Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Стратегията за БДЖ ще е готова до месец, засега влакове няма да се спират

Неочаквано транспортният министър Ивайло Московски съобщи, че министерството на финансите ще отпусне на БДЖ орязаните 40 милиона лева, и компанията няма да спира повече влакове и ще ревизира решението за спрените вече 38 влака. 

Припомням, че заради намалената с 40 милиона лева държавна субсидия, БДЖ спря 38 пътнически композиции. От 1-ви февруари от компанията планираха да бъдат спрени още 90 влака. Срещу тези решения обаче се обявиха много от пътуващите по спрените линии, които ще загубят възможността да ползват услугата. 

Днешното решение, което предстои да бъде разписано от МС в сряда, е добра новина за хората, но не е ли  вид отстъпление от взетите мерки за стабилизация на БДЖ? С отговора на този и на още въпроси, свързани със съдбата на БДЖ започва разговора на Емил Костов с Гроздан Караджов, депутат от РБ и председател на парламентарната комисия по транспорт.

Чуйте интервюто в звуковия файл.


Още от категорията

Очакваме силен летен сезон в планините

„Искрено се надяваме предстоящия летен туристически сезон да е силен заради досегашните ограничения от извънредното положение.Очакваме и много силен сезон в екскурзионното летуване”, каза пред Радио Пловдив Георги Бенчев, ръководител направление „Хижи и хижарски дейности” в Българския туристически съюз. Бенчев припомни обаче, че все..

публикувано на 26.05.20 в 17:17

И държавата, и обществото се справиха добре с КОВИД-кризата

До един месец ще бъде готово първото от десетилетия проучване сред лекарската гилдия, което прави Изследователски център "Тренд" по поръчка на Българския лекарски съюз (БЛС).  Целта е да се очертаят проблемите, предизвикани от пандемията от CОVID-19, обясни в интервю за Радио Пловдив д-р Иван Маджаров, председател на БЛС. По думите му, сега е..

публикувано на 26.05.20 в 15:33
Евелина Славкова

Темата с ДДС е незатихващ политически сюжет

Като политически ход определи въпросът с падането на ДДС от 20 на 9 % социологът Евелина Славкова.  "Отвори са кутията на Пандора и това е политическа реакция". Промяната в позицията на премиера Борисов за намаляването на ДДС, който въпреки несъгласието на финансовия министър,  беше категоричен  за намаляването на ставката за сектора на..

публикувано на 26.05.20 в 10:39

Виртуалната стая трябва да е като класната в училище

Пловдивчанката Анелия Александрова , която от Дания разказва за ученето онлайн по време на епидемията от коронавируса. Питаме и как опитът на Европа помогна на част от българските училища и университети с платформа за дистанционно обучение „Данлинк”. Тя е нейно дело и се прилага от години в училищата в Копенхаген. Анелия Александрова каза, че тя е..

публикувано на 25.05.20 в 10:02

Митрополит Николай отслужи молебен за 24 май

Пловдивският митрополит Николай  отслужи благодарствен молебен   по повод 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в храм "Св. Св.Кирил и Методий" "Делото на Светите братя постоянно се обогатява, извисява и развива. Чрез свещените писания на Библията, преведени от Кирил и Методий, познахме Бога и..

обновено на 24.05.20 в 15:24