Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йеменският клон на Ал Кайда е организирал нападението срещу "Шарли ебдо" "като отмъщение за честта" на Мохамед

Ал Каида на Арабския полуостров е организирала нападението срещу френското сатирично издание "Шарли ебдо" в Париж "като 
отмъщение за честта" на ислямския пророк Мохамед, предаде Асошиейтед прес, като се позова на член на групировката. 

Поне единият от двамата братя, замесени в нападението, е пътувал до Йемен през 2011 г. и или е получил обучение, или се е бил на страната на групировката по данни на американски и йеменски длъжностни лица. Според представен на Асошиейтед прес анализ на американското разузнаване единият от братята, Саид Куаши, е бил обучаван, за да се върне у дома и да извърши нападение.
Ако това се потвърди, нападението ще бъде първият път, в който йеменският клон на Ал Каида извършва операция на запад, след поне два предишни опита, отбелязва Асошиейтед прес.

Малко след това висшият духовник в групировката Шейх Харис ан Надхари разпространи запис на страницата й в Туитър, в който 
коментира "благословения рейд в Париж". Надхари заклеймява "мръсните" французи и ги нарича "глави на безбожието, които 
обиждат пророците". Той хвали "героя муджахидин", за когото заявява, че "им е дал урок и им е показал пределите на свободата
на словото". Надхари обаче не изразява директно поемане на отговорност за нападението, но казва: "Как може да не се борим с
онези, които обиждаха нашия пророк, очерняха нашата религия и се биха с правоверните".

Той се обръща към французите с думите: "За вас е по-добре да спрете да удряте мюсюлмани, за да можете да живеете в мир. Но 
ако само искате война, тогава ликувайте, няма да се радвате на мир, докато водите война срещу Бог и пророците му и се биете с 
мюсюлмани".
Ал Каида на Арабския полуостров е забавила официалната декларация за поемане на отговорност от "съображения за сигурност", обяви още членът на йеменския клон на Ал Кайда. Той е пожелал анономност, поради правилата на групировката – уточни Асошиейтед прес.

Прокурорът на Париж Франсоа Молен съобщи, че през 2011-та година Шериф Коашие е живял в Йемен, където е контактувал с активисти на Ал Кайда. Именно той е послужил за свързващо звено с Амеди Колибали. Колибали е синхранизирал поведението си с действията на братята Коаши – каза още прокурорът на Париж и добави, че по длото за терористичния акт в редакцията на сатиричния седмичник са арестувани 16 души. 

Френският министър-председател Манюел Валс призна за грешки, допуснати в работата по противодействието на тероризма. В телевизионно интервю Валс обяви, че заради пропуски за три дни са загинали 17 души. С подобни проблеми се сблъскват и други държави, въпреки предприеманите мерки за сигурност и международното сътрудничество, подчерта френският премиер. "Несъмнено, в системата има уязвимости и ние ще реагираме", добави Манюел Валс.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря.  Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора Екипи на пожарната , горското стопанство, доброволци и военни с техника продължават работа в засегантия от огъня периметър,  съобщи за Радио Пловдив   областният управител на Пловдив  и председател на оперативния щаб за..

обновено на 14.07.24 в 12:27

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 12:27

Откриха зона за шах на открито на Гребната база

С демонстративна партия шах между гросмайстор Виктория Радева и кмета на Пловдив Костадин Димитров на Гребната база бе открита нова площадка за шах на открито.  Играта завърши реми, а след това европейската ни шампионка показа пред присъстващите партията й от първия кръг на Европейското в Баку. Зоната за шах се намира до Младежкия център и..

публикувано на 14.07.24 в 12:27

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28

ВиК авария ограничава трафика по бул. "Цар Борис III Обединител"

Авариен ремонт на магистрален водопровод ограничава трафика по западното платно на пловдивския бул. "Цар Борис III Обединител“  в участъка от ул. "Цанко Дюстабанов" до кръстовището с бул. "Христо Ботев". От 9 до 17 часа се спира движението на моторни превозни средства в района, съобщиха от общинското предприятие "Организация и контрол на..

обновено на 14.07.24 в 09:28