Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оранжев код за обилни валежи в Смолян

| обновено на 06.02.15 в 16:23

Жълт код за силен вятър и валежи от дъжд и сняг е обявен за всички области в страната.  За Смолян кодът е по-висок - "оранжев".

Валежите в смолянско започнаха. За сега няма данни за усложена обстановка.  Ако се сбъднат прогнозите за 40 л. на кв.м. речните корита и язовирите имат достатъчно капацитет да ги поемат.

На заседание на Областния кризисен щаб беше анализирано взаимодействието на институциите след бедствието в неделя и набелязани превантивни мерки за обявения "оранжев" код. 

В най-спешен порядък се разпоредихме за осигуряването на чували, които да бъдат равномерно разпределени по общините и при нужда да се използват за изграждане на диги. Да се определят точно местата за евакуация, ако се наложи, общините ще ги определят, съобщи областния управител Недялко Славов.

Шофьорите в планинския регион трябва да бъдат внимателни, тъй като има мъгла. И през днешния ден продължава работата по разчистването на свалчищата и укрепването на опасните участъци след бедствието в неделя.

Издирването на семейството от Девин, продължава с външен оглед по бреговете на язовир „Цанков камък“ . Заради лошите метеорологични условия, водата е мътна и не позволява гмуркане на водолазни и спасителни екипи.

Времето ще остане предимно облачно. В Западна България ще има валежи, които след обяд ще обхванат и Централна България, а в Рило-Родопската област ще се усилят. Максималните температури ще са от около 2 градуса до 12 градуса в крайните южни райони. За Пловдив и Пазарджик 9, Смолян 7.

Не са подходящи условията за туризъм в планините. Това съобщиха от Планинската спасителна служба. Времето е много динамично, навлиза циклон. Навсякъде по билото на Стара планина температурите са положителни. Има мъгла. Вятърът е умерен. На места вали дъжд – на Пампорово и на Безбог. В Чепеларе вали тежък мокър сняг и има мъгла. Времето е неподходящо за туризъм. От ПСС препоръчват на туристите да са особено внимателни при карането на ски, защото се преминава през мъгливи участъци. През изминалото денонощие не са регистрирани инциденти.

Информация за обстановката в планините може да намерите на адреса на ПСС в интернет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Министър Запрянов откри новата писта в авиобаза "Граф Игнатиево"

С официална церемония в авиобаза "Граф Игнатиево" беше открита новата полоса. Ремонтът беше нужен заради очакваните догодина нови изтребители Ф-16.  "Още 4 от общо 49 проекта за реконструкция на авиобаза "Граф Игнатиево" са от основна важност за приемането на изтребителите Ф-16 и имаме уверение, че до края на годината те ще бъдат завършени", каза..

обновено на 15.07.24 в 12:30

Лекари се борят за живота на катастрофирал моторист

Младежът се е блъснал в указателни табели за ремонт на моста на река Марица на бул. Васил Априлов. Алкохолната проба на 26- годишния мъж е отрицателна. Млад шофьор също е ранен, след като в село Бегово автомобилът му навлязъл в лентата за насрещно движение и след това се блъснал в ограда. 20- годишният младеж е с отрицателна алкохолна проба, но с..

публикувано на 15.07.24 в 12:30

Решават на общинска сесия за паркинга на "Пълмед"

Предложението на районния кмет на „Западен“ Тони Стойчева за прекратяване на договора за наем на имота, отреден за паркинг на общински терен пред болница „Пълмед“, влиза в дневния ред на сесията на Общинския съвет.  С него се предлага да се задължи кмета на Пловдив Костадин Димитров да прекрати договора за наем от 6 ноември 2023 година,..

публикувано на 15.07.24 в 12:17

4-ти ден продължава борбата срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Откриха зона за шах на открито на Гребната база

С демонстративна партия шах между гросмайстор Виктория Радева и кмета на Пловдив Костадин Димитров на Гребната база бе открита нова площадка за шах на открито.  Играта завърши реми, а след това европейската ни шампионка показа пред присъстващите партията й от първия кръг на Европейското в Баку. Зоната за шах се намира до Младежкия център и..

обновено на 15.07.24 в 11:15