Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на Карлово и Стамболийски настояват да се възстановят спрените влакове

| обновено на 12.01.15 в 13:22

От днес БДЖ спира от движение 38 влака, още 10 се движат по съкратени маршрути. Сред засегнатите направления са София-Карлово, Карлово-Сливен, Карлово - Тулово, Чирпан – Пловдив и Стамболийски – Пещера. 

От ръководството на железниците посочват, че линиите  са губещи и това налага да бъдат спрени, но уверяват, че няма да има населени места, които да останат без железопътен транспорт. 

Същевременно ръководството на БДЖ призна, че предстои съкращаване на още над 90 влака. Така през февруари една трета от влаковете у нас ще спрат. Освен влакове, съкратени ще бъдат и служители на "Пътнически превози". Броят, който сочат разчетите, е 1500 души. 

В много от засегнатите общини пътниците излязоха да протестират. От Синдиката на железничарите започнаха подготовка за протести. На 17 януари в Горна Оряховица ще се проведе голям протестен митинг, който ще е съвместен на синдикати и граждани. Засега протестите са по-скоро предупредителни, но пътници и железничари заплашват действително да легнат на линиите. 


Жителите на Карлово блокираха за кратко жп линията днес в знак на протест срещу спирането на влакове. Това стана около  9,30, когато за кратко бе спрян влакът Карлово - Пловдив. Протестиращите дават срок до 17 януари за възстановяването на старото разписание. В противен случай ще блокират цялата подбалканска линия.
Председателят на на Националния железничарски синдикат към „Подкрепа” в Пловдив Нели Зоева и кондуктор в Карлово заяви в интервю за Радио Пловдив, че притеснението на жителите от Общината е голямо. 

„Хората разчитаха на тези влакове за да стигнат до работните си места извън града, тъй като в Карлово безработицата е голяма”, коментира синдикалистката. Тя подчерта, че липсва и алтернативен транспорт на спрените влакове. От синдиката опровергаха информацията, че са съкратени влакове, които нямат много пътници. 
Нели Зоева припомни, че продължава подписката в Карлово срещу решението на БДЖ да спре влакове по линиите София-Карлово, Карлово-София, Карлово-Тулово и Тулово -Карлово. Не са изключени и протестни действия в следващите дни, ако не се вземе под внимание искането за възстановяване на спрените от движение влакове.

Цялото интервю с Нели Зоева можете да чуете в звуковия файл.

За възстановяване на старите разписания на влаковете настоя и ръководството на община Стамболийски.   От днес са спрени 3 влака - един предиобяд и два следобедни. В становище, изпратено до БДЖ, от общинската администрация твърдят, че съкращаването на влаковете  ще затрудни придвижването на най- вече на учениците и на работещите. Кметът Иван Атанасов заяви, че с новото разписание учениците ще се прибират с влака в 21 часа, което в зимните месеци е твърде късно.

 Атанасов ще настоява за нови разговори с БДЖ, но  беше скептичен, че въпросът е предрешен.

Председателят на Националния синдикат на железничарите Любомир Милков заяви, че трябва да се работи за увеличаване на приходите на железницата, не за съкращения. Съкращенията не водят до повишение на приходите, заяви пред Радио Пловдив Милков.

Цялото интервю с Любомир Милков ще чуете в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Сухи треви горят над Марково

Сухи треви се запалиха в местността Кокарджа над Марково. Два пожарни екипа са на място, като огънят е вече локализиран.  Очаква се трети екип огнеборци да се включи в гасенето на пожара .   Пламъците са лумнали извън жилищната зона. От противопожарната служба увериха, че няма опасност за населението.  Във фейсбук групата на..

обновено на 12.08.24 в 14:09

Растат приходите от туризъм в Пловдив

С 1% са се увеличили нощувките в хотелите и останалите места за настаняване в Пловдивска област през юни тази година в сравнение със същия месец на 2023-а, сочат данните на Териториалното статистическо бюро в Пловдив.  62 300 души са пренощували в хотели, мотели, къмпинги, хижи и др., като по-голямата част от тях – над 75%, са българи. Повечето са..

публикувано на 12.08.24 в 13:41

Жегата изостри криминалната обстановка през уикенда

Редица сбивания, междусъседски скандали и хулигански прояви през почивните дни регистрира пловдивската полиция. Късно снощи, след натрупани емоции от стра вражда, възникнало сбиване между две компании кв. „Генерал Николаево“ в гр. Раковски. При задържането на участниците в единия са открити самоделен пистолет и газова пушка, заредена с..

публикувано на 12.08.24 в 13:15

Прокуратурата разследва инцидента с нападнатата на магистралата лекарка

Районна прокуратура-Пловдив и полицията в Раковски извършват проверка по жалбата на жена, която се оплака, че в пловдивския участък на АМ“Тракия“  е била преследвана и после нападната на крайпътна бензиностанция от непознат. По думите и, той строшил предното стъкло на колата и, а полицията се отнесла пренебрежително към станалото.  Това се случило в..

публикувано на 12.08.24 в 13:08

Двама възрастни в болница след катастрофи в Сопот и Дъбене

Два тежки пътни инцидента със сериозно пострадали възрастни хора са станали в Сопот и карловското село Дъбене тази сутрин. Около 9 ч. на главната улица в центъра на Сопот е била блъсната на пешеходна пътека 87-годишна жена от миниван Фолксваген, управляван от 82-годишен шофьор от столицата. Жената е в тежко състояние, с множество травми и е откарарана..

публикувано на 12.08.24 в 11:00