диан Чобанов за новата си роля в Операта

В последната неделя на юни в предаването Клуб "Неделя" гостува Маестро Диан Чобанов, който от края на януари тази година е и  директор на Държавна опера – Пловдив.  За приоритетите, които е определил като най-важни в своята работа, за все по-засилващата нужда на институцията под тепетата от собствена сграда, за ролята на Концертна зала днес и..

публикувано на 01.07.24 в 16:35