Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Оуууу, глобите на КФН срещу медии не помагат на свободата на словото

Журналисти от различни печатни и електронни издания се събраха в понеделник пред сградата на Народното събрание в знак на протест срещу опитите на Комисията за финансов надзор  да упражнява цензура, налагайки колосални глоби на някои медии.

Става въпрос за решението на комисията да санкционира издателската група "Икономедиа"  със 150 000 лева заради твърдение, че фирмите "Водстрой 98" АД и "Промишлено строителство холдинг" АД са свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски. От своя страна КФН обявява твърдението за невярно, тъй като не фигурирало в декларацията на Пеевски пред Сметната палата. Отделно от това "Икономедиа" бе глобена с още 10 000 лева за отказ на журналисти да разкрият източниците си, стоящи зад въпросната информация. 


Границите на свободата на словото се поставят от самите медии. Има сериозен проблем със свободата на словото, когато собствениците, се намесят в редакционната политика, коментира пред Радио Пловдив председателят на СЕМ Георги Лозанов. По думите му, при нас даже е създадено усещането, че това е нормално.  


Години наред говорим за публичност на собствеността на медиите, но това е много трудна задача, дори да се намери законодателна формула, коментира Георги Лозанов като обясни, че има практики, в които истинският собственик остава прикрит от друго лице.  


Според него въпросът с финансирането на медиите е фундаментален. В България ситуацията може да се промени само, ако бъде изработено качествено ново законодателство, но се съмнявам, че има капацитет за това, каза председателят на СЕМ. 


Властите нямат правно основание да искат медиите да разкриват източниците си, коментира още Лозанов. Много ми се иска КФН да не се намесва в медийната политика, коментира председателят на СЕМ. 


 Медийните войни доведоха страната ни до непрестижното последно място в класацията за свобода на словото, смята още Лозанов.

Още от категорията
Керана от Космоса, във второ студио на

"Добро утро, ден!" с Керана... без космонавтите

Керана е от Космоса, това личи по движението, гласа, погледа и най-вече харизмата.  Тя е вокалист на пловдивската група “Керана и Космонавтите” , като връхлитането им на сцената може да се определи освен, като феномен, а и като приятно освежаване.  Песни, като “Цех за сънища”, “Отлагам” и “Слаба силност” могат да бъдат чути от всевъзможни кътчета..

обновено на 10.04.21 в 11:44

На ход са депутатите, които не искат ГЕРБ

"Пловдив е нашата България! С Николай Хаджигенов Пловдив има 12, а не 11 депутатски мандата", това заяви в интервю за Радио Пловдив Мария Капон, след като стана ясно, че тя ще бъде народен представител на "Изправи се! Мутри вън" от 16-ти МИР.  Хаджигенов, който избра да е депутат от София, обяви по- рано, че заедно с нея ще отворят своя приемна в..

публикувано на 09.04.21 в 16:22
Стойчо Кацаров

Противоречията за ваксините увеличават страха на хората

Противоречивата информация за ваксинацията срещу коорнавируса не може да успокои хората след всичко, което се изговори за бързото  приготвяне на вкасината, това, че не са изпитани и не са известни дългосрочните ефекти. Като добавим и спирането, и пускането на "Астра Зенека" не мисля, че да хората  скоро могат да бъдат спокойни, както когато се..

публикувано на 09.04.21 в 16:10

Новият сайт на НАП стартира по европейски модел

Новият сайт на НАП вече е достъпен в интернет. „ Най-новото в сайта на Националната агенция по приходите е структурирането на информацията във всяка една от секциите, така че тя да бъде лесно достъпна както за потребителите, така и за администрацията “ – заяви в интервю за Радио Пловдив Иванела Андреева – експерт в Държавната..

публикувано на 09.04.21 в 16:06

Изборите не опразват хазната, а обогатяват демокрацията

"Има конституционна процедура, по която ще се върви за съставяне на правителство", посочи в интервю Радио Пловдив политологът Георги Киряков. Той коментира, че именно зад тази процедура засега се крие Слави Трифонов и неговата партия.  „Дали ще има сила, която да се нагърби да състави мнозинство зависи от способността на отделните партии да..

публикувано на 09.04.21 в 14:52