Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Документите показват, че Любо Ганев е бил агент на ДС

"Никога не съм бил агент. Какво прави агентът? Убива хора. Аз агент 007 ли съм бил? Аз съм спортист. Аз не знам какво означава "Държавна сигурност". Никога никой не ми е говорил да правя нещо”. Това заяви бившият волейболен национал, вицепрезидент на Федерацията по волейбол и член на Изпълкома на Българския олимпийски комитет Любомир Ганев пред Нова тв. Той заяви, че не е подписвал нищо и не е докладвал на никой.

Вчера Комисията по досиетата излезе с решение, в което обяви, че той, Светла Оцетова  и още 9 души, ръководили или ръководещи БОК са били свързани с комунистическите служби за сигурност. 

Според решението Ганев е сътрудничил на Трето управление на ДС, бил е агент с псевдонима Тони и доказателството за това е регистрационен дневник и картон образец №4. Ганев е вербуван през март 1987.

Не се изненадвам от отговора на Любо Ганев, коментира председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов. По думите му Комисията е спазила Закона, а документите  дават основание да се излезе категорично с това решение. Има административен ред, по който трябва да се подходи, ако някой иска да оспори решението, обясни Костадинов. Той призова изследователи и журналисти да разследват връзките и зависимостите  с ДС в годините на прехода. 

Бизнесмени, политици, икономисти, банкери, шефове на държавни фирми, спортисти и много други са част от мрежата на бившите служби и пъзелът с влиянието им в наши дни много ясно се нарежда, коментира Евтим Костадинов. Той подкрепи призива на разследващия журналист Христо Христов да се отворят досиетата в енергийния сектор. 

Още от категорията
10-годишният Максимилиан Младенов от Пловдив

10-годишният Максимилиан е едно от децата на "Българската Коледа"

Максимилиан е на 10 години и страда от Детска церебрална парализа, има и изоставане в нервно-психичното развитие. Той е най-голямото щастие, но и най-голямата житейска битка на Ирина и Красимир Младенови . Сега те живеят в Пловдив, но са от рудоземското село Чепинци. Мечтата да имат рожба ги изправя пред важно решение - да осиновят дете,..

публикувано на 04.12.20 в 16:46

Манол Пейков в "Добро утро, ден!"

Манол Пейков гостува на " Добро утро, ден! ". Издател и преводач, пловдивчанин и предприемач. Той ни разказва за неговото утро, говорим за това как приема пандемията и марките, с които ни се налага да живеем. Манол се движи  на поне пет писти в живота, казва и как успява да съвместява задачите, кога е важна промяната, също така издава новата книга,..

обновено на 04.12.20 в 16:45

Актриса чете онлайн приказки за деца в социални домове

Актрисата Мира Котева ще радва малки и пораснали деца с най-любимите и вълшебни разкази от близо и далеч, в специално създадения проект „ Приказки с Мира “.    Актрисата ще чете детски приказки в подкрепа на кампанията „Стипендията“ на фондация „Подарете книга“, която събира средства  за стимулиране на развитието на образованието на..

публикувано на 04.12.20 в 14:33

Коледни играчки от плъст изработва карловска майсторка

Мирослава Червеняшка е самоука майсторка на коледни играчки от плъст. Заедно с децата си – на 9 и на 6 години, изработват уникални украшения за елха и за дома с коледни мотиви. „Запалих се преди няколко години покрай гердани с вълнени топчета, който много исках да имам такъв, но не знаех как да си го изработя сама. Започнах да търся..

публикувано на 04.12.20 в 14:11

Да помогнем на Георги да живее

Светът ще е далеч по-добър и красив, ако обичаме повече и сме по-добри, всеки ден. Георги Китипов е на 20 години, учи и работи. Той е един прекрасен млад човек, който винаги дава всичко за другите, но сега има нужда от помощ, в тежката си битка с рака. След три рецидива на рака, днес той се бори с най-коварния.  През месец декември,..

публикувано на 04.12.20 в 13:55