Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правото да изразяваш мислите си е едно от най-големите достижения на съвременния свят

За свободата на твореца, на словото и за силата на сатирата говорим в деня, в който френското сатирично списание "Шарли ебдо" отпечатва първия си брой, след като редакцията на изданието стана мишена на атака, при която загинаха дванадесет души.  

Темата продължаваме с пловдивския карикатурист Цочо Пеев, за който казват, че творчество му надхвърля „порцията смях”.

Какъв е вашият прочит на това, което се случи в Париж,  това, което се случи с вашите колеги?

Цочо Пеев: Какъв е моят прочит? Моят прочит е, всъщност случиха се най-малко две неща – едното е чудовищен, варварски атентат срещу правото си да изразяваш мислите си и вижданията за света. Свободното слово беше погазено, писането, рисуване на карикатури. А второто нещо е голямата солидарност, която оказа целия свят на редакцията на „Шарли ебдо” и тук се включиха милиони хора в подкрепа на правото на свободното слово като се включиха не само християни, включиха се мюсюлмани, от различни религии подкрепиха редакцията. Това бяха двете неща и това е моят прочит.

Р. П.: Г-н Пеев, на първа страница днес на изданието е отпечатана карикатура на пророка Мохамед – от окото му се стича сълза, заглавието „Всичко е простено” е някак си в контраст с обичайно провокативния тон на „Шарли ебдо” – Мохамед държи надпис „Аз съм Шарли”.

Ц. П.: Това е Мохамед, той е пророка, тези хора, които в негово име правят тези злодеяния просто нямат нищо общо с него.  Затова мисля, че е много подходяща карикатурата и дава точно реакцията на целия свят против този акт, който беше извършен.

Р. П.: Какво е според вас, сблъсък на какво е атентатът във френската столица? Сблъсък на цивилизации, на религии?

Ц. П.:  Правото да изразяваш мислите си е едно от най-големите достижения на съвременния свят. Тези атентатори и този атентат е в резултат може би на слабостта, която тези фанатици нямат друг начин, за да им бъде обърнато внимание, някакво его болно и това е единственият аргумент, който могат да намерят, за да им бъде обърнато внимание.

....................

Цялото интервю с Цочо Пеев чуйте в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жителите на Златовръх излизат на протест заради безводието

Водната криза в Златорвъх започва в началото на летния сезон, като проблемът се задълбочава през август. Вече 25 дни жителите в селото са на воден режим. Според заповедта вода трябва да има по 12 часа в денонощието. Според местните тя обаче тече по тръбите за не повече от 2-3 часа, обясни Анна Георгиева. До момента, в който водата..

публикувано на 20.09.24 в 11:50
Димитрия Стайкова

Вендинг машините обезмислят труда на фармацевта

Проблемите, които възникват заради промените в Закона за лекарствените продукти, които засягат въвеждането на вендинг автомати за отпускане на лекарства са много, а фармацевтите са много притеснени. Това заяви в програма "Точно днес" на Радио Пловдив председателят на Управителния съвет на Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив Димитрия..

публикувано на 20.09.24 в 11:11

Обмислят директни полети от Близкия Изток до Пампорово

Никой не е наясно как ще се развият следващите зимни сезони. Според мен има цикличност в сезоните между 10-11 г., заради това смятам, че ще имаме добра зима. Тенденциите са много добри. Прогнозата направи в предаването "Точно днес" изпълнителният директор на "Пампорово" АД Мариан Беляков .  Целогодишното развитие на курорта Пампорово вече е..

публикувано на 20.09.24 в 09:27
Диана Андреева-Попйорданова

България е с най-нисък процент от БВП за култура

Участието на български културни организации в европейския културен живот се нуждае от подкрепа. За необходимостта от целенасочена политика за изграждане на публики и компетентности от най-ранна възраст, устойчивостта на културните продукти и ангажиментите от страна на държавата, за да участват българските организации равнопоставено  в разпределението..

обновено на 19.09.24 в 14:24

Българският еврокомисар получава добър ресор

"Имайки предвид, че това беше област в ресора и на последните двама български комисари, това беше най-естественият избор. Обикновено винаги титулярът наследява своя ресор, макар и да има и изключения, а ако се сменя, се търси да се запази същият ресор. Сега се вижда приемственост и не трябва да се търсят знаци в ресора". Това заяви политологът и бивш..

публикувано на 19.09.24 в 12:30