Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отложиха със седмица делото за радикален ислям



Пловдивският апелативен съд отложи  за след седмица  решението си за насрочване на същинското гледане на делото за  разпространение на радикален ислям,  което се провежда в Пловдив тук по едновременна жалба  на подсъдимите и протест на прокуратурата. 

На първа инстанция пазарджишкият Окръжен съд  раздаде присъди на 13 от  групата, с лидер Ахмед Муса Ахмед,  който единствен получи ефективно наказание от  1 година затвор и 5 000 лв. глоба.  Други двама получиха условни присъди  с парични глоби от две до три хиляди лева, а останалите – само финансови санкции от по две хиляди лева всеки.

Днес апелативните магистрати уважиха искането на защитата за представяне на нови доказателствени материали и  правото на прокуратурата да се запознае с тях в седемдневен срок.  Сред новите документи  трима от адвокатите  приложиха дори медийни разпечатки  от репортажи за погребението на  саудитския крал  Абдула отпреди няколко дни. В тях защитниците  подчертават  речта на английската кралица Елизабет,  която  изтъква  заслугите на  покойния владетел за мирното съжителство и добронамереност  между религиите. Като допълнителен довод те посочиха присъствието на траурната церемония на почти всички държавни глави, начело с президентът на САЩ Барак Обама. 

Според адвокат Лулчева това е важен факт, тъй като част от обвинението  се позовава на  хипотезата, че именно фондация, свързана със  саудитското кралско семейство е финансирало дейността на  групата начело с Ахмед Муса Ахмед,  осъдена като престъпна. 

Освен това адвокатите приложиха заверени копия от Библията и Стария завет, настоявайки че в тях също фигурират част от постулатите, заради чието проповядване техните клиенти са осъдени, включително правилото за мъжкото господство над жените. 

Друго искане на защитата бе високопоставени членове на саудитското кралско семейство също да дадат показания по делото, в частта му за сочената връзка между  тяхната фондация  "Ал Ислами"  и осъдените пазарджишки ислямисти. Това трябва да стане по дипломатически път чрез българското МВнР и посолството на Саудитска Арабия, ако съдът прецени всички тези искания за допустими.  След това апелативните съдии дадоха на прокуратурата седмичен срок за запознаване с новите материали и обявиха, че на закрито заседание  ще вземат решение за по-нататъшния ход на делото. 

Подсъдимите настояват за  отмяна на наказателните си присъди и постановяването на изцяло  опрадвателни,  докато прокуратурата  протестира ниският им размер и пледира за максимални наказания. 

Процесът стартира под усилена, но дискретна полицейска охрана на Съдебната палата  заради прогнозите за масово присъствие на поддръжниците на подсъдимите, които чрез социалните мрежи  предупреждаваха, че ще протестират в подкрепа на  осъдените имами. 

Вместо това сутринта пред палатата се събраха 20 привърженици на ВМРО с развети национални флагове,  партийни знамена и плакати с патриотични текстове. Техният координатор  Александър Сиди обясни, че са дошли за да попречат на противниците си  да окажат  натиск и над този съд,  както вече са го правили по време на делата в Пазарджик. 

Въпреки малобройната група на определилите се като "патриоти",   до повишаване на напрежението не се стигна, тъй като никой от привържениците на имамите благоразумно не се появи на делото, включително и част от условно осъдените. 

На излизане от залата майката на спрягания за тартор на групата - Ахмед Муса прочувствено заяви, че синът и е невинен, тъй като  се е посветил на исляма и добруването между хората и "нито една лоша дума срещу България и християните не е казал". 

Синът ми е в затвора, защото е праведник,  завърши през сълзи майка му, която се представи с българското си име Живка Стоянова. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Отново глобени пешеходци в Пловдив, проверките продължават

Близо 70 пешеходци са санкционирани по време на спецакции на полицията през миналата седмица в Пловдив и региона. За наближаващите празници около Великден сектор "Пътна полиция" ще осигури засилено полицейско присъствие по всички входно-изходни артерии на града. 66 нарушения, за които са глобени пешеходци, са констатирали служителите на..

публикувано на 26.04.24 в 17:36

В Столипиново слагат още кофи за смет, подменят и старите

Стартира подмяната на стари и негодни контейнери и увеличаването на броя им на местата, където е необходимо, в район „Източен“.  На ул. „Крайна“ №12, където доскоро имаше само един контейнер, съдовете за смет са вече 10. Допълнителни бройки са поставени и на няколко точки на ул. Ландос“. „Предвидили сме поне 100 допълнителни контейнера за района...

публикувано на 26.04.24 в 16:18

Полицията разкри цех и магазини за фалшиви автоаксесоари

Голямо количес тво фалшиви аксесоари за автомобили иззе полицията в при специализирана акция в Пловдив и Асеновград.   1 200  комплекта автоаксесоари с логото на известна търговска марка, без съгласието на притежателя на патентното право са открити и конфискувани в сряда от отдел "Икономическа полиция" в четири  магазина и производствен цех  на една..

публикувано на 26.04.24 в 14:19

С 2,8 млн. лева три забавачки в "Тракия" са напълно обновени

В пловдивския район „Тракия“ вече няма несанирана детска градина освен детската ясла „Слънчев рай“. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров при откриването на ремонтираната Детска градина „Еделвайс“ в района. Градината беше санирана със средства по проект, финансиран от Норвежката програма, който включва още две детски градини в..

публикувано на 26.04.24 в 13:19

"Възраждане" регистрира листата си с кандидат-депутати в Пловдив

Партия "Възраждане" е първата в Пловдив, регистрирала кандидат-депутатската си листа в 16-та РИК. На първо и второ място в нея са досегашните народни представители от града Ангел Георгиев и Емил Янков.  Листата включва 12 кандидати, като на 3-то, четвърто,  6-то и 7-мо  място са общинските съветници Иван Пенков, Елена Грозданова, Господин Апостолов..

публикувано на 26.04.24 в 12:51